Liiketoiminta-analytiikan opiskelu käytännössä – "Lappeenrantaan lähteminen oli yksi elämäni parhaita päätöksiä"

Miska Valkonen

Jyväskyläläinen Miska Valkonen epäröi aluksi lähteä Lappeenrantaan opiskelemaan.

"Minua jännitti muuttaa kokonaan vieraalle paikkakunnalle. Mietin, että pidänkö välivuoden ja lähden sitten vuoden päästä muualle opiskelemaan", Miska kertoo.

Päätös ottaa opintopaikka vastaan osoittautui kuitenkin oikeaksi.

"Lappeenrantaan muuttaminen oli yksi elämäni parhaista päätöksistä. Nyt minulla on hyvä työ ja koulutus, takana mahtavia kokemuksia ja parhaat kaverit, joihin tutustuin yliopistolla."

Miska opiskeli tuotantotalouden kandidaattiohjelmassa ja teki maisteritutkintonsa liiketoiminta-analytiikkaan keskittyvässä Business Analytics -maisteriohjelmassa (MBAN).

Business Analytics on Suomen ensimmäinen maisteritasoisia liiketoiminta-analytiikan osaajia kouluttava ohjelma. Ohjelmasta voi valmistua aiemmasta tutkinnosta riippuen diplomi-insinööriksi tai kauppatieteiden maisteriksi.

"Pääaineen valinta oli helppoa, sillä analytiikka kuulosti heti omalta jutultani. Olin tehnyt jo analytiikkaan liittyviä töitä Valmetilla, ja ohjelmassa pääsin opiskelemaan samoja asioita, joita tarvitsin työssäni."

Miska on tyytyväinen liiketoiminta-analytiikan opetukseen LUTissa. Opinnot liittyvät kiinteästi työelämään.

"Kaikkia niitä ohjelmistoja, joita käytettiin kursseilla, tarvitsen päivittäin myös omassa työssäni."

Myös yhteishenki opiskelijoiden kesken oli hyvä. Sosiaaliset suhteet ja vapaa-aika ovat tärkeää vastapainoa opiskelulle.

"Meillä oli kasassa huippujengi. Jokaiselle tulee jossain vaiheessa vastaan se hetki, kun pitää kysyä apua muilta, ja silloin on hyvä, että on ystäviä ympärillä."

Vuonna 2017 maisteriopinnot aloittanut Miska valmistui ensimmäisenä opiskelijana Business Analytics -maisteriohjelmasta. Nyt hän työskentelee koulutustaan vastaavissa tehtävissä analyytikkona ja sovelluskehittäjänä Valmetilla.

"Työskentelen Valmetin teollisen internetin tiimissä. Kehitämme keinoja, joilla asiakkaamme voi hyödyntää olemassa olevaa dataa", Miska kertoo.

Liiketoiminta-analytiikka muuttaa työelämää merkittävästi

Liiketoiminta-analytiikka tulee muuttamaan työelämää merkittävästi tulevaisuudessa. Miskan diplomityö käsitteli paperikoneen ennakoivaa kunnossapitoa liiketoiminta-analytiikan näkökulmasta. Hän teki lopputyönsä Valmetille ja työllistyi vakinaiseen työsuhteen yritykseen jo ennen valmistumistaan.

"Työtilanne on todella hyvä. Tuntuu, että melkein jokainen yritys etsii analytiikan osaajia töihin, niin myös meillä Valmetilla."
Miska teki kesätöitä Valmetilla opiskelujensa aikana. Ollessaan maisterivaiheessa opiskelijavaihdossa Malesiassa Kuala Lumpurissa hän kuuli Valmetille aukeavasta työpaikasta.

"Hain ja sain paikan Kuala Lumpurista käsin. Aloitin työt vaihdon jälkeen, ja viimeisen opiskeluvuoteni tein töitä ja opiskelin samaan aikaan. Sekä työantajan että koulun joustavuus mahdollisti tämän."

Viimeinen opiskeluvuosi olikin Miskalle tiukka puristus. Hän kirjoitti diplomityötään viikonloppuisin, ja työn soveltavat osuudet hän teki töissä. Tähän päälle hän teki töitä ja suoritti opintojaan.

"Motivoiduin siitä, kun tiesin, että valmistumisen jälkeen on jo olemassa vakituinen työpaikka. Ja kun paperit sitten sain käteen, niin olihan se hyvä fiilis."

MBAN-ohjelma on englanninkielinen. Miskan mukaan englanniksi opiskelu oli helpompaa kuin suomeksi.

"Kaikki alan sanasto on englanniksi. Olisi tosi hankalaa, jos olisi opetellut asiat suomeksi, ja sitten pitäisi alkaa kääntämään englanniksi."

Miska pärjäsi opinnoissa hyvin tavallisella kouluenglannilla.

"Katsoin elokuvia englanninkielisillä teksteillä, ja luin kirjoja englanniksi. Kaikesta on apua."

Miskan mukaan MBAN-ohjelmaan kannattaa hakea, jos on yhtään kiinnostunut analytiikasta tai sen sovelluksista.

"Ohjelman kuvaus kuulostaa ehkä siltä, että se on tarkoitettu vain koodareille. Toki siitä on apua, mutta esimerkiksi itselläni ei ollut mitään taustaa alalle ja silti selvisin opinnoista kunniakkaasti. Ala sopii, jos on kiinnostunut uuden luomisesta ja sopivista haasteista."

Liiketoiminta-analytiikan opiskelu LUTissa

LUTissa liiketoiminta-analytiikkaa voi opiskella englanninkielisessä Business Analytics -ohjelmassa, josta valmistuu laskennallisen tekniikan diplomi-insinööriksi tai kauppatieteiden maisteriksi.

Suomeksi aihetta voi opiskella tuotantotalouden data-analytiikka päätöksenteossa -ohjelmassa, josta valmistuu diplomi-insinööriksi.