Kauppatieteiden opiskelua ja työkokemusta ulkomailta

"Kaupallinen tutkinto antaa valmiudet toimia hyvin erilaisissa työtehtävissä"

Lappeenrantaan Simo Orpana päätyi alun perin lukemaan tuotantotaloutta. Kauppatieteet alkoivat kuitenkin kiinnostaa enemmän, ja ala vaihtui pian. Yritysjuridiikkaa ja hankintojen johtamista sekä Aasian tutkimusta opiskelleen Simon mielestä parasta opinnoissa LUT:lla oli valinnan vapaus.

"Itselleni oli heti alusta pitäen selvää, että haluan jotain muuta kuin pelkän putkitutkinnon. LUT:llä oli helppoa valita kiinnostavia kursseja myös tekniikan puolelta. Opinnoistani sain hyvän teoreettisen pohjan työelämää varten, mutta oppimiseni kannalta harjoittelujaksot olivat hyödyllisimpiä. Opinnot myös avaavat ovet harjoittelupaikkoihin ja sitä kautta työelämään", Simo kertoo

Tähtäimessä kansainvälinen ura

Simo tavoitteli opinnoissaan alusta asti kansainvälistä näkökulmaa. Aluksi Venäjän kauppaan erikoistuminen kiinnosti, mutta lopulta Aasian markkinat nousivat Venäjän ohi. Kansainvälistyminen Simolla lähti käyntiin vaihto-opiskelun ja harjoittelujaksojen avulla.

"Ennen ulkomaan harjoitteluja opiskelin vaihto-opiskelijana ensin Tokion Nihon Universityssä ja sitten Shanghai Universityssä. Vaihto-opiskelujaksojen jälkeen halusin vielä palata Aasiaan, joten lähdin CIMO:n kautta ensin Pekingiin työskentelmään paikallisessa myyntiliikkeessä ja sen jälkeen Finpron Tokion toimistolle. Tokiosta palattuani en heti löytänyt Suomesta mielenkiintoista työpaikkaa, joten päätin lähteä tekemään vielä yhden harjoittelujakson saksalaiseen start-up yritykseen CupoNationiin. Viihdyin hyvin ja otin kolmen kuukauden jälkeen vetovastuun ensin Suomen ja lopulta Pohjoismaiden hakukoneoptimointitiimistä."

Vaihtelevista työtehtävistä arvokasta osaamista

Ulkomailla suoritetuissa harjoitteluissa ja niiden jälkeisissä työtehtävissä Simo sai uralleen tärkeitä oppeja. Työtehtävät olivat myös hyvin vaihtelevia.

"Pekingissä vastasin yrityksen Pohjoismaiden asiakashankinnasta. Finprolla avustin konsultteja erilaisten markkina-analyysien laadinnassa sekä olin mukana asiakastyössä yritysvierailuilla ja messuilla. Saksassa harjoittelijoilta odotettiin heti alusta asti vahvaa panosta yrityksen toimintaan. Tämä oli äärimmäisen opettavaista ja vastuuta sai ottaa käytännössä niin paljon kuin halusi. Opin Saksan vuosina ammatin, jonka tekijöistä Suomessa on pulaa, joten harjoitteluajoista on ollut minulle paljon hyötyä."

Palattuaan Suomeen Simo siirtyi työskentelemään hakukoneoptimoinnin konsultiksi Tulos Helsinki Oy:lle. "Avustan asiakkaitani digitaalisen markkinoinnin toimenpiteissä osin kouluttamalla ja osin tekemällä itse. Työ on itsenäistä ja kohtuullisen vaativaa, mutta tunnen olevani juuri oikeassa paikassa. Kokonaisuuden kruunaavat mahtavat työkaverit. Viihdyn tällä hetkellä Suomessa todella hyvin, mutta en ole sulkenut pois mahdollisuutta uudesta ulkomaan pestistä."

Oppia kannattaa hakea myös muualta kuin luennoilta

Opiskelupaikkaansa pohtivaa Simo neuvoo harkitsemaan huolella, mutta olemaan stressaamatta liikaa. "Opiskelupaikka kannattaa valita huolella, mutta varsinainen erikoistuminen ja alanvalinta tapahtuu vasta opintojen viimeisinä vuosina. Päätöksen tekemistä ei siis kannata stressata liikaa."

Simo on ollut tyytyväinen kauppatieteellisen tutkinnon tuomiin mahdollisuuksiin. "Kaupallinen tutkinto on hyvä pohjatutkinto, joka antaa valmiudet toimia hyvin erilaisissa työtehtävissä. Kannattaa myös muistaa, että oppiminen ei lopu yliopistoon. Maailma muuttuu kovaa vauhtia, joten aina pitää olla valmiina omaksumaan uusia taitoja", Simo kehottaa.

Simo haluaa myös rohkaista vaihto-opiskelusta kiinnostuneita: "Suosittelen todella lämpimästi opiskelijavaihtoon ja ulkomaanharjoitteluun lähtemistä. Maailmalla tapaa ihmisiä joiden kanssa ajatuksia vaihtamalla saa laajennettua omaa maailmankuvaansa ja oppii pohtimaan asioita uusilla tavoilla. Tämän lisäksi saa hyviä ystäviä eri puolilta maailmaa."