"Yritystä perustaessa piti tietää vähän kaikesta kauppatieteeseen liittyvästä"

LUT:ssa opiskeluaikoina tavanneet Kati Partanen, Veera Brückler ja Susanna Laine perustivat luomukosmetiikkaan keskittyvän yrityksensä TwistBe:n, koska tunnistivat tarpeen kaupalle, jossa myytäisiin vain aidosti luonnonmukaisin ja laadukkain ainesosin laadittuja tuotteita.

"Ihmiset haluavat usein käyttää tuotteita, jotka ovat eettisesti tuotettu laadukkaista raaka-aineista. Tavallisissa myymälöissä voi olla kuitenkin hankalaa päätellä tuoteselosteista kuinka todenperäisiä markkinoinnin esittämät väitteet laadusta tai luonnonmukaisuudesta ovat", Kati kertoo.

TwistBe:n tuotteiksi valitaan ainoastaan tuotteita, jotka vastaavat yrittäjien kriteerejä laadun, eettisen tuotannon, terveellisyyden ja luonnonmukaisuuden suhteen. "Se, mitä tuotteen markkinointilauseissa, pakkauksen etupuolella, hyllypuhujissa tai nettisivuilla sanotaan vastaa valitettavan harvoin sitä, mitä tuote oikeasti sisältää. Me olemme lukeneet jokaisen pakkauksen tuoteselosteen läpi sillä ammattitaidolla, jonka me olemme oppineet. Otamme ainoastaan ne tuotteet myyntiin, jotka ovat hyviä, puhtaita ja tekevät sen mitä paketissa luvataan", Veera kertoo.

TwistBe:n tarkoituksena on siis helpottaa asiakkaiden arkea. Luomukosmetiikan lisäksi tarjolla on myös muita hyvinvointiin liittyviä tuotteita ja palveluita. "Haluamme pitää kuluttajan puolia, koska monella kiireisellä ihmisellä ei itsellään ole aikaa selvittää pakkauksien tuoteselosteita tarkasti. Haluamme tarjota asiakkaille kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tarjontaamme kuuluu siis esimerkiksi ravintoneuvojien kanssa laadittuja lounassalaatteja kosmetiikan lisäksi", Veera kertoo.

Luomukosmetiikka ei kuitenkaan ollut kolmikon urien ensimmäinen askel, vaan opiskelujen loputtua kaikkien kolmen urat lähtivät etenemään eri suuntiin. Kati esimerkiksi kehitti osaamistaan markkinoinnin ja myynnin osalta muun muassa Monsterilla sekä nykyisessä päätyössään Philipsillä, Veera työskenteli rahoituksen parissa Nokialla ja Susanna haki kokemusta logistiikan ja talousjohtamisen tehtävistä. Veera ja Susanna kävivät myös kosmetiikan valmistamiseen liittyviä opintoja Iso-Britanniassa.

"Meidän osaamisalueemme ovat mielestäni hyvin toisiaan tukevia. Alun perin esitin ajatuksen tällaisen yrityksen perustamisesta Katille, ja noin vuoden hauduttelun jälkeen ymmärsimme tarvitsevamme minun ja Katin lisäksi kolmannen tyypin mukaan toimintaan. Halusimme jonkun, joka oli jo valmiiksi kiinnostunut asiasta, ja joka oli valmis elämään kanssamme tätä juttua. Susanna tuli meille ensimmäisenä mieleen, ja otimme häneen heti yhteyttä", Veera kertoo.

Yliopistosta valmiudet yrittäjyyteen

Opiskeluaikoinaan tutustuneet yrittäjät muistelevat aikojaan Lappeenrannassa lämmöllä. "Lappeenrannassa ainutlaatuista on se, että ihmiset tulevat sinne opiskelemaan eri tilanteista joka puolelta Suomea, ja silti yliopistolla puhalletaan yhteen hiileen. Kun lähdin opiskelemaan Lappeenrantaan, samaan suuntaan lähti vain yksi ystäväni. Poistuin Lappeenrannasta kuitenkin kymmeniä läheisiä ja samanhenkisiä ystäviä rikkaampana", Kati kertoo.

"Lappeenranta oli hieno paikka; siellä tehtiin paljon asioita yhdessä sekä opintoihin että vapaa-aikaan liittyen, ja heti opintojen alusta asti siellä oli aivan mahtava henki", Veera kertoo.

Kauppatieteiden opinnoista on ollut hyötyä sekä työelämässä että yritystä perustaessa. "Kaupallinen koulutus mahdollisti hyvin eri työtehtäviin hakemista, ja tällaisen tutkinnon avulla on mahdollista lähteä usealle eri alalle. Itse opiskelin markkinointia, ja myynnin ja markkinoinnin tehtävät eivät ole loppumassa lähiaikoina", Kati kertoo.

"Mielestäni parasta kauppatieteiden opiskeluissa oli, että sain alasta todella laaja-alaisen näkemyksen, mikä on tukenut myös yrityksen pyörittämistä. Yritystä perustaessa piti tietää vähän kaikesta kauppatieteeseen liittyvästä aina yritysmuodoista sopimusten tekemiseen ja kirjanpitoon tai kustannusjohtamiseen", Veera kertoo

Tärkeimpänä tyytyväisyys omaan tekemiseen

Tulevaisuudensuunnitelmat ovat kaikilla kolmella hyvin samansuuntaiset. "Haluan tehdä työtä, joka innostaa ja tekee minut onnelliseksi. Työtä, jossa saan haastaa itseäni. Minulle on tärkeää, että työpaikkani tekee aidosti hyvää yhteiskunnallisesti ja on eettinen ja rehellinen. Pystyäkseni myymään ja markkinoimaan tuotteita tulee minun uskoa niihin täysin. Ennen haaveilin kipuavani uralla tehokkaasti ylöspäin, tänä päivänä ymmärrän kuinka tärkeää on nauttia matkasta, oli se sitten eteenpäin tai ylös." Kati kertoo tavoitteistaan.

"Töissä vietetään kuitenkin hyvin suuri osa päivästä, joten ihan hyvinvoinninkin kannalta minulle on tärkeää, että voin keskittyä asioihin, joista pidän. Jossain vaiheessa ajattelin, että haluaisin ison yrityksen toimitusjohtajaksi. Nykyään en pidä tärkeänä pelkästään uralla 'nousemista'. Haluan tehdä muutakin elämässäni kuin töitä. Tietenkin haluaisin, että TwistBe kasvaisi ja kansainvälistyisi, ja että saisimme ihmiset ymmärtämään, miten voi tehdä oman hyvinvointinsa ja ympäristön kannalta oikeita valintoja", Veera kertoo.

Susanna uskoo yrittäjyyden vievän tulevaisuudessakin paljon aikaa, mutta näkee sen kuitenkin palkitsevana: "Yrittäjänä töitä riittäisi vaikka millä mitalla ja usein tuleekin vietettyä unettomia öitä. Kuitenkin usko omaan asiaan ja tekemiseen auttaa jaksamaan ja tekee kaiken sen arvoiseksi. Meillä on aivan mahtava porukka, jonka kanssa haluaakin tehdä paljon töitä – näitä naisia en vaihtaisi pois!"

Myös TwistBe:n tulevaisuus näyttää yrittäjien mielestä valoisalta. "Kosmetiikkateollisuudessa on tapahtumassa iso murros. Ala on muuttunut valtavasti, ja ihmiset ovat paljon tietoisempia tekemistään valinnoista ja siitä mille kehonsa altistavat. Uskon, että sekä ihmisen että ympäristön kannalta puhtaiden ja turvallisten tuotteiden nousu tulee jatkumaan kosmetiikassa ja myös muilla aloilla", Veera ennustaa.

 

LUT First Year Experience
Lisää videoita LUT YouTubessa »