Palkinto voidaan myöntää henkilölle tai organisaatiolle, joka on onnistunut nostamaan metsän jalostusarvoa tai luomaan edellytykset ja mahdollisuudet metsän jalostusarvon kasvattamiselle. Palkituksi voi perinteisen metsäalan lisäksi tulla muukin metsään liittyvä lisäarvon esiintuominen.

Ehdokkaat 2021
Ehdokkaat 2020
Palkinnon perusteet
Palkinto jaetaan mukaan kutsuttavien tahojen ja näiden ratkaisujen, innovaatioiden tai tekojen joukosta. LUTin, Marjatta ja Eino Kollin Säätiön sekä vuonna 2022 LAB-ammattikorkeakoulun edustajasta koostuva asiantuntijaryhmä kartoittaa metsän jalostusarvon nostoon merkittävästi vaikuttavia ehdokkaita ja kutsuu potentiaalisimmat finalistien joukkoon.
Lopullisen voittajavalinnan tekee ulkopuolisista asiantuntijoista kokoon kutsuttu palkintoraati, joka nimetään kulloisenakin palkintovuonna erikseen.
Palkinnon ehdokkaiden kartoituksessa painotetaan seuraavia kriteerejä:
- jalostusarvoa nostava
- enemmän arvoa tonnille, sivuvirtojen hyödynnettävyys
- uusia näkökulmia avaava/innovatiivisuus
- löydetään arvoa sieltä, missä sitä ei vielä ole nähty
- konkreettisuus
- mahdollisuudet edetä ideasta käytännön toteutukseen, nopea sovellettavuus
- potentiaalin laajuus yhteiskunnallisesti ja kansainvälisesti
- hyödyntämismahdollisuuksien moninaisuus sekä kokonaisvolyymi
- taloudellisen ja ekologisen näkökulman yhteensovitettavuus
Vauhdittaaksemme keskustelua metsän mahdollisuuksista julkaisemme esittelyvideot kaikista finalisteista kesän ja syksyn 2022 aikana. Voittajalle myönnetään 30.000 euron tunnustuspalkinto marraskuussa 2022.
Metsän jalostusarvon ympärillä käytävään keskusteluun liittyy myös Marjatta ja Eino Kollin Säätiön tilaama Arvokas metsämme -dokumenttielokuva.
Palkinnon asiantuntijaryhmä