Voiko tietokonetta opettaa?

Noin 200.000 suomalaisen arvioidaan olevan diabeetikkoja ilman, että he tunnistavat sairauttaan. Diabetes voi aiheuttaa myös muita sairauksia, jotka voivat viedä vaikkapa liikunta- tai näkökyvyn. Terveydenhuollon kustannukset kasvavat jatkuvasti, eikä erikoistuneita lääkäreitä riitä seulomaan kaikkia sairauksia. Mitä siis voisimme tehdä tulevaisuudessa toisin?

Tietokoneet apuun

Tietokone osaa tehdä ainoastaan sen, mihin se on ohjelmoitu (ellei se ole rikki). Tietokonetta voidaan pitää vain nopeana laskukoneena, mutta sitä on mahdollista opettaa toimimaan älykkäämmin.

Laskennallisesti älykkäät tietokoneohjelmat pystyvät mukautumaan ja oppimaan annetusta tiedosta. Silloin esimerkiksi silmäsairauksia ja terveydentilan muutoksia on mahdollista tunnistaa silmänpohjakuvista automaattisesti.

Esimerkkikuvissa on värillinen silmänpohjakuva ja vastaava mustavalkokuva todennäköisyyksistä liittyen diabeteksen aiheuttamiin muutoksiin. Kun silmänpohjan valokuvaamista parannetaan ja hahmontunnistusta kehitetään edelleen, voidaan diabeteksen aiheuttamat muutokset saada esiin luotettavammin ja aikaisemmin. Näin terveydenhuollon resurssit voidaan tehostetusti kohdentaa sairauksien hoitoon.

Älykkään laskennan pääaine tarjoaa perustaidot hahmontunnistukseen ja konenäköön, joilla on olennainen rooli tulevaisuuden älykkäissä ratkaisuissa. Haastavien ongelmien parissa tarvitaan pelottomia uudistajia ja edistyneitä menetelmiä. Oletko sinä yksi uudistajista?