Lukiosta Lappeenrannan kauppakorkeakouluun

"Sain opiskeluajoilta paljon kokemuksia ja verkostoja, jotka ovat edelleen korvaamattomia"

Lukiossa hyvin pärjänneelle Johanna Noreilalle hakeminen kauppakorkeakouluun oli lähes itsestäänselvyys.

"Kauppatieteet oli mielestäni hyvä valinta, sillä kauppatieteiden opiskelu avaa paljon ovia eri tehtäviin, ja kauppatieteiden tutkinto on hyvä alusta lähteä erikoistumaan eri tehtäviin. Olen myös jo kolmannen polven kauppatieteilijä, joten kauppatieteiden opiskelu kulkee meillä suvussa. Sekin varmasti ohjasi ja helpotti valinnan tekemistä."

Vaikka Lappeenranta ei ollutkaan Johannan ykkösvaihtoehto, hän oli heti opintojen ensimmäisten viikkojen aikana vakuuttunut siitä, että on tullut oikeaan paikkaan. "Lappeenrannan opiskelijayhteisö oli tosi vastaanottavainen, ja kaikki mahdolliset huolet opintojen aloittamisesta kaikkosivat nopeasti. Lähdin myös heti ensimmäisenä opiskeluvuotena mukaan aktiivitoimintaan, mistä sain paljon hyviä ystäviä, verkostoja ja kokemuksia."

Johanna oli opintojensa aikana mukana mm. kauppatieteiden ainejärjestön sekä ylioppilaskunnan toiminnassa. "Erityisen hienoa oli olla mukana ainejärjestötoiminnassa ja olla perustamassa LUT:lle yrittäjyyteen kannustavaa yhteisöä LUT Entrepreneurship Societya."

Henkilöstöjohtamisen osaamista ja kokemuksia maailmalta

Pääaineenaan alun perin kansainvälistä liiketoimintaa ja markkinointia opiskellut Johanna kiinnostui johtamiseen ja henkilöstöön liittyvistä teemoista sekä yliopistolla tehtyjen töiden, että kesätöiden kautta, ja päätti siten vaihtaa johtamisen opintoihin.

"Kolmannen opiskeluvuoden jälkeen pääsin kesätöihin HR assistentiksi Logicalle, mikä oli ensimmäinen kosketukseni henkilöstöpuoleen. Pääsin käymään HR:n eri funktioita läpi rekrytoinnista graduate-ohjelman kehittämiseen. Sen kesän jälkeen minulle tarjottiin mahdollisuutta työskennellä HR:n parissa Logicalla Manilassa Filippiineillä, missä olin yhden vuoden, ja se oli aivan mieletön kokemus."

Tämän jälkeen Johanna työskenteli myös Accenturella ja Pro gradu –tutkielmansa Johanna teki IBM:lle rekrytointimarkkinoinnista Y-sukupolvelle. Opintojen loppuvaiheessa hän siirtyi Ideanille HR-tehtäviin. "Ideanilla pääsin näkemään yrityksen kansainvälisen kasvun ja vedin HR-puolta kaksi ja puoli vuotta."

Nykyisin Johanna toimii yrityskulttuurimuotoilijana Leidenschaft Oy:llä. "Olemme erittäin nuori start-up, ja keskitymme yrityskulttuurimuotoiluun. Työ on konsultoivaa asiakastyötä, jossa pääsee oikeasti vaikuttamaan suomalaiseen työelämään. Tässä työssä mielestäni parasta on, että pääsen työskentelemään useiden eri yritysten kanssa. Pääsen siis vaikuttamaan yhden yrityksen sijaan useisiin. Olen myös nauttinut suuresti minulle uudesta konsultoivan myynnin alueesta."

"Nurkan takaa voi tulla aivan mielettömiä mahdollisuuksia"

Monipuolisen uran jo tehnyt Johanna kertoo, että yliopisto-opiskelu on antanut hyvän perustan, mistä lähteä liikkeelle. "Olen kuitenkin oppinut paljon myös luentojen ulkopuolella ja opin usein paremmin tekemällä. Ryhmätyöt olivat minulle parhaita tapoja oppia.

Sain opiskeluajoilta paljon kokemuksia ja verkostoja, jotka ovat edelleen korvaamattomia. LUT:ssa oli myös mahdollisuus kokeilla erilaisia opintoja yli tiedekuntarajojen ja tavata ihmisiä, jotka ovat tai tulevat olemaan oman alansa huippuja niin kauppatieteiden kuin tekniikan saralla."

Opiskelupaikkaansa miettivää Johanna neuvoo kulkemaan rohkeasti omaa tietään. "Älä pelkää ottaa askeleita, jotka tuntuvat oikeilta sydämessäsi, ja ole avoin mahdollisuuksille. Muistan, että itse pelkäsin vähän mitä tapahtuu, kun lähden kotikaupungistani Helsingistä, enkä edes tiennyt mihin haluaisin erikoistua opinnoissani. Halusin kuitenkin aloittaa oman elämäni ja itsenäistyä. Kannattaa myös muistaa, ettet välttämättä tiedä vielä hakiessasi mitä loppujen lopuksi elämässäsi teet: alan tai pääaineen vaihtaminen myöhemmin on täysin normaalia. On parempi lähteä vain rohkeasti opiskelemaan ja kokeilemaan sen sijaan, että miettisi pitkään yksin kotona mikä ratkaisu olisi oikea", Johanna kehottaa.