Matka muurarin apulaisesta kehityspäälliköksi kävi LUT:n kautta


Moderni konetekniikka on yhdistelmä luovaa tuotekehitystä, tehokasta tuotantoa sekä automaatiota ja robotiikkaa. LUT:ssa konetekniikkaa opiskellut Hanna Kantanen valitsi alan, sillä se vaikutti mielenkiintoiselta ja tarjosi monipuoliset mahdollisuudet työelämään.

Nykyään Hanna työskentelee kehityspäällikkönä Meconet Oy:ssä. Meconet toimii mekaniikkaosien sopimusvalmistajana eli yritys tekee alihankintaa eri aloille. Tuotteet tehdään metallista ja asiakaskunta on hyvin laaja. Hannan vastuulla yrityksessä on johtamisjärjestelmä ja sen kehittäminen.

"Työtehtäväni kattavat koko konsernin: kierrän yrityksemme eri toiminnoissa eri tehtailla, koordinoin lean-kehittämistä ja lisäksi olen mukana yrityksen johtoryhmässä."

Hanna aloitti uransa Meconet Oy:ssä vuonna 2010 kesäharjoittelijana. Työtehtävät ovat matkan varrella vaihtuneet tuotannon suunnittelutehtävistä tuotannon esimies-, kehitys- ja johtotehtäviin. Työtehtävissään hän on päässyt hyödyntämään LUT:ssa oppimiaan taitoja laajasti.

"Aloitin vuonna 2007 rakennuksilla muurarin apulaisena. 2010 pääsin ensimmäisen kerran töihin tänne teollisuuteen ja tein silloin tuotannonohjaushommia. Sieltä sitten siirryin tuotannon johtotehtäviin ja nyt olen tässä. LUT:sta sain hyvät perusvalmiudet työelämään, opin etsimään tietoa sekä kyseenalaistamaan asioita. Opin hyppäämään rohkeasti uusiin asioihin."

Työelämä näytti alan parhaat puolet

LUT:ssa Hanna opiskeli pääaineenaan valmistustekniikkaa ja sivuaineena tuotantotaloutta. LUT:iin hän haki, koska oli kuullut yliopistosta paljon hyvää. Sen sijaan alavalinta ei ollut Hannalle mikään itsestäänselvyys ja siksi myös alan vaihto kävi hänellä mielessä.

"Isoveljeni oli opiskellut LUT:ssa ja hän kehui sitä kovasti. LUT:n tarjoamista vaihtoehdoista konetekniikka kuulosti mielenkiintoisimmalta. Parasta opiskelussa oli se, että sai työskennellä insinöörien kanssa ja samalla sai kokemuksen siitä, millaista työskentely on oikeassa työelämässä. Oli todella antoisaa päästä näkemään erilaisia asioita hitsauksesta mäkiauton rakentamiseen", hän sanoo ja jatkaa:

"Silti en ollut ollenkaan varma, onko konetekniikka minun juttuni. Mutta kun sain käsityksen siitä, mitä se työelämä oikeasti on, tiesin heti, että olen oikealla alalla. Näin jälkikäteen ajateltuna olisin voinut vielä enemmän etsiä ja imeä tietoa. Ei pidä liian suppeasti suuntautua, sillä ei voi tietää mitä työelämä tuo tullessaan."

Tekevälle töitä riittää

Metalliala on Hannan mukaan isossa muutoksessa ja vire on hyvä. Innovaatioita tarvitaan kuitenkin koko ajan lisää, joten töitä alalla riittää. Hän itse haluaisi tulevaisuudessa kehittää osaamistaan edelleen sekä katsoa avoimin mielin, mitä tulevaisuudella on tarjottavanaan.

"Haluaisin saada lisää kokemusta ja päästä toimimaan erilaisissa projekteissa. Nyt olen ikään kuin paraatipaikalla, mistä näen, mikä minusta voi isona tulla. Kaikkea ei tarvitse heti tietää."

Hannan vinkki opiskelupaikkaa miettivälle on, että opiskeluaika ei määritä koko loppuelämää. Se pikemminkin antaa eväät tehdä tulevaisuudesta sellaisen, kun itse haluaa.

"Kannattaa olla ennakkoluuloton ja muistaa, että se opiskeluaika on vain väliaikainen osa elämää – se on se työelämä, mihin sillä koulutuksella tähdätään. Kannattaa jo opintojen aikana kysellä jo työelämässä olevilta, millaista siellä työelämässä on. Diplomi-insinöörin tutkinto on todella laaja pohja eri toimialoille."