Tuotantotalouden opiskelijaksi sattuman kautta

"Mielestäni LUT:n tarjoama koulutus on huippuluokkaa Suomessa, ja tuotantotaloutta opiskelleiden työllistymisnäkymät ovat valoisat."

Maija Eronen oli läpi lukioaikojensa harkinnut opiskelevansa lukion jälkeen oikeustieteitä tai kauppatieteitä. Matematiikassa ja fysiikassa lahjakas Maija päätyi kuitenkin tuotantotalouden opiskelijaksi sattuman kautta.

"Löysin alan oikeastaan vähän vahingossa selaillessani LUT:sta tullutta hakijan opasta. Innostuin siitä, että tuotantotalouden opinnot olivat yhdistelmä tekniikkaa ja taloutta – se kuulosti minun jutultani. Lopulta hainkin ainoastaan LUT:n tuotantotalouden koulutusohjelmaan. LUT:n valitsin siksi, että yliopisto oli lähellä kotiseutujani ja yliopisto ja kaupunki vaikuttivat sopivan kokoisilta"

Opintojen alkaessa Maijalla ei ollut vielä tarkkaa tietoa siitä, mitä opinnoiltaan halusi. "Vasta opintojen edetessä osasin tarkemmin sanoa, mitkä asiat minua kiinnostivat ja miten haluan suuntautua opinnoissani ja työelämässä."

Maija rakensi opintonsa LUT:ssa melko poikkitieteellisesti. "Pääaineenani luin toimitusketjun johtamista, ja sivuaineena luin ympäristötekniikkaa. Kävin myös paljon kauppatieteiden kursseja erityisesti hankintaan liittyen."

Nopeasti työelämään kiinni

Opintojen aikana Maija oli töissä yliopistolla tutkimusapulaisena ja opintoneuvojana muille tuotantotalouden opiskelijoille. Palautettuaan diplomityönsä hän pääsi Fazerille ostajan tehtäviin, missä hän myös työskentelee nykyisin.

"Työskentelen Fazerilla hankinnan kehitystehtävissä ja ostajana. Ostajana tehtäviini kuuluu huolehtia, että tehtaallamme on tuotteiden valmistamiseen tarvittavia materiaaleja, ja kehitystehtävissä olen esimerkiksi mukana kehittämässä hankintajärjestelmiä ja laadin erilaisia raportteja. Työpäiväni ovat todella vaihtelevia, mikä on mielestäni työni parhaita puolia sen lisäksi että pääsen hankintaosaajana tekemään töitä eri asiantuntijoiden kanssa aina tuotannon edustajista myynnin ja markkinoinnin ammattilaisiin."

Opiskelusta hyvät valmiudet ja yhteisöllisyyttä

LUT:sta saadun opetuksen tasoon ja opiskeluihinsa ylipäänsä Maija on hyvin tyytyväinen. "LUT:sta sain hyvät perusvalmiudet tuotantotalouteen ja toimitusketjun johtamiseen liittyen. Kurssit LUT:ssa olivat ajankohtaisia ja proffat asiantuntevia. Mielestäni LUT:n tarjoama koulutus on huippuluokkaa Suomessa, ja tuotantotaloutta opiskelleiden työllistymisnäkymät ovat valoisat."

LUT:ssa vietettyjen vuosien ydin oli motivoiva ala ja ympäröivä yhteisö. "Parhaita asioita opinnoissani olikin, että pääsin opiskelemaan mielenkiintoisia asioita, ja tietenkin se fiilis kun pääsin tekemään asioita samanhenkisten ihmisten kanssa ja viettämään heidän kanssaan myös unohtumattomia hetkiä vapaa-ajalla. Jos näin jälkikäteen saisin tehdä opinnoissani jotain toisin, niin opiskelisin ehkä lisää muita tekniikan aloja, kuten tietotekniikkaa"

"Etsi ala, jota kohtaan sinulla on sisäinen polte"

Opiskelupaikkaansa vielä miettivää Maija kehottaa etsimään alan tai aiheen, jota kohtaan löytyy todella kiinnostusta. "Motivaatio on opiskelun onnistumisen kannalta tärkeä asia. Opiskelu on rankkaa ja työelämä mahdollisesti vielä rankempaa, joten väärä ala voi alkaa tuntua nopeasti puuduttavalta. Koita siis löytää ala jota kohtaan sinulla on aitoa kiinnostusta ja halua tehdä töitä sen parissa. Toki koita myös nauttia opiskelijaelämästä opiskelupaikan saatuasi."