Green Campusta rakennetaan yhdessä

LUT:n ja Green Campuksen erityinen vahvuus on tapa toimia yhdessä. Jokainen yliopistoyhteisöömme kuuluva on tärkeä osa kokonaisuutta. Vastaamme tulevaisuuden haasteisiin yhteistyössä yliopistomaailman ja elinkeinoelämän kumppaneidemme kanssa.

LUT:n sähkönkulutus vähentynyt kolmessa vuodessa 15 prosenttia

Lappeenrannan teknillinen yliopisto pyrkii minimoimaan oman toimintansa ympäristövaikutuksia vähentämällä toiminnastaan syntyviä päästöjä ja panostamalla uusiutuvaan energiaan. Toimintaa ohjaavat vuositasolla asetetut ympäristötavoitteet. Yksi tavoitteista edellytti sähkönkulutuksen vähentämistä 10 prosenttilla vuodesta 2012 vuoden 2015 loppuun mennessä. Tavoite saavutettiin loppuvuodesta 2015, ja kaikkiaan sähkönkulutus väheni kolmessa vuodessa 15 prosenttia.

LUT:n ensimmäinen kestävän kehityksen raportti julkaistu

Ympäristöasioiden huomioiminen ja hallinta ovat LUT:ssa osa organisaation johtamista, jonka tukena yliopistolla on ISO 14001 -standardin mukainen ympäristöjärjestelmä ainoana yliopistona Suomessa. Nyt julkaistu kestävän kehityksen raportti toimii katsauksena yliopiston ympäristötyöhön ja kestävää kehitystä edistäviin toimenpiteisiin.

LUT:n kulutuslukemat laskuun

Yliopiston ympäristönäkökohtien eteen tehty työ alkaa tuottaa hedelmää. Energiatehokkuus on kasvussa ja materiaalitehokkuudessakin on positiivista kehitystä.

LUT:n sijoitusyhtiö panostaa jatkossa Green Campuksen innovaatioihin

LUT:n sijoitusyhtiö Lureco Oy muuttaa toimintamuotoaan. Myös yhtiön nimi muuttuu: jatkossa se tunnetaan nimellä Green Campus Innovations Oy (GCI). Uusi ainutlaatuinen toimintamalli palvelee yliopistoa ja yrityskenttää aiempaa monipuolisemmin.

LUT:ssa vietetään energiansäästöviikkoa 6.-10.10.

Green Campuksella vietetään 6. - 10.10. perinteistä energiansäästöviikkoa. Luvassa on teemapäiviä erilaisista tavoista vaikuttaa omaan energiankulutukseensa, niin kotona kuin töissäkin.

LUT:lle ympäristösertifikaatti ensimmäisenä yliopistona Suomessa

LUT:lle on myönnetty ISO 14001 -standardin mukainen ympäristöjärjestelmän sertifikaatti. LUT on ensimmäinen yliopisto Suomessa, jossa ympäristöjärjestelmä kattaa koko toiminnan: tutkimuksen, opetuksen, yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen sekä tukitoiminnot.

LUT:ssa tehdään positiivista tulosta energiatehokkuudella

Yliopiston ympäristönäkökohtia jalkautetaan osaksi työyhteisön jatkuvaa toimintaa yliopistolle rakennetun ympäristöjärjestelmän avulla. Pitkän aikajänteen työhön on yliopistolla tartuttu aktiivisesti yhteistyössä kiinteistöjä vuokraavan Suomen yliopistokiinteistöt Oy (SYK Oy) kanssa.

Kaupunkiliikenteen päästöt kuriin hybridibussilla

LUT:ssa rakenteilla oleva CAMBUS-hybridibussi on viittä vaille valmis tutkimuskäyttöön. Kaupunkiliikenteessä bussi voidaan nähdä muutaman vuoden kuluttua. Auto on rakennettu yhteistyössä Saimaan ammattikorkeakoulun ja Saimaan ammattiopiston kanssa.

LUT:ssa syödään luomuleivonnaisia

Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle ravintolapalveluita tuottava Sodexo-ravintola on siirtynyt käyttämään leivonnassa pelkkiä luomujauhoja.

LUT:n sähkön osto vähentynyt huhtikuussa

LUT:n Green Campus -toiminta ja ympäristöohjelman käytäntöön vieminen alkavat tuottaa positiivista tulosta.

Green Campuksen tuloportista energiadataa reaaliajassa

LUT:n Green Campukselle on rakennettu interaktiivinen tuloportti, joka palvelee kampukselle tulijoita vaihtuvilla tietoiskuilla sekä reaaliaikaisilla energialukemilla.

LUT Green Campus mukaan Kilometrikisaan

Valtakunnallinen Kilometrikisa poljetaan tänä vuonna 1.5.2014–22.9.2014. Green Campus osallistuu kilpailuun omalla joukkueella.

Tuulivoimaa partiolaisten leiripaikalle

LUT ja partiolippukunta Lappeen Siniset ovat käynnistäneet yhteistyöhankkeen, jossa suunnitellaan ja toteutetaan tuulivoimala lippukunnan partiokämpälle Humaljärvelle. Tuulivoimalan suunnittelun tekevät kandidaattityönään LUT:n sähkötekniikan opiskelijat Perttu Suikkanen ja Ville Kenttämaa.

Green Campus -agenttien energiakatselmus

LUT:n opiskelijakillat toteuttivat Green Campukselle energiakatselmuksen, jonka tarkoituksena oli paikantaa sähkönkulutuksen ongelmakohtia yliopiston eri rakennuksissa. Katselmukset tehtiin ajalla 30.9.–4.10., pääsääntöisesti n. klo 22–23.00 välillä.

Vihreä teknologia nivoutuu opetukseen

Dosentti Harri Eskelinen ja tutkimusapulainen Sami Karsikas ovat kirjoittaneet 400-sivuisen oppikirjan Vihreän teknologian näkökulmat konstruktiomateriaalien valinnassa. Kirjan keskeisin tavoite on antaa näkökulmia vihreää ja puhdasta  teknologiaa painottavaan materiaalinvalintaan.

Oma ympäristöpolitiikka LUT:lle

LUT on julkaissut oman ympäristöpolitiikkansa. Ympäristöpolitiikka sitouttaa organisaation ylläpitämään ja kehittämään ympäristöasioidensa johtamista sekä henkilöstönsä tietotaitoa ympäristöasioissa.

Yliopiston ympäristöjärjestelmä rakentuu pala palalta

Yliopiston ympäristöjärjestelmän rakentaminen on edennyt ympäristönäkökohdista ympäristöpäämäärien sekä tavoitteiden tarkentamiseen ja tarvittavien toimenpiteiden laatimiseen.

Green Campukselle oma soutuvene

LUT:n Green Campukselle on kesän aikana hankittu soutuvene. Vene on henkilökunnan ja opiskelijoiden lainattavissa vuorokaudeksi kerrallaan. Lainaukset jatkuvat säiden salliessa aina lokakuun alkupäiviin asti.

Green Campus tuottaa nyt myös hunajaa

Lappeenrannan teknillisen yliopiston (Lappeenranta University of Technology, LUT) Green Campuksella odotetaan ensimmäistä omaa hunajasatoa.

Kesän festarikausi käynnissä – Green Campus mukana menossa 

LUT näkyy ja kuuluu kesän sekä alkusyksyn tapahtumissa yli maakuntarajojen. LUT ja Green Campus ovat mukana WWF Suomen valtakunnallisessa Näytä voimasi -kampanjassa sekä esittäytyvät Lappeenrannan hiekkalinnalla läpi kesän. Lisäksi LUT näkyy pienemmissä tapahtumissa alueellisesti aina elokuulle asti.

Voitto kotiin - LUT ykköseksi kansainvälisessä ISCN-kilpailussa

LUT on voittanut maailmanlaajuisen Sustainable Campus Excellence Award -kilpailun kampus-sarjan. Kilpailu käytiin neljässä eri sarjassa: rakennukset, kampusalue, integraatio sekä opiskelijaprojektit. Kaikki neljä kategoriaa käsittävässä finaalissa oli mukana yhteensä 16 yliopistoa ympäri maailmaa.

Yliopistolle lahjoitettiin sähkömoottipyörä

Skinnarilan kampuksella surraa tänä suvena vihreällä energialla kulkeva sähkömoottoripyörä. Brammo Enertia sähkömoottoripyörä saa energiansa Lappeenrannan teknillisen yliopiston (Lappeenranta University of Technology, LUT)  tuuli- ja aurinkovoimasta.

LUT mukana kansainvälisen ISCN-kilpailun finaalissa

Green Campus on mukana ISCN:n järjestämässä Sustainable Campus Excellence Award –kilpailussa. Kilpailussa on kaikkiaan neljä sarjaa: Buildings, Campus, Integration ja Student Leadership. Green Campus kilpailee kategoriassa "Excellence in Campus".

Henkilöstölle tarjolla polkupyörien keväthuoltoa maksutta

Kevät koittaa ja on aika aloittaa työkykyä ylläpitävä työmatkapyöräily. Yliopisto tarjoaa Green Campus -hengessä henkilöstölle polkupyörän keväthuoltomahdollisuuden.

Ympäristöjärjestelmä kasaan koko LUT:n voimin

Yliopistolle rakennetaan parhaillaan ISO 14001 -standardin mukaista ympäristöjärjestelmää. Järjestelmän rakentaminen alkaa ympäristönäkökohtien kartoittamisella.

Green Campus mukana Wapun bussimatkoilla

Green Campus kannustaa opiskelijoita joukkoliikenteen pariin sponsoroimalla yliopiston ylioppilaskunnan (LTKY) operoimia vapun ajan bussikuljetuksia Skinnarilan kampukselta keskustan tapahtumiin.

Green Campus osaksi kansainvälistä kestävän kehityksen kampusverkostoa

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (Lappeenranta University of Technology, LUT) on liittynyt maailmanlaajuiseen International Sustainable Campus Network (ISCN) -verkostoon. Verkosto toimii globaalina foorumina, joka tukee korkeakoulujen, yliopistojen ja yritysten välistä tiedonjakoa ja parhaiden käytäntöjen jakamista kestävän kehityksen eri alueilla. 

Tarjolle uusi kaikille opiskelijoille soveltuva Sustainability -sivuaine

LUT:n suomenkieliseen sekä englanninkieliseen opinto-oppaaseen tulee lukuvuonna 2013–2014 ensimmäistä kertaa tarjolle uusi Sustainability-sivuaine. Sivuaine soveltuu kaikkien koulutusohjelmien opiskelijoille kandivaiheen kolmannesta vuosikurssista eteenpäin.

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder uutena jäsenenä LUT:n hallitukseen

LUT:n uuden hallituksen toimikausi alkaa 1.1.2014. Yksi hallituksen kolmesta uudesta yliopiston ulkopuolisesta jäsenestä on WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder. Rohweder valinnastaan LUT:n uuteen hallitukseen:

"Miksi minua kiinnostaa LUT: Tavoitteena olla uusiutuvan energiateknologian ja sen kaupallistamisen edelläkävijä ja luoda näillä kilpailukykyä Suomelle, mukaan lukien vientimahdollisuuksia. Mahtava tavoite ja sen puolesta haluan tehdä töitä."

Biojätteen määrä seurantaan LUT:n pääravintolassa

LUT:n pääravintolassa mitataan päivittäin syntyvän biojätteen määrää. Seuranta toteutetaan yhteistyössä ravintolapalveluja tarjoavan Sodexo Oy:n kanssa. Seurannan tavoitteena on vähentää nykyisin syntyvän biojätteen määrä puoleen.

LUT kuuluu kyyti.net -kimppakyytiverkostoon

LUT on liittynyt mukaan valtakunnalliseen kyyti.net -kimppakyytiverkostoon, joka auttaa organisoimaan ja järjestämään yhteiskyytejä sekä samalla säästämään autoilu- ja matkakustannuksissa. Palvelun avulla LUT kannustaa opiskelijoita ja henkilökuntaa vähentämään yksin autoilua ja lisäämään joukkoliikenteen käyttöä yhteiskyydityksin.

LUT mukana Earth Hour 2013 -tempauksessa lauantaina 23.3.

WWF:n ilmastotempaus Earth Hour 2013 järjestetään lauantaina 23. maaliskuuta klo 20.30–21.30. LUT osallistuu kampanjaan sammuttamalla päärakennuksen julkisivun valot. Käytävillä valaistusta säätävät liiketunnistimet ja pääaulojen jatkuvaa valaistusta pienennetään.

Energiatehokkuuden pioneeriksi

LUT:n tavoitteena on olla energiatehokkuudessa edelläkävijä. Ilmastonäkökohdat jalkautetaan osaksi työyhteisön jatkuvaa toimintaa LUT:lle rakennettavan ympäristöjärjestelmän avulla. Pitkän aikajänteen haasteeseen on yliopistolla tartuttu aktiivisesti yhteistyössä kiinteistöjä vuokraavan Suomen yliopistokiinteistöt Oy (SYK Oy) kanssa.