Tuotantotalous on sopivasti kauppatieteiden ja tekniikan välissä

Lukioaikoinaan matematiikasta ja fysiikasta kiinnostunut Sampo Saarenpää innostui tuotantotaloudesta, koska se vaikutti hyvältä  yhdistelmältä tekniikkaa ja bisnesajattelua. Nyt hän systematisoi myyntiä konsulttifirma 3XO:ssa.

Sampo sai opiskelupaikan LUT:sta heti lukion jälkeen, ja aloitti opiskelut työskenneltyään Puolustusvoimissa lyhyen aikaa varusmiespalveluksen jälkeen.

"LUT:ssa oli tarjolla kiinnostavat pääainevaihtoehdot tuotantotalouden puolella. Erityisesti minua kiinnosti opiskelu kansainvälisessä opinto-ohjelmassa, joka erotti LUT:n tuotantotalouden muista vaihtoehdoista. Halusin myös nähdä Suomesta muutakin kuin pääkaupunkiseutua", Sampo perustelee valintaansa.

Sampo valitsi opintosuunnakseen teollisen markkinoinnin ja kansainvälisen liiketoiminnan. Sivuaineenaan hän luki tietotekniikkaa.

"Olen ollut tyytyväinen valintoihini ja saamiini valmiuksiin työelämää varten", Sampo kertoo.

"Opiskeltavat sisällöt olivat yleisesti ajan tasalla. Mieleeni jäi esimerkiksi käyttäjäkeskeisen suunnittelun kurssi, jossa sovellettiin erilaisia malleja ihmisen toiminnasta, mikä on nykyään relevanttia muun muassa palvelusuunnittelussa. Myös kesätyöt ja työharjoittelut olivat erityisen tärkeitä oppimiskokemuksia ja -paikkoja opiskeluaikana."

Ei samanlaista työpäivää

Opiskeluaikoinaan Sampo osallistui paljon opiskelijajärjestöjen, kuten tuotantotalouden ainejärjestön, ja ylioppilaskunnan toimintaan.

"Järjestötoiminnasta sain arvokasta kokemusta ihmisten kanssa toimimisesta sekä esimerkiksi siitä, miten tapaamisia hoidetaan tavoitteellisesti, Sampo kertoo.

Opintojensa aikana Sampo oli töissä muun muassa vakuutusyhtiö If:ssä asiakaspalvelussa ja myynnissä sekä vakuutusyhtiö Pohjolassa korvauspuolella. Opintojensa loppuvaiheessa Sampo teki diplomityönsä BookIT:lle ICT-yrityksen kansainvälistymisestä.

Valmistumisensa jälkeen hän siirtyi Deloittelle liikkeenjohdon konsultiksi. Nykyistä työtään myynnin systematisaatioon ja digitalisaatioon keskittyvässä konsulttifirma 3XO:ssa Sampo kuvailee vaihtelevaksi.

"Keskivertotyöpäivää ei oikeastaan ole, kun työpäivät riippuvat usein asiakkaiden tarpeista. Yksinkertaistettuna esimerkinomaisen työpäivän voi jakaa siten, että aamupäivällä teemme asiakasta varten raportteja sekä valmistaudumme asiakastapaamiseen. Iltapäivällä tapaamme asiakkaan ja yritämme löytää ratkaisun ongelmaan analyysien sekä raporttien pohjalta. Tätä kaikkea on tietysti valmisteltu jo kauemmin", Sampo kuvailee.

"Tulevaisuudessa haluan urallani eteen- ja ylöspäin. Johtaminen on kiinnostavaa, ja haluan olla mukana kehittämässä nuorta yritystämme täyteen potentiaaliinsa", Sampo kertoo suunnitelmistaan.

Opiskeleminen on tärkeää

Opiskelupaikan valintaa pohtivaa Sampo neuvoo huomioimaan omat vahvuudet ja mielenkiinnot.

"Muista, että ensimmäinen tai vaikkapa toinen saamasi opiskelupaikka ei välttämättä sanele loppuelämääsi. Löydettyäsi mielenkiintoisen alan tee kaikkesi pääsykokeiden läpäisemiseksi. Jos et kuitenkaan pääse ensimmäiseen hakukohteeseesi, niin mielestäni perusopintojen opiskelusta on enemmän hyötyä kuin välivuoden pitämisestä."