Voitto kotiin - LUT ykköseksi kansainvälisessä ISCN-kilpailussa

Green Campukseen pääset tutustumaan kesäaikaan myös Lappeenrannan hiekkalinnalla.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (Lappeenranta University of Technology, LUT) on voittanut maailmanlaajuisen Sustainable Campus Excellence Award -kilpailun kampus-sarjan. Kilpailu käytiin neljässä eri sarjassa: rakennukset, kampusalue, integraatio sekä opiskelijaprojektit.

Kaikki neljä kategoriaa käsittävässä finaalissa oli mukana yhteensä 16 yliopistoa ympäri maailmaa. Kilpailun järjesti kansainvälinen ISCN (International Sustainable Campus Network) –verkosto, jonka jäseniin lukeutuvat muun muassa Yale, MIT, Oxford, Stanford sekä Harvard. Suomesta LUT:n ohella verkostoon kuuluu Aalto-yliopisto.

Voiton taustalla vahva yhteistyö

Voitto on Green Campukselle ensimmäinen kansainvälisissä kilpailuissa. LUT:n rehtori Ilkka Pöyhönen pitää palkintoa sekä määrätietoisen työn tuloksena että tunnustuksena yliopiston ja erityisesti Lappeenrannan kaupungin sekä muiden merkittävien yhteistyökumppaneiden väliselle yhteistyölle.

"Olemme yhdessä kaupungin ja muiden kumppaneidemme kanssa rakentaneet määrätietoisesti kansainvälisestikin korkeatasoista LUT:n vihreää kampusaluetta sekä Suomen vihreintä seutukuntaa. LUT:n vihreys näkyy paitsi vihreissä teoissa ja ympäristöä säästävissä sovelluksissa, myös yliopiston ja kaupungin ympäristössä.", toteaa rehtori Pöyhönen.

Lappeenrannan kaupungille yhteistyö LUT:n kanssa on elintärkeä keino kehittyä uusiutuvan energian, kuten aurinkovoiman ja ympäristöä säästävän liiketoiminnan mallikaupungiksi. Tavoitteen täyttäminen edellyttää kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan vahvoja konkreettisia tekoja yhdessä.

"Kaupunki ja LUT ovat kehittäneet muun muassa tapoja, joilla asukkaat ja alueen yritykset hyötyvät uusiutuvasta energiasta. LUT:n kampukselle nousee Suomen suurin aurinkovoimala, ja yksityisiä kuluttajia mikroluokan energiantuotantoon kannustaa Lappeenrannan Energia, joka ostaa pientuottajan sähköverkkoon toimittaman ylijäämäsähkön kompensoimalla sen sähkölaskussa. Kaupunki rahoittaa myös LUT:n johdolla rakennettavan, alueen joukkoliikenteeseen tulevan hybridibussin kehitystyötä", toteaa kaupunginjohtaja Jarva ja jatkaa:

"Yliopiston läheisiä, Saimaata suojaavia arvokkaita kosteikkoja sekä Pien-Saimaan veden puhdistamista kehitetään niin ikään aktiivisesti yhdessä LUT:n kanssa. Haluamme näin levittää Green Campuksen hyviä käytäntöjä koko Lappeenrantaan sekä osana yritysyhteistyötä maailmalle laajemminkin."

Voitto kansainvälisessä kilpailussa sekä näkyvyys ISCN-verkostossa tuo LUT:lle ja alueelle myös välillistä hyötyä. Kansainvälisesti palkittu vihreä kampusalue vesistöineen, istutuksineen ja puistoineen vahvistaa LUT:n houkuttelevuutta yliopistokaupunkien joukossa.

"Olemme osoittaneet, että toimintaa, asenteita ja nykyistä rakennuskantaa voidaan kehittää vihreämmiksi nopeastikin, jos vain uskalletaan yhdessä olla rohkeita. ISCN-verkoston kautta voimme oppia toisiltamme ja rakentaa yhdessä kestävää maailmaa. Voitto kannustaa meitä tekemään entistäkin enemmän ja viestii siitä, että teemme oikeita asioita oikein.", Pöyhönen toteaa.

Excellence in Campus -kategoriassa palkinnot jaettiin kestävää kehitystä ja vihreää teknologiaa konkreettisti edistävien tekojen ja näyttöjen perusteella.

Katso tästä Green Campuksen esittelykalvosetti .

Lappeenrannan teknillinen yliopisto
Rehtori Ilkka Pöyhönen, ilkka.poyhonen@lut.fi p. 040 571 8970