LUT mukana Earth Hour 2013 -tempauksessa lauantaina 23.3.

WWF:n ilmastotempaus Earth Hour 2013 järjestetään lauantaina 23. maaliskuuta klo 20.30–21.30. LUT osallistuu kampanjaan sammuttamalla päärakennuksen julkisivun valot. Käytävillä valaistusta säätävät liiketunnistimet ja pääaulojen jatkuvaa valaistusta pienennetään.

Earth Hour on maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma, jossa yksityiset ihmiset ja erilaiset yhteisöt eri puolilla maapalloa sammuttavat tarpeettomat valonsa tunniksi. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille.

LUT ottaa osaa kampanjaan aiempien vuosien tapaan yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kanssa. Tavoitteena on herättää ihmiset kiinnittämään huomiota henkilökohtaiseen sähkönkulutukseen.

"Kaupungilla on oma ilmasto-ohjelma, ja olemme yksi toimija sekä iso energian käyttäjä kaupungin sisällä. Tämä kampanja on hyvä herättäjä, mutta tärkeämpää on se jokapäiväinen toiminta. Kyse on pienistä asioista, joilla voi vaikuttaa", sanoo LUT:n kiinteistöpäällikkö Harri Lumme.

Myös ympäristötekniikan opiskelijakilta Pelletti ry osallistuu tempaukseen.

"Osallistumisellamme haluamme viestiä ympäristönsuojelun tärkeydestä ja huomauttaa, että yksityisetkin ihmiset voivat valinnoillaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen", kertoo killan hallituksen projektivastaava Anna Claudelin.

LUT kannustaa kaikkia mukaan talkoisiin. Earth Hour -tempaukseen voi liittyä myös yksityishenkilönä. Tapahtuman kulkua voi seurata nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa:

Energiatehokkuuden pioneeriksi

LUT:n tavoitteena on olla energiatehokkuudessa edelläkävijä. Earth Hour toimii esimerkkinä, kuinka ilmastonäkökohdat saadaan jalkautettua osaksi työyhteisön jatkuvaa toimintaa. Pitkän aikajänteen haasteeseen on yliopistolla tartuttu aktiivisesti yhteistyössä kiinteistöjä vuokraavan Suomen yliopistokiinteistöt Oy (SYK) kanssa.

Rakennusten energiatehokkuutta on Lumpeen mukaan parannettu muun muassa 2.rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä lisäämällä rakennuksen eristepaksuutta ja vaihtamalla ikkunat. Lisäksi rakennuksen valaistus ja valaistuksen ohjaus uusittiin kokonaan, ja nyt käytävillä käytetään led-valoja ja muita vähemmän kuluttavia valaisinversioita. Parkkialueista uusi P6 -alue varustettiin suoraan led-valaisimilla.

Parhaillaan yliopiston WC-tilojen valaistuksiin lisätään liiketunnistimia ja auloihin sekä muihin julkisiin tiloihin lisätään valoisuusantureita sekä parannetaan valaistusten ryhmityksiä.

Suurin meneillään oleva uudistus on SYK Oy:n toteuttama 3.rakennuksen ilmanvaihtokoneiden ja rakennusautomaation remontti. SYK ja kiinteistöhuolto ovat tarkistaneet myös kampuksen ilmanvaihtokoneiden säätöjä. Tarkistuksilla on pyritty ylläpitämään työskentelylle optimaalinen lämpötila sekä vähentämään lämmön ja sähkön hukkakulutusta.

"SYK vaihtaa parhaillaan ilmanvaihtokojeiden moottoreita nykyaikaisempiin malleihin. Kesän aikana vaihdetaan myös rakennusvaiheen suurten hallien ovet lämmönkulutuksen minimoimiseksi. Ilmanvaihto on isoin tekijä energiankulutuksessa. Siksi ilmanvaihdon käyntiaikojen ja säätöjen optimointi on tärkeää. Päätavoitteena on tilojen viihtyisyys ja se, että tilojen käyttötarkoitus säilyy oikeana" Lumme kertoo.

The selected web content no longer exists.