Tuotantotalouden opinnot antavat laajat valmiudet oman uran rakentamiseen

Tuotantotalouden alan loppututkintoja leimaa monipuolisuus, joka mahdollistaa työuran aikana myös joustavia vaihdoksia tehtävästä.

Pää- ja sivuainevalinnoilla ja opintoihin kuuluvalla harjoittelulla voi kehittää osaamistaan haluamaansa suuntaan. Valmistuneet ovat perinteisesti työllistyneet erittäin hyvin koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Tuotantotalouden opiskelijat tekevät yleensä jo diplomityönsä yritykseen, mikä auttaa myös ensimmäisen työpaikan saamisessa.

Tuotantotalouden diplomi-insinööri

 • on talouden asiantuntija, jolla on hyvä käsitys yrityksen eri toiminnoista aina tuotannosta talouteen
 • tietää, miten yritykset toimivat, ja miten ne saadaan toimimaan entistä paremmin
 • osaa projektien suunnittelun ja ohjauksen sekä tiimityöskentelyn
 • on yrityksen kehittäjä.

Tehtävänimikkeitä

 • Konsultti
 • Controller
 • Projektipäällikkö
 • Markkinointipäällikkö
 • Analyst
 • Tuotekehityspäällikkö
 • Teknologia-alan yrittäjä
 • Supply Chain Manager
 • Export manager
 • After Sales Manager
 • Avainasiakaspäällikkö

Ura kiitoon Venäjällä


Henri Riihimäki tuli opiskelemaan Lappeenrantaan Etelä-Pohjanmaalta Kouvolan kautta.

Mistään satunnaisesta ajautumisesta ei ollut kyse, sillä mies tiesi abivuonna täsmälleen mihin ja mitä halusi opiskelemaan.Juuri Lappeenrannan tuotantotalouden koulutusohjelman Riihimäki valitsi mielenkiintoisen pääaineen takia, sillä Lappeenrannassa oli tarjolla opintokokonaisuus, josta oli suora tie kansainväliselle uralle.  

"Pääaineeksi valitsin Teollinen markkinointi ja kansainvälinen liiketoiminta -pääaineen. Syvennyin erityisesti Venäjän ja siirtymätalouksien liiketoimintaan. Sivuaineena luin puutekniikkaa, ja sen avulla sain kesätöitä."

Valinta on vienyt miehen pitkälle, sillä hän on jo kaksi vuotta valmistumisensa jälkeen Pietarissa suomalaisen OOO Inlook Color SP:n maajohtajana.

"LUT:n tuotantotalouden opinnot ovat olleet avainasemassa urallani. Opintojen aikana kävin vaihdossa kahdesti, ensin tekemässä tuta-opintoja ja oppimassa englantia Hollannissa Eindhovenissa ja vielä diplomityön tekemisen jälkeen Pietarissa. Pietariin lähdin ensisijaisesti opiskelemaan venäjää ja hakemaan töitä. Vaihdon loppuessa pääsinkin sitten valitsemaan viidestä eri työpaikasta, eli tilanne oli loistava!"

Jo Konecranesille tehty diplomityö liittyi Venäjään. Viidestä Venäjällä tarjotusta työpaikasta Riihimäki valitsi Tikkurilan kansainvälisen projektin Pietarissa. "Tehtävässä myös markkinoinnin opinnoista oli hyötyä. Huomasin kuitenkin, että Venäjällä on paljon markkinointiosaamista omasta takaa, mutta paha pula insinööreistä. Vaihdoinkin pian investointiprojekteihin ja insinöörimäisempiin töihin."   

Nykyinen työnantaja, Inlook Color SP, tekee esimerkiksi kauppakeskuksien ja asuintalojen julkisivuissa käytettävien alumiiniprofiilien, kuten ikkunankarmien, maalauksia. Maalaustyö tehdään Pietarissa sijaitsevassa tehtaassa.

"Maajohtajana vastaan asiakas- ja yhteiskuntasuhteista, johdan tuotantoa,  suunnittelen talouspuolta ja myös firman kehittämisprojektit kuuluvat vastuulleni. Venäjällä vauhtia riittää, eikä yksikään päivä ole ollut samanlainen kuin edellinen! Uuden työpäivän alkaessa aamulla ei voi tietää, että mitä iltapäivällä tapahtuu, se pitää jokaisen työpäivän haasteellisena." 

"Tuotantotalouden opinnot sopivatkin mielestäni monelle, jotka eivät vielä opintojen alussa ihan tarkkaan tiedä, mitä haluavat tehdä työelämässä. Se ei sulje ovia, mutta avaa mahdollisuuden moneen työtehtävään, koska opinnot ovat laaja-alaisia. Omia valmistuneita kavereita seuratessa olen nähnyt, miten erilaisiin työpaikkoihin ihmiset loppujen lopuksi päätyvät, työpaikkoihin jotka sijaitsevat Etelä-Amerikan auringosta Siperian pakkasiin."

"Uusia opiskelijoita suosittelisin hyödyntämään erityisesti kielikeskuksen opetusta: nykypäivän kansainvälisessä liiketoiminnassa englannin osaaminen on perusoletus, mutta erikoisosaajaksi pääsee taitamalla venäjää, kiinaa tai muita kehittyvien maiden kieliä. Vaihtoon lähtemistä suosittelen kovasti. Vaikka se on hauska irtiotto arjesta, kannattaa opinnot sielläkin hoitaa kunnolla, sillä ne voivat ratkaista vaikka ensimmäisen työpaikan saannin, ja vaihto-opinnoista on apua pitkälle tulevaisuuteen."

"LUT:lta ja tutalta sai todella hyvät pohjat työelämään. Niiden turvin on voinut lähteä luottavaisin mielin maailmalle. Opiskelupaikkaa valitseville sanoisin, että paikka kannattaa valita itselle mielenkiintoisen opiskelualan eikä paikkakunnan mukaan. Tietysti myös työllistymismahdollisuuksia kannattaa miettiä."

"Viisi vuotta yliopistolla menee nopeasti, jos sinne väliin ottaa pari vaihtolukukautta. Moni väittää, että opiskeluaika on elämän parasta aikaa, se pitää paikkansa, mutta kyllä ainakin minulle ulkomailla työskentely on ollut vielä parempaa aikaa!"