Sähkötekniikan diplomi-insinööriksi etänä: "Olisin voinut tulla Lappeenrannan hienoihin tiloihin useamminkin"

Turkulainen Tuomas Talja on ensimmäinen LUT:n sähkötekniikan DIODI-etäohjelmasta valmistunut.

"Suunnitelmallisuutta ja jonkin verran järjestelyjä, ei liikaa vapaa-aikaa", Tuomas Talja kiteyttää viimeiset kaksi vuottaan.

29-vuotias Tuomas Talja on vastavalmistunut diplomi-insinööri LUTin sähkötekniikan DIODI-ohjelmasta. Kesäkuun 2018 lopussa tutkintotodistuksensa saaneena hän on ensimmäinen ohjelmasta valmistunut ja vieläpä tavoiteajassa eli noin kahdessa vuodessa.

"Työskentelin koko opiskeluajan kotikaupungissani Turussa. Työn ja opiskelun yhdistäminen vastasi sitä mitä olin ennakkoon ajatellutkin. Se onnistui todella hyvin", Talja kertoo.

DIODI-ohjelmassa opintojen suorittaminen lähes kokonaan etänä on mahdollista. Videoidut luennot ja muut kurssimateriaalit löytyvät verkosta, jolloin niiden pariin pääsee ajasta ja paikasta riippumatta. Läsnäoloa Lappeenrannassa vaaditaan vain laboratorioharjoituksissa, joita DIODI-ohjelmassa toteutetaan lukukausittain muutaman päivän intensiivijaksoilla.

Työnantaja tiesi opiskelustani, mutta minun ei tarvinnut kovin monesti lähteä töistä aiemmin opintojen takia.

Talja kävi opintojensa aikana Lappeenrannassa kaikkiaan kolmesti.

"Työnantaja tiesi opiskelustani, mutta minun ei tarvinnut kovin monesti lähteä töistä aiemmin opintojen takia. Käytännön opetusta meillä oli vain kahdella laboratoriokurssilla. Lappeenrannassa on hienot tilat, olisin voinut tulla sinne useamminkin."

Tavoitteena haastavammat työtehtävät

Vuonna 2012 Turun ammattikorkeakoulusta elektroniikkainsinööriksi valmistunut Talja hakeutui sähkötekniikan diplomi-insinööriopiskelijaksi uranäkymien perässä. Monipuoliset ja haastavat työmahdollisuudet houkuttavat.

"Valitsin LUTin, koska opintosisällöt vaikuttivat kiinnostavilta ja pystyin suorittamaan opinnot Turusta käsin töiden ohella. Vaihtoehtona olisi ollut ylempi ammattikorkeakoulututkinto."

DIODI-ohjelmassa sähkötekniikan teorioita sovelletaan sähköteknisiin laitteisiin, tuotekehitykseen ja tutkimukseen. Ohjelmasta valmistuneet keskittyvät kehittämään yhteiskuntaa ympäristöystävällisten ja energiatehokkaiden sähköteknisten ratkaisujen avulla.

Valitsin LUTin, koska opintosisällöt vaikuttivat kiinnostavilta ja pystyin suorittamaan opinnot Turusta käsin töiden ohella.

Talja on ollut LUT-valintaansa tyytyväinen, mutta käytännön teknistä opetusta hän olisi toivonut DIODI-ohjelmalta enemmän.

"Opintosisällöt käsittelivät asioita melko laajasti. Joissakin aiheissa olisi voitu mennä yksityiskohtaisempaan sisältöön ja käytännön tekemiseen. Uskon, että se onnistuisi etänä ihan hyvin".

Ryhmätyöskentelyä oli puolestaan sopivasti.

"Työskentelimme ryhmissä pääasiassa läsnäolojaksoilla. Opiskelijoilta olisi saanut vertaistukea myös WhatsApp-ryhmämme kautta. Itse koen, etten juurikaan tarvinnut tukea."

Moottorina motivaatio

Kuten koko 120 opintopisteen kokonaisuuden suorittaminen määräajassa, myös lopputyön tekeminen sujui Taljalta jouhevasti, kun oma motivaatio oli korkea.

"DIODI-ohjelman suorittaminen onnistuu, jos on motivoitunut ja suunnitelmallinen ihminen. Omatoiminenkin täytyy olla, että saa hommat hoitumaan itsenäisesti, kun ei ole opiskelijayhteisöä vierellä", Talja summaa.

DIODI-ohjelman suorittaminen onnistuu, jos on motivoitunut ja suunnitelmallinen ihminen.

Kiitokset saa myös yliopisto.

"Kaikki sujui kokonaisuudessaan hyvin, vaikka oltiinkin ensimmäinen erä diodilaisia. Opettajat vastasivat hyvin sähköposteihin ja ottivat muutenkin etäopiskelijat hyvin huomioon", Talja kehuu.

Taljan LUTille tekemä diplomityö käsittelee mobiililaitteiden sijaintitietojen hyödyntämistä sähköverkkojen ja –markkinan näkökulmasta.

Millaisia asioita tuore "dippainssi" haluaisi seuraavaksi käsitellä?

"Tämä ura on vasta alussa. En ole tarkemmin vielä suunnitellut, mutta asiantuntija- tai esimiestehtävät kiinnostavat. Toistaiseksi jatkan asiantuntijayritys Etteplanilla. Olen Turun telakalla komennuksella laivojen sähkösuunnittelijana."