Tietotekniikkaa hyvässä hengessä Lappeenrannassa

Jo nuorena Riku Tarkiainen oli kiinnostunut tekniikasta. Tietotekniikan opinnot vaikuttivat mielenkiintoisilta, ja syntyperäisenä lappeenrantalaisena LUT oli ensisijainen vaihtoehto. "Lappeenranta oli todella hyvä paikka opiskella. Yliopistolla oli erinomainen yhteishenki, ja tarjolla oli aktiviteetteja monipuolisesti, joten samanhenkinen porukka löytyi helposti. Valintaani en ole katunut hetkeäkään."

Opiskelijan itsensä näköinen tutkinto

Opinnoissaan Riku halusi monipuolisuutta. "Opintojen alussa tavoitteenani oli lähinnä saada monipuolinen koulutus." Tämän hän toteutti sisällyttämällä tietotekniikan opintoihinsa paljon kauppatieteiden ja tuotantotalouden kursseja.

"Tästä yhdistelmästä on ollut työelämässä valtavasti hyötyä, ja parasta opinnoissani olikin, että omilla valinnoilla sai vaikutettua paljon siihen, millainen tutkinnosta loppujen lopuksi tuli. Työskentelen yrityksen eri osastojen kanssa paljon, ja on tärkeää ymmärtää yrityksen toimintaa muistakin kuin pelkästä omasta näkökulmasta. Jos opintojen suhteen voisi jotakin muuttaa, opiskelisin varmasti monipuolisemmin kieliä. Monikansallisessa yrityksessä on tarjolla paljon vaihtoehtoja, jos on olemassa valmiudet työskennellä useammilla kielillä kuin pelkästään vaikkapa suomeksi ja englanniksi."

Yleisesti LUT:n koulutuksen tasoa Riku pitää hyvänä. "Tarjonnan monipuolisuus on tärkeimpiä asioita LUT:ssa. Sain kattavan ymmärryksen alan ilmiöistä, ja opin myös hakemaan ja oikeasti hyödyntämään uusinta tietoa ja soveltamaan sitä omassa työssäni. Tiedon etsiminen, käsittely ja suodattaminen ovat tärkeimpiä asioita työssäni."

Nopeasti oman alan tehtäviin ja lupaavalle uralle

Riku työllistyi oman alan tehtäviin jo opiskeluaikoina. "Työskentelin lappeenrantalaisessa ohjelmistotalossa vaihtelevissa tehtävissä aina markkinoinnista ja myynnistä verkkosivujen luomiseen. Opiskelujen loppuvaiheessa hain diplomityöpaikkaa LUT:n projektista, joka toteutettiin yhteistyöyritykselle Netvisorille. Tulin projektin aikana osaksi yrityksen toimintaa, ja valmistuttuani siirryin suoraan Netvisorille. Nyt olen ollut siis kuusi vuotta samassa työpaikassa, vaikka yrityksen nimi onkin vaihtunut Visma Solutionsiksi yrityskaupan myötä. Työnkuvani on elänyt ja kasvanut vuosien varrella yrityksen kasvaessa. Olen saanut hyvin haasteita ja olen ne myös mielelläni ottanut vastaan."

Työpäivät nykyisissä IT Managerin tehtävissä ovat vaihtelevia. "Kahta samanlaista työpäivää ei oikeastaan ole. Työpäivän aikana voi joutua vastaamaan akuutteihin yrityksen ja työntekijöiden tarpeisiin, ja sen lisäksi vien eteenpäin itsenäisesti kehitysprojekteja tietohallintoon liittyen. Töissä olen paljon tekemisissä käytännössä kaikkien yritysten tiimien kanssa myynnistä tuotekehitykseen. Erityisesti pidän työni monipuolisuudesta, se pitää minut hereillä."

Tulevaisuudessa Riku haluaa jatkaa tietohallinnon parissa. "Paljon on vielä saavuttamatta, ja varsinkin tietoturva on sellainen asia mihin olen panostanut todella paljon. Myös yrittäminen on mahdollisuus tulevaisuudessa."

Tietotekniikan opiskelu on hyvä ja haastava valinta

Tietotekniikkaa alaksi pohtivaa Riku kehottaa paitsi harkitsemaan Lappeenrantaa, myös rohkaisemaan alalle. "Lappeenrannassa on opiskelijalle koko paketti kasassa hyvästä opiskelijayhteisöstä edulliseen asumiseen. Tietotekniikan alalla työpaikat eivät tule loppumaan lähiaikoina, mutta toisaalta itseään on oltava valmis kehittämään jatkuvasti nopeasti muuttuvalla alalla."

Visma Solutions poistaa liiketoiminnan monimutkaisuutta ja auttaa luomaan yrityksille kasvua älykkäillä pilvipalveluilla: älykäs kirjanpito-ohjelma ja taloushallinto-ohjelma, toiminnanohjausjärjestelmä ERP ja projektinhallintajärjestelmä asiantuntijayrityksille sekä sähköinen allekirjoittaminen ja verkkolaskutus.