

Opinnot ovat soveltuvin osin hyödynnettävissä LUT-yliopiston tutkintoihin.
Jatkuvat tuotannon tehostamisvaatimukset ja uhka hitsaustöiden siirtymisestä halvempien kustannusten maihin korostavat robottihitsaukseen ja hitsausautomaatioon siirtymisen merkitystä. Korkeat työvoimakustannukset pakottavat yrityksiä automaatioasteen nostamiseen, mutta samalla saadaan nostettua myös kapasiteettia, tehokkaammat prosessit ja uusi toiminnan kulttuuri koko yritykseen.
Kansainvälinen robottihitsauksen asiantuntijakoulutus perustuu International Institute of Weldingin (IIW) alaisena hyväksyttyyn International Mechanized, Orbital and Robot Welding Personnel (IMORWP) -koulutusohjelmaan (entinen EWF:n robottihitsauksen erikoiskurssi).
IMORWP-koulutusohjelman kansainvälinen hyväksyntä rakennettiin Euroopan sosiaalirahaston tukemassa Uudet hitsausalan kansainväliset asiantuntijakoulutukset -projektissa. Tämä oli Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen rahoittama projekti vuosina 2010-2013.
Hitsauksen automatisoinnin avulla suomalaiset metalliteollisuuden konepajat säilyttävät kilpailukykynsä ja hitsaustyöt pysyvät Suomessa myös tulevaisuudessa.
Kun halutaan varmistaa yrityksen kilpailukyvyn säilyminen ja motivoida avainhenkilöitäsi löytämään uusia innovaatioita, on katsottava rohkeasti tulevaisuuteen ja panostettava koulutukseen.
Kenelle IMORWP-koulutusohjelma sopii?
- Yrityksille, jotka ymmärtävät tuottavuuden, taloudellisuuden ja laadun olevan kilpailukyvyn edellytyksiä. Erityisesti metalli- ja rakennusteollisuudelle.
- Hitsauskoordinoijat, työnjohtajille, tuotannon esimiehille, robottijärjestelmien vastuuhenkilöille, tuotannon kehittämisestä ja tehostamisesta vastaaville.
- Suunnittelijoille ja robottioperaattoreille.
Ohjelman sisältö ja aikataulu
Kansainvälinen robottihitsauksen asiantuntijakoulutus sisältää viisi 2-5 päivän lähiopiskelujaksoa noin 6 kk aikana sekä itseopiskelua. Näin osallistuja voi suorittaa koko koulutuksen joustavasti työn ohessa.
Seuraava kurssi on suunnitteilla alkamaan loppuvuodesta 2023 tai alkuvuodesta 2024.
Kurssin käytännön harjoituksissa perehdytään robottien ohjelmointiin sekä käyttöön erilaisissa robottihitsaussovelluksissa. Ohjelmoinnissa harjaannutaan useiden robottimerkkien käyttöön. Ohjelmointi tapahtuu sekä opettamalla, että etäohjelmoimalla. Hitsausprosesseina hyödynnetään MIG/MAG- ja laserhitsausta.