"Sähkö on aina kiinnostanut minua"

LUT:sta vuonna 2008 valmistunut Tomi Kainusalmi tiesi jo yläasteiässä, mitä hän haluaa isona tehdä. Sähkö ja elektroniikka olivat aina kiehtoneet häntä, joten sähkötekniikka oli ainoa oikea alavalinta.

Tällä hetkellä Tomi työskentelee ABB:llä Senior Design Engineer -nimikkeellä. Hänen tehtäväkenttäänsä ovat elektroniikkasuunnittelu ja tekninen tuki alihankkijoille. Nyt takana on kahdeksan vuoden työura ja ansioluettelosta löytyy myös parin vuoden Aasian komennus.

"Alavalinta oli selvä, mutta hakuvaiheessa laitoin paperit sekä yliopistoon että ammattikorkeakouluun. Päädyin lopulta LUT:iin. Useampi kaveri oli opiskellut täällä ja suositteli paikkaa kovasti. Opintoni suuntautuivat teollisuuselektroniikkaan ja sivuopintoina luin sovellettua elektroniikkaa."

Jatkuvan kehittämisen kierre

Yliopistosta saa hyvät valmiudet työelämään, mutta omaa osaamista on Tomin mukaan hyvä päivittää alati myös työelämässä, sillä työelämä muuttuu teknologian kehittymisen mukana. Tomille työ ABB:llä tarjoaa aitiopaikan, mistä seurata sähköalan kehitystä: energiatehokkuuden parantaminen ja sähkön käytön tehostaminen ovat kasvussa, joten esimerkiksi taajuusmuuttajat ja muut vastaavat sähkölaitteet yleistyvät kovaa vauhtia.

"Opiskelimme yliopistossa kaikki tarvittavat perusasiat sähkötekniikasta ja esimerkiksi raportin kirjoittamista harjoiteltiin todella paljon – ja siitä on ollut yllättävän paljon hyötyä myös työelämässä. Yliopistosta saadut opit ovat edelleen päivittäisessä käytössä mutta koska sähkötekniikka on jatkuvasti kehittyvä ja muuttuvat ala, on minun pitänyt tutkia ja oppia työn ohessa myös paljon uutta."

Tomi pitää työssään erityisesti sen monipuolisuudesta: jokainen päivä on usein erilainen ja töitä tehdään eri alan osaajien kanssa. ABB:llä työntekijä pääsee myös itse vaikuttamaan omaan työnkuvaansa.

"Esimerkiksi minun työni ei ole pelkkää suunnittelua vaan siihen liittyy ongelmien ratkomista, yhteydenpitoa alihankkijoihin ympäri maailmaa ja usein myös laboratoriomittauksia ja luotettavuustestejä. Yleensä ongelmat liittyvät asiakkaille menneisiin elektroniikkakortteihin ja ongelmien juurisyiden löytämiseen. Tuotteen ramp-up –vaiheessa eli kun uutta tuotantoa ajetaan ylös, menee sopimusvalmistajan tukemiseen yllättävän paljon aikaa. Toimin hiljattain myös pääsuunnittelijana projektissa, missä kehitettiin seuraavan sukupolven ohjauspaneelia taajuusmuuttajille."

Opinpolulta uratielle

Kainusalmen ura ABB:llä sai alkunsa jo vuonna 2005 kesätöiden merkeissä. Kesätyöt poikivat hänelle myös diplomityöpaikan sekä lopulta vakituisen työsuhteen.

"Kesätyöläisenä työskentelin ensiksi tuotannossa taajuusmuuttajien kasauslinjalla ja myöhemmin tuotekehityksessä, jossa tein mm. lämpöajoja ja EMC-testejä taajuusmuuttajille. EMC tarkoittaa sähkömagneettista yhteensopivuutta eli varmistamme, etteivät laitteen osat tai järjestelmä aiheuta toisilleen tai laitteen toiminnalle liikaa sähkömagneettisia häiriöitä. Myöskin laitteen ympäristöön päästämät häiriöt pitää pysyä standardirajojen sisällä.  Diplomityöni liittyi taajuusmuuttajan ohjauskorttiin ja sen vaihtoehtoisen prosessorin selvittämiseen. Valmistuin 2008 ja sen jälkeen sain vakituisenpaikan tuotekehityksen suunnittelutiimistä."

Tomi on työhönsä tyytyväinen tekijä, joka on ehtinyt kartuttaa myös kansainvälistä kokemusta. Uusi ulkomaan komennus ei ole poissuljettu vaihtoehto, mutta nyt menot suunnitellaan perheen ehdoilla.

"Olin pari vuotta Hong Kongissa töissä, kiertelin lähinnä Manner-Kiinassa ja annoin teknistä tukea sopimusvalmistajille. Pääsin muun muassa näkemään, miten elektroniikkakortteja ja laitteita valmistetaan ja mitkä ovat yleisimmät haasteet tuotannossa. Komennuksen aikana perheeseemme syntyi toinen lapsi. Ulkomaan keikka voisi olla tulevaisuudessakin kiva, mutta se riippuu paljon perheestä. Haluaisin suunnata uraani enemmän asiantuntijapainotteiseksi. Tärkeintä on, että työ on mielenkiintoista, niin jaksaa painaa."

Sähköalalla tulevaisuus näyttää Tomin mukaan hyvin valoisalta. Töitä riittää, mutta yhä useammin työt voivat löytyä Suomen rajojen ulkopuolella. 

"Eri asia on, missä ne työt tulevaisuudessa ovat. Esimerkiksi suunnittelu- ja valmistustoiminnot voivat hyvin siirtyä jossain määrin ulkomaille myös sähköalalla, kuten monella muulla alalla on jo siirtynytkin. Sähköalalla töitä riittää varmasti mutta tämän hetken trendi on, että ulkomailla tapahtuu enemmän. Toki on yrityksiä, kuten ABB, minkä leivissä voi työskennellä sekä Suomessa että ulkomailla", hän tuumaa.