Tekninen ja kaupallinen osaaminen kannattaa yhdistää

Lukioaikansa Jesse Keränen hyödynsi lukioaikansa miettien mitä tulevaisuudeltaan haluaisi. IT-ala ja ohjelmointi alkoivat kiinnostaa, ja hän päättikin hakea tietotekniikan puolelle yliopistoon.

"LUT oli kohtalaisen helppo valinta muiden yliopistojen joukosta. Veljeni oli jo LUT:ssa opiskelemassa tuotantotaloutta ja kehui paikkaa. Kävin tutustumassa yliopistoon ennen hakua ja sain hyvän vaikutelman siitä. Myös LUT:n sijainti edesauttoi valintaani."

Teknisen pääaineen kaveriksi kauppatieteitä

Opintojen alussa Jessellä ei ollut selkeää näkemystä siitä, mitä opinnoistaan halusi irti. "Jonkinlaiset asiantuntijatehtävät olivat mielessä, mutta selkeämpi kuva alkoi hahmottua vasta opintojen loppupuolella. Tavoitteiden selkeydyttyä myös opiskelumotivaatio ja -tahti saivat selkeän kasvupiikin."

Opintonsa Jesse suunnitteli työllistyminen edellä. "Kandivaiheessa opiskelin tietotekniikkaa pääaineena ja tuotantotaloutta sivuaineena. Alun alkujaan diplomivaiheen opintosuunnitelmani piti sisällään ohjelmistotekniikkaa pääaineena ja tietoliikennetekniikkaa sivuaineena. Päätin kuitenkin DI-opintoja aloittaessani vaihtaa sivuaineen kauppatieteisiin, sillä hyvin tekninen pääaine kaipaa kaupallista osaamista teknisen putkinäön välttämiseksi. Vastaavasti tietty suosittelisin kauppatieteiden tai tuotantotalouden opiskelijoita ottamaan tietotekniikan sivuaineen, koska tietotekniikan ymmärtämisen vaatimukset työelämässä lisääntyvät jatkuvasti."

Opinnoistaan Jesse näkee saaneensa hyvän pohjan työelämän haasteisiin. "Henkilökohtaisesti pidän LUT:n koulutuksen tasoa hyvin laadukkaana. Opinnot antoivat minulle hyvien pohjatietojen lisäksi tietynlaista kypsyyttä asioiden käsittelyyn. Opinnoissani erityisesti pidin paljon opintojen joustavuudesta, sillä tein paljon osa-aikatöitä opintojen ohella, sekä siitä, että kurssien materiaalit olivat pääosin sähköisesti saatavilla. Ohjelmistotuotantoon ja sen prosesseihin liittyvistä kursseista pidin eniten, vaikka tällä hetkellä työnkuvani ei sitä pidä sisällään."

Verkostoitumisen kautta kiinni oman alan töihin

Opintojensa aikana Jesse työllistyi hyvin, eikä opintojen loputtuakaan työllistyminen ole ollut hankalaa. "Opintojen aikana pari ensimmäistä kesää en ollut vielä oman alan töissä, mutta kartutin tärkeää työkokemusta ja verkostoja. Kandidaatin tutkielmaa tehdessäni siirryin IT-puolelle Sulzerille, jossa olin jo opiskeluaikana ollut mekaanisen kunnossapidon tehtävissä. Kannattaa siis verkostoitua – aina ei voi etukäteen tietää, mitä työpaikka tuo mukanaan tulevaisuudessa. Sain Sulzerilta jo vakituisen pestin ennen valmistumistani, ja vielä sillä ehdolla, että saan tehdä diplomityön loppuun ennen kuin otan uudet vastuualueet hallintaani. Oli siis todella motivoivaa tehdä DI-työ valmiiksi, kun työpaikka odotti jo kulman takana."

Tulevaisuudessa Jesse haluaisi jatkaa uraansa maailmalla. Sulzerilla työskentely on mahdollistanut kansainvälistymistä hyvin. Jo kesäharjoittelijana Jesse on ollut viikon komennuksella Ruotsissa, ja myöhemmin työmatkoilla Sveitsissä, Hollannissa, Yhdysvalloissa ja Englannissa. "Allekirjoitin juuri sopimuksen senior-asiantuntijan positiosta Sulzerin USA:n haaratoimiston kanssa. Eli näillä näkymin seuraavat 2-3 vuotta menevät Portlandissä, Oregonissa, minne muutamme vaimoni kanssa vuoden vaihteessa."

Kiinnostukset huomioiden eteenpäin

Opiskelupaikkaansa miettivää Jesse haluaa rohkaista seuraamaan omia kiinnostuksen kohteita, ja olemaan stressaamatta valintaa liikaa. "Mieti, mikä sinua mahdollisesti kiinnostaa tulevaisuudessa. Jos tiedät opiskelemaan lähtiessä, mitkä ovat tavoitteesi valmistumisen jälkeen, se lisää opiskelumotivaatiota sekä helpottaa opintojen suunnittelua. Jos et tiedä tarkalleen sitä vielä tai opintojen alettuakaan – ei hätää, ei tiedä varmaan 90% muistakaan aloittavista opiskelijoista!"