Myytinmurtaja Jamie Hyneman: "Tiede on jännittävää kuin vuorikiipeily"

"Utelias leikillisyys on tärkeintä tekniikassa", sanoo LUT:n tuleva kunniatohtori, myytinmurtaja ja tuotekehittäjä Jamie Hyneman.

Uusien teknologioiden kehittämisessä tarvitaan hänen mielestään järjestelmällisyyden lisäksi leikillisyyttä. Se on menetelmä, jolla ihmiset kuten eläimetkin oppivat ymmärtämään maailmaa. Tieteessä kiinnostavaa on haasteen asettaminen. Se on kuin seikkailu tai peli – koskaan ei tiedä mitä tapahtuu seuraavaksi.

"Vuorikiipeilijät eivät kiipeile sen takia, että huipulta on hyvät maisemat, vaan sen takia, että he näkevät onko heistä siihen ja kaiken sen takia mitä kokevat matkan varrella. Kun lopulta saavuttaa tavoitteen, se on hyvin jännittävää ja palkitsevaa."

"Tieteessä on samoin. Joskus vain katsot numeroita ja sarakkeita, mutta päätyösi tieteilijänä on ymmärtää asioita, joita et vielä ymmärrä. Minulle se on sama kuin kiivetä uudelle vuorelle. Matkan varrella näkee asioita, joita ei odottanut, ja osa niistä osoittautuu hyvin tärkeiksi."

Aivojen käyttäminen on hauskaa

Discovery Channelin Myytinmurtajat-sarjaa tehtiin 14 kautta. Se tuli tunnetuksi luovasta ongelmanratkaisusta.

"Myytinmurtajien suosio perustuu mielestäni siihen, että tiede ja tekniikka eivät tarkoita vain tyyppejä labratakeissa, vaan maailman ymmärtämistä. Sitä katsoessaan ihmiset huomaavat, että vau, aivojen käyttäminen on hauskaa."

Nuorena myytinmurtaja hoiti tilauslaivayritystä Karibianmerellä.

"Ajattelin, että miksi kukaan haluaisi tehdä mitään muuta. Lopulta sain kuitenkin tarpeekseni. Tein kirjastossa listan plussilta ja miinuksista, mitä olisi hauskinta tehdä. Parhaaksi vaihtoehdoksi tuli erikoistehosteet, koska se on luovaa ja vaihtelevaa sekä sisältää eri materiaalien ja prosessien kanssa työskentelyä."

Niinpä hän siirtyi elokuvien erikoistehosteiden pariin.

Hyneman toteaa, että monet ihmiset tekevät elämässään suuria päätöksiä sattumanvaraisesti. Hänestä on parempi istua alas, ajatella ja pohtia vaihtoehtoja. Niin voi saavuttaa ihmeellisiä asioita.

Intohimona insinööritieteiden luova prosessi

Uuden rakentamisessa Jamie Hynemanista innostavinta on ratkaista asioita ja tehdä todelliseksi se, mitä on visioinut. Se on uuden synnyttämistä. Tekniikka on hänestä luovempaa kuin monet niin sanotut luovat ammatit.

"En ollut aiemmin kiinnostunut tieteestä tai tekniikasta, mutta minulle syttyi intohimo niiden luovaan prosessiin."

Hynemanista epäonnistuminen on keskeinen, usein väärinymmärretty asia. Kun epäonnistuu, on pakko kysyä, miksi niin tapahtui. Silloin oppii ja pääsee eteenpäin.

"Usein ihmiset haluavat ohittaa epäonnistumisen nopeasti, vaikka se pitäisi nähdä arvokkaana mahdollisuutena."

Uralla tärkeimpänä menestymisenä hän pitää sitä, että on tarvittaessa valmis vaihtamaan suuntaa. On tärkeää osata asettaa tavoitteita ja saavuttaa ne, mutta vielä merkityksellisempää on kyky lähteä täysin uudelle polulle, jos havaitsee sen olevan itselle oikeampi.

Ura tekniikan parissa haastavaa ja palkitsevaa

Jamie Hynemanin mielestä tieteen ja tekniikan opiskelu kannattaa, koska se on hyödyllistä maailmalle ja sillä voi parantaa ihmisten elämää.

"Ura tekniikan ja tieteen parissa on äärimmäisen palkitsevaa ja tyydyttävää sekä toisaalta suunnattoman hauskaa ja haastavaa. Sellainen on paras tilanne mitä työssä voi olla."

Hyneman asuu perheineen San Franciscon lahdella. Hänen M5 Industries -yrityksensä, jonka tiloissa myös Myytinmurtajat kuvattiin, toimii nykyään yksityisenä tutkimus- ja tuotekehityslaitoksena.

Ensi kesäkuussa Jamie Hyneman vierailee LUT:ssa, jossa hän saa juhlallisessa promootiossa kunniatohtorin arvon yhdessä 13 muun vaikuttajan kanssa. 

Olemme yliopisto, jossa uteliaisuus kohtaa rohkeuden. Olemme maailma, jossa innostuneet innostavat toisiaan. Olemme kunnianhimoinen ja kannustava yhteisö, joka tekee parempaa huomista vihreällä kampuksella. Ole yksi meistä. LUT:ssä voit opiskella tekniikkaa, kauppatieteitä tai molempia.

Katso video Lappeenrannan kampuksesta
Lisää videoita YouTube-kanavalla »