Tutkinto
Tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri
Koulutusala
Tekniikka
Opiskeltava ala
Kemiantekniikka
Tiedekunta
LUT School of Engineering Sciences
Laajuus
180 (tekniikan kandidaatti) + 120 (DI) opintopistettä (ECTS)
Kesto
3 + 2 vuotta, kokopäiväistä opiskelua
Opetuskieli
suomi englanti
Koulutustyyppi
Tutkintokoulutus
Toteutusmuoto
Lähiopetus
Sijainti
Lappeenranta
Lisätiedot
Voit hakea suomenkielisiin kandidaattiohjelmiin seuraavan kerran keväällä 2026. Opinnot ohjelmissa alkavat syksyllä 2026.

Jokainen opiskelija suorittaa ensin tekniikan kandidaatin tutkinnon (TkK) ja saa automaattisesti suoritusoikeuden myös diplomi-insinöörin tutkintoon (DI).

Tutkintojen yhteenlaskettu opintopistemäärä on 300 opintopistettä ja suoritusaika 5 vuotta kokopäiväistä opiskelua.
left
right

 

Tutkinto-ohjelma on akkreditoitu kansainvälisten, tekniikan alan koulutuksen EUR-ACE®- ja ASIIN-standardien mukaisesti.

left

Kemiantekniikassa sovelletaan kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa tekniikan kehittämiseen.

Kemiantekniikka sopii sinulle, jos olet kiinnostunut luonnontieteistä, kemiasta tai tekniikasta ja haluat ratkaista kestävään tuotantoon ja kiertotalouteen liittyviä haasteita.

LUTin kemiantekniikan koulutusohjelmasta valmistuneet diplomi-insinöörit ovat erotusprosessien erityisosaajia. Näitä prosesseja sovelletaan elintarviketuotannossa, vedenpuhdistuksessa, metallien jalostuksessa, biomassojen hyödyntämisessä sekä tuotteiden uusissa valmistusmenetelmissä. Kemiantekniikan avulla kehitetään myös tehokkaampaa ympäristön seurantaa.

Mitä kemiantekniikan koulutusohjelmassa oppii?

left

Video: Kemiantekniikan opiskelu LUT-yliopistossa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen YouTubesta.

right

Kemiantekniikan opinnoissa perehdyt teollisuuden tuotantomenetelmiin, kemiallisiin ilmiöihin ja kiertotalouden ratkaisuihin, kuten luonnonvarojen kestävään käyttöön ja sivuvirtojen hyödyntämiseen. Opit ymmärtämään kemiallisia reaktioita, aineiden olomuodon muutoksia, sekoitusta ja virtauksia sekä yleisimpiä analyysi- ja mittausmenetelmiä.

Käytännön laboratorioharjoituksissa ja teollisen mittakaavan sovelluksissa opit suunnittelemaan prosesseja ja laitteita sekä hallitsemaan tuotekehitystä, käyttötehtäviä ja laadunvalvontaa. Lisäksi perehdyt prosessiturvallisuuteen, kustannuslaskentaan ja taloudelliseen kannattavuuteen.

Opintojen ytimessä on kemianteollisuuden yleisesti käytetyt prosessit, erityisesti erotusmenetelmät ja prosessien suunnittelu. Aluksi opiskelet kemian, luonnontieteiden ja tekniikan perusteita sekä kemiantekniikan perusilmiöitä, joita sovellat myöhemmin teollisuuden prosesseihin huomioiden myös turvallisuusnäkökohdat.

Opinnoissa käsitellään kemiantekniikan roolia vihreän energian tuotannossa, energian varastoinnissa, biomateriaalien hyödyntämisessä, veden puhdistuksessa ja elintarviketeollisuuden prosesseissa, tarjoten samalla vahvan luonnontieteellisen pohjan.

Kemiantekniikan opintojen sisältö ja rakenne

left

Kemiantekniikan kandidaattiohjelman opintojen laajuus on 180 opintopistettä, ja se johtaa tekniikan kandidaatin tutkintoon.

Kandidaattiopinnot koostuvat kaikille yhteisistä yleisopinnoista, aineopinnoista, sivuopinnoista, kieli- ja viestintäopinnoista sekä vapaasti valittavista opinnoista.

Suoritettuasi kandidaatin tutkinnon voit jatkaa opintojasi suoraan valitsemaasi kemiantekniikan maisteriohjelmaan. Maisteriopintojen laajuus on 120 opintopistettä ja kesto noin kaksi vuotta.

Tarjolla on neljä englanninkielistä ohjelmaa:

Lisäksi voit hakea erillishaun kautta Sustainable Biomass and Bioproducts Engineering -kolmoistutkinto-ohjelmaan.

right

Kemiantekniikan opiskelu käytännössä

left
Opiskelijoita työskentelemässä kemiantekniikan laboratoriossa.
right

Kemiantekniikan opinnot LUTissa vastaavat työelämän tarpeisiin ja yhdistävät teoriaa käytännön oppimiseen. Luentojen lisäksi opiskelu koostuu laskuharjoituksista, laboratoriotöistä, projekteista ja ryhmätöistä, joissa tutustut tekniseen ongelmanratkaisuun, suunnitteluun ja kehitystyöhön. 

Opinnot kehittävät tiimityöskentelytaitoja sekä prosessien kannattavuuden arviointia, ja niihin sisältyy myös taloushallinnon ja tuotekehityksen perusteita. Laboratoriotyöt ovat keskeinen osa koulutusta, ja työskentelet moderneissa, teollisuuden tasoisesti varustelluissa laboratorioissa, joissa pääset tutkimaan ilmiöitä käytännössä ja harjoittelemaan raportointia.

Projektimainen työskentely on opinnoissa vahvasti läsnä, ja pääset ratkomaan teollisuuden haasteita tai osallistumaan yliopiston tutkimushankkeisiin. Projekteissa kehität taitoja, kuten itsenäistä ja luovaa työskentelyä sekä vastuun ottamista osana monialaista tiimiä. Samalla kartutat työelämässä tarvittavia valmiuksia, kuten tiedonhakua, insinöörimäistä ajattelua ja ongelmanratkaisukykyä, jotka tukevat menestystäsi kemiantekniikan asiantuntijana.

Miksi opiskella kemiantekniikkaa?

”Kemiantekniikan avulla parannetaan miljoonien ihmisten elämänlaatua.”

Haastattelimme kemiantekniikan professori Tuomo Sainiota ja listasimme sinulle viisi painavaa syytä, miksi kemiantekniikka on kannattava alavalinta.

Suuntautumisvaihtoehdot kemiantekniikassa

left

Kemiantekniikan kandidaatinopinnoissa suuntaudut kemiantekniikkaan. Kandidaatin tutkinto antaa erinomaiset valmiudet jatkaa opintoja yhdessä kemiantekniikan neljästä diplomi-insinööriohjelmasta.

Sivuopinnot voit valita mistä tahansa tekniikan, kauppatieteiden tai yhteiskuntatieteiden koulutusohjelmasta. Etenkin tekniikan ja kauppatieteiden tai tuotantotalouden yhdistelmä on erittäin haluttu työmarkkinoilla.

Maisteri-/DI-ohjelmat

Kandidaatinopintojen jälkeen voit jatkaa opintojasi seuraavissa kemiantekniikan maisteriohjelmissa:

right

Vaikka maisterivaiheen opetus tapahtuu englanniksi, voit suorittaa joitakin yksittäisiä opintosuorituksia myös suomen kielellä.

Lisäksi voit hakea erillishaun kautta Sustainable Biomass and Bioproducts Engineering -kolmoistutkinto-ohjelmaan.

Jenni Latva-Kokko
Uranäkymät ovat tähän mennessä ainakin ylittäneet omat odotukseni.
Jenni Latva-Kokko
Production Manager, Stora Enso

Kemiantekniikan diplomi-insinöörin uramahdollisuudet

left

Koulutus mahdollistaa monipuoliset uramahdollisuudet asiantuntija-, tuotekehitys- ja johtotehtävissä. Tehtäviisi voi kuulua tuotteiden kehitystä laboratorioissa, tehtaissa tai tuotantolaitoksissa, asiakaspalvelua tai tutkimus- ja tuotekehitystyön johtamista. Suurin osa valmistuneista työllistyy tehtaisiin, tutkimuskeskuksiin tai suunnittelutoimistoihin.

Kemiantekniikka yhdistetään usein kemianteollisuuteen, mutta sen osaajia tarvitaan myös monilla muilla aloilla. Esimerkiksi paperi- ja sellu-, elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuus, rikostutkimus sekä metallinjalostus ovat riippuvaisia kemiantekniikan tutkimuksesta sekä alan osaajista.

Osaajia tarvitaan myös, kun ratkaistaan puhtaaseen veteen, jätehuoltoon sekä materiaalien kiertoon liittyviä haasteita. Kiertotalouden ja erityisesti vesialan osaajille on huutava tarve myös maailmalla. Kansainvälinen ura kutsuu yhä useampaa kemiantekniikan diplomi-insinööriä.

right

Ammattinimikkeitä

  • Prosessisuunnittelija kemianteollisuudessa
  • Rikosinsinööri keskusrikospoliisissa
  • Ympäristönsuojelun asiantuntija
  • Projektipäällikkö metsäteollisuudessa
  • Tutkimusjohtaja metallurgiateollisuudessa
  • Professori kansainvälisessä huippuyliopistossa

Lue lisää samasta aiheesta:

Katso myös

Tilaa hakijan uutiskirje

Saat sähköpostiisi noin 1–2 kertaa kuukaudessa luettavaa yliopistoon hakemisesta ja opiskelusta LUTissa.