Jelena Jaakkola

ympäristötekniikka

Jelena Jaakkola aloitti ympäristötekniikan opiskelut Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla vuonna 2007. Toisen vuosikurssin jälkeen hän sai ensimmäisen oman alan kesätyöpaikan Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

"Olin siellä kolme kuukautta ympäristötarkastajaharjoittelijana. Työskentelin pääasiassa Viihtyisä Ympäristö -projektissa, jossa valvottiin kaupungin puistojen siisteyttä ja niiden luvatonta käyttöä ja roskaamista.

Työ oli mielenkiintoista ruohonjuurityötä, jossa todella pääsi näkemään siistimistoimenpiteiden vaikutukset asuinalueiden maisemassa. Enkä laittanut todellakaan pahakseni, että työhön liittyi paljon ulkoilua ja itsenäistä työskentelyä. Projektin lisäksi pääsin avustamaan ympäristötarkastajia muissa ympäristönsuojelutehtävissä."

Katsaus tulevaan työuraan

Kesätyössään Jaakkola sai hyvän kuvan siitä, millaista on kunnan ympäristösuojeluviranomaisen arki.

"Ympäristölainsäädännön pykälät konkretisoituivat, kun näki miten niitä toteutetaan käytännössä. Yliopistolla on ympäristöön liittyviä asioita opetettu paljon tekniikkaan ja yritystoimintaan painottuen.

Molempiin liittyy ympäristölainsäädäntö kiinteästi, joten kesätyöni jälkeen tuntuu helpommalta ajatella, kuinka yrityksissä pitää ottaa ympäristöasiat huomioon", Jaakkola kertaa.

Työmarkkinoilla valttina ympäristöosaaminen

"Ympäristötekniikkaa kannattaa opiskella, koska nykypäivänä tulee yrityksissäkin kaikkien työntekijöiden ymmärtää oman toiminnan ympäristövaikutukset. Ympäristölainsäädäntö ja yrityksen oma ympäristöpolitiikka on osa yritystoimintaa. Tämän ymmärtäminen on erinomainen valtti työelämässä."