Monimuoto-opinnoista yrittäjätaitoja merkityksellisemmän työelämän edistämiseen

Opintoja yhdistelemällä voi löytyä kiehtova oma juttu. Jaakko Sahimaa on yhdistänyt yrittäjyyden, kauppatieteiden ja psykologian opintoja, ja pyrkii saamaan opinnoista kasaan parhaat mahdolliset opit työuransa vaikuttavuuden maksimoimiseen.

Työpsykologina työskentelevä Sahimaa on erikoistunut työhyvinvointiin ja erityisesti työn merkityksellisyyden kokemuksen ja johtamisen teemoihin. Hän on opiskellut kolmessa yliopistossa, tehnyt töitä samaan aikaan Helsingissä - ja perustanut oman yrityksen. Parhaillaan hän valmistautuu diplomityön tekemiseen LUT:n tuotantotalouden maisteriohjelmassa.

"Opintoja on kertynyt, kun olen löytänyt mielenkiintoisia kokonaisuuksia ja niiden toteutustavat ovat sopineet omaan elämäntilanteeseeni. LUT:ssä tuotantotalouden alla yrittäjyyden opinnot on näppärästi toteutettavissa työn ohessa", Sahimaa kertoo.

Merkityksellistä työtä yksilöille ja organisaatioille

Sahimaa tunnustaa pitävänsä tietoisesti monta rautaa tulessa. Hän työskentelee työterveyspsykologina Heltti Oy -nimisessä firmassa. Vuonna 2014 hän perusti yhden miehen yrityksensä Better Work Consultingin ja lisäksi hän on perustajajäsenenä Meaningful Work Finland ry –yhdistyksessä.

"Minua kiehtoo se, miten yksilöitä voi auttaa merkityksellisen työn löytämisessä. Aihe ei kuitenkaan rajoitu pelkästään yksilöiden auttamiseen vaan sitä on hyvä käsitellä organisaatioiden ja johtamisen näkökulmasta."

Työn yhteiskunnallinen vaikuttavuus on keskeinen motivaattorini

Sahimaalle tärkeät projektit etenevät siis usealla taholla samaan aikaan.

"Paljon mielenkiintoista työtä mahtuu jokaiseen päivään, sanoo Sahimaa, joka tekee päivätöiden ja opiskelujen lisäksi myös järjestö- ja vapaaehtoistöitä."

LUT:ssä opintojen tavoitteina on mm. bisnesosaamisen kerryttäminen, työelämässä välttämättömien taitojen kerryttäminen, sekä teorian ja käytännön asioiden yhdistäminen.

"Psykologian ja kauppatieteiden aloja opiskelemalla olen saanut substanssiosaamisen, tuotantotalous on ollut se paikka, mistä olen saanut syvempää yrittäjyysosaamista."

Uran fokus pitkällä tähtäimellä

Monipuoliset opinnot kerryttävät laaja-alaisesti työelämäosaamista, mikä on oleellista hänen yritystoiminnassaan. Sahimaan yrityksen tarkoitus on edistää työn merkityksellisyyteen liittyvää tietotaitoa koulutus- ja konsultointipalveluiden avulla.

"Kehitämme parhaillaan mittaria merkityksellisen työn mittaamiseen organisaatioille", hän kertoo.

Uran fokus on mietitty pitkän tähtäimen mukaisesti. Tätä varten yritystoiminnalle ja työuralle ylipäänsä on valittu missio.

"Minua kiinnostaa suomalaiseen työelämään vaikuttaminen. Haluan olla tekemässä suomalaisesta työelämästä entistä mielekkäämpää ja merkityksellisempää. Se on missio, jota oman työurani aikana haluan edistää. Työn yhteiskunnallinen vaikuttavuus on keskeinen motivaattorini."

Yrittäjänä vaikuttamaan suomalaiseen työelämään            

Sahimaa kokee, että työelämä on paras paikka saada vaikutusta aikaan haluamiinsa asioihin. Silti opiskelutkaan eivät ole vielä ohi DI:ksi valmistumisen jälkeen.

"Kaavailen opiskelevani työn ohella vielä tietojohtamista ja kerryttäväni johtajavalmiuksia. Mutta sitten saavat jo opinnot riittää hetkeksi, en halua olla ikiopiskelija", hän nauraa.

Sahimaan mukaan LUT:ssä opinnot ovat läheisemmässä suhteessa työelämään kuin esimerkiksi hänen psykologian opinnoissaan.

"LUT:ssä näkee kaikessa toiminnassa että yrityssuhteisiin on panostettu", hän kehuu.