"Konetekniikka vei voiton lääkiksestä"

Lukioon mennessäni minulla oli selvät suunnitelmat, että haen lääkikseen ja valitsin kursseja sitä ajatellen. Huomasin kuitenkin pian, että kova pänttääminen ja asioiden ulkoa opettelu ei ole minulle mieluinen tapa oppia asioita. Tykkään tehdä asioita myös käsilläni, teoreettisen pohdiskelun rinnalla.

Lukion toisen vuoden aikana vierailin teknillisessä yliopistossa ja sen päivän jälkeen päätin hakea arkkitehti- sekä diplomi-insinöörikoulutukseen. Konetekniikka vei loppujen lopuksi kuitenkin voiton, koska olen erittäin kiinnostunut mekanismeista ja siitä miten erilaiset laitteet oikeasti toimivat.

Avain menestykseen: oikea asenne

Konetekniikka on hyvin perinteinen ja yleispätevä tekniikan osa-alue. Uteliaalla asenteella pärjää, eikä mitään erityistä aikaisempaa kokemusta tarvitse. Itselläni ei ainakaan ollut muuta taustaa kuin legoilla rakentelu! Tietysti aiempi panostus fysiikan opintoihin kannattaa, koska se auttaa ymmärtämään monia perusasioita.

Kaikki toitottavat ennen yliopistoa siitä, kuinka erilaista opiskelu lukioon verrattuna tulee olemaan: on akateemista vapautta ja vastuu siirtyy täysin opiskelijalle eikä kukaan muu huolehdi asioista kuin sinä itse. Monille saattaa tulla kaikki tämä jopa pienenä shokkina alussa, mutta kun pääsee rytmiin käsiksi ja löytää oman tapansa tehdä asioita, opiskelusta alkaa nauttia. Apua saa aina joltain: ylemmän vuosikurssin opiskelijalta, naapuriohjelman teekkarilta, tai suoraan opettajalta, joka voi olla rento juttukaveri siinä missä muutkin.

Koulutus, jolla on merkitystä

Omana tavoitteenani on jättää toiminnallani jokin merkki maailmaan joko kehittämällä jotain vanhaa asiaa merkittävästi, tai keksimällä jotain kokonaan uutta. LUT:sta valmistuvat diplomi-insinöörit eivät ole mitään rivimiesmateriaalia, koska täällä on niin edistyksellistä erityisosaamista energiatekniikasta ja eri koulutusohjelmien välisestä yhteistyöstä opiskelun aikana. Lisäksi Lappeenrannassa on loistava mahdollisuus yhdistää kauppatieteiden opintojen osaksi tekniikkaa, mikä on mielestäni hyvä yhdistelmä työmarkkinoilla.

- Juuso Raitila, konetekniikka