Ympäristöinsinööri makuelämysten maailmassa

Ympäristötekniikan diplomi-insinöörit työllistyvät yleensä yksityiselle tai julkiselle sektorille ympäristöosaamisen kehittämiseen liittyviin asiantuntija- ja johtotehtäviin.

LUT:sta valmistunut Saara-Kaisa Törmälä on heistä hyvä esimerkki: hän toimii Fazer-konsernin ympäristöjohtamisen päällikkönä ja vastaa ympäristöasioiden hallinnasta Fazerin kaikilla liiketoiminta-alueilla kaikissa kahdeksassa tuotantomaassa.

"Tavoitteenani on pyrkiä ympäristönäkökulmasta jatkuvasti parantamaan kaikkea, mitä Fazerin tuotantolaitoksilla, ravintoloissa, kahviloissa ja myymälöissä tehdään. Työni paras puoli on ehdottomasti se, että saan tehdä arvojeni mukaista työtä, ja nimenomaan sitä työtä, johon olen kouluttautunut. Jokainen työpäivä on erilainen."

Vapaa-ajastaan Saara-Kaisa viettää ison osan leijalautailun ja muiden outdoor-henkisten harrastusten parissa.

Monipuolinen työ motivoi

Fazerin nettisivujen mukaan yrityksen tuotantolaitosten ja ravintoloiden keskeisimmät suorat ympäristövaikutukset ovat energian ja veden kulutus sekä raaka-aineista, tuotteista ja tuotannosta syntyvät sivutuotteet ja jätteet. Näiden aiheiden parissa Saara-Kaisa työskentelee päivittäin.

"Tyypilliseen työpäivään sisältyy paljon sisäisiä ja ulkoisia palavereja sekä ympäristö ja energia-asioihin liittyvien projektien eteenpäin viemistä. Työpäivään voi kuulua konsernin energiastrategia-asioita, ruokahävikkiprojekteja, jätevesihankkeita tai vaikkapa muiden toimintojen tukemista esimerkiksi ympäristövastuullisessa hankinnassa. Lisäksi työni sisältää paljon QEHS (laatu, ympäristö ja työturvallisuus) -tiimimme yhteisiä hankkeita."

Saara-Kaisa valmistui LUT:sta vuonna 2008. Tuolloin työelämään siirtyneitä vastassa oli taantuma ja työpaikat kiven alla, joten hän suuntasi ulkomaille.

"Taantuman takia kaikki työpaikat katosivat. LUT:n kansainvälisistä asioista vastannut osasto onneksi vinkkasi, että voisin lähteä tekemään opintojen päätteeksi kestävän kehityksen harjoittelua Etelä-Afrikkaan. Tartuin mahdollisuuteen ja olin siellä puoli vuotta. Tämän kansainvälisen työkokemuksen jälkeen työelämän ovet avautuivat myös Suomessa."

Ennen työllistymistään Fazerille Saara-Kaisa on ehtinyt työskennellä ympäristöasiantuntijana pienessä konsultointiyrityksessä sekä kiinteistö- ja toimitilapalveluyritys ISS Palveluissa. Fazerilla hän on työskennellyt vuodesta 2011 lähtien.

"Aloitin työskentelyn Fazer Leipomoiden ja Makeisten ympäristöpäällikkönä, josta siirryin Fazer-konserniin ympäristöjohtamisen päälliköksi. Tässä tehtävässä olen toiminut vuoden 2016 alusta."

Yhdessä tekemisen meininki teki vaikutuksen

LUT:ssa Saara-Kaisa opiskeli ympäristöjohtamista. Hän aloitti opintonsa ympäristötekniikan koulutusohjelmassa, joka oli tuolloin Kuopion yliopiston, Joensuun yliopiston ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteistyössä järjestämä. Sittemmin koulutusohjelma liitettiin osaksi LUT:n koulutustarjontaa.

"Päädyin LUT:iin vähän puolivahingossa, mutta päivääkään en vaihtaisi pois. Halusin pois kotiseudultani eli pääkaupunkiseudulta opiskelemaan muualle Suomeen ja Itä-Suomen yliopistot tarjosivat tämän mielenkiintoisen kokonaisuuden."

Opintojen parhaimpana antina Saara-Kaisa pitää yliopiston antamaa esimerkkiä siitä, kuinka yhteen hiileen puhalletaan.

"Ehdottomasti tärkeimpänä pidän edelleenkin koko yliopistolla vallinnutta ilmapiiriä, mikä korosti yhteishengen luomisen ja verkostoitumisen tärkeyttä. Suurin osa opinnoista tuli suoritettua yhteistyössä muiden opiskelijoiden kanssa ja tiimipelaamalla ongelmanratkaisukeskeisesti – nämä ovat tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja."

Tulevaisuudessa Saara-Kaisa haluaa laajentaa omaa osaamistaan ja lisätä kansainvälistä kokemustaan. Siihen on hyvät mahdollisuudet, sillä alan työtilanne näyttää hänen mielestään valoisalta ja tarvetta tekijöille on tulevaisuudessa kasvavissa määrin.

"Fazerin hyvien työnkiertomahdollisuuksien vuoksi ulkomailla työskentely tai kokeilu jollakin muulla osastolla kiinnostaa. Yleisesti uskon, että työpaikkoja ympäristöalalle tulee entistä enemmän. Se on ollut vahvasti näkyvä trendi valmistumiseni jälkeen. Etenkin kiertotalouteen liittyvät hankkeet avaavat ympäristöinsinööreille uusia työmahdollisuuksia."