Kunniatohtorit

LUT nimeää 14 uutta kunniatohtoria tohtoripromootionsa yhteydessä. Kunniatohtori on yliopiston korkein huomionosoitus.

Tekniikan kunniatohtorit: 

Johtaja Mika Anttonen

Energiayhtiö St1:n perustajalla ja pääomistajalla Mika Anttosella on pitkä kokemus polttonesteiden kansainvälisestä kaupasta ja uusiutuvan energian hajautetusta tuotannosta.

Anttonen on perehtynyt syvällisesti energia-alan kokonaiskuvaan ja hänellä on aito halu löytää ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Nykyisin St1:n hallituksen puheenjohtajana toimiva Anttonen on saanut useita uusiutuvaan energiaan ja johtamiseen liittyviä palkintoja.

Hän on ennakkoluuloton energia-alan kehittäjä ja uudistaja ja sopii erinomaisesti LUT:n Trailblazer-strategian soihdunkantajaksi. Anttonen on myös LUT:n Advisory Boardin jäsen.

Professori Paula Eerola

Professori Paula Eerola Helsingin yliopistosta on Fysiikan tutkimuslaitoksen johtaja. Fysiikan tutkimuslaitos (Helsinki Institute of Physics, HIP) on Helsingin yliopiston, Aalto-yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteinen tutkimuslaitos.

Tutkimuslaitos vastaa Suomen yhteistyöstä Euroopan ydinfysiikan tutkimusjärjestön CERNin kanssa. Eerolalla on tausta hiukkasfysiikan tutkijana, ja hänen kiinnostuksen kohteisiinsa kuuluvat hiukkasfysiikka CMS-kokeessa CERNin LHC-hiukkaskiihdyttimessä sekä fysiikan kokeelliset menetelmät ja laitteet ja niiden soveltaminen uusilla alueilla. Hän on julkaissut yli 600 vertaisarvioitua artikkelia.

Eerola on Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnan puheenjohtaja ja tutkimusinfrastruktuurikomitean jäsen. Hän on HIP-toiminnan kautta myötävaikuttanut LUT:n tieteelliseen tasoon ja julkaisujen korkeaan laatuun. Paula Eerola on myös toiminut vastaväittäjänä LUT:ssä.

Tuotekehittäjä Jamie Hyneman

Jamie Hyneman on tieteen ja teknologian popularisoija ja yrittäjämäisesti toimiva rohkea uudisraivaaja. Discovery Channel -kanavan Myytinmurtajat-ohjelmaa 14 vuoden ajan luotsannut Hyneman on persoonallisella tyylillään edistänyt merkittävästi tekniikan koulutusalan kiinnostavuutta. 

Hynemanilla on useita kunniatohtorin arvoja, tieteen ymmärrettävyyden edistämisestä myönnetty Washburn Award (Museum of Science, Boston, USA) sekä lukuisia patentteja.

Nykyisin Hyneman hyödyntää kokemustaan yllättävien ja riskialttiiden tilanteiden hallinnasta uusien teknologioiden kehittämisessä teollisuuden ja julkisen turvallisuuden tarpeisiin. (Lisätietoja Hynemanista)

Professori Monika Ivantysynova

Professori Monika Ivantysynova on uransa aikana tehnyt merkittävää työtä hydraulikäyttöisten työkoneiden hiilidioksidipäästöjen pienentämiseksi.

Useissa suomalaista konetekniikan tutkimusta arvioivissa toimikunnissa puheenjohtajana toiminut Ivantysynova on antanut arvokkaita neuvoja LUT:n konetekniikan tutkimuksen kehittämiseksi muun muassa vuoden 2012 Research Assessment Exercise (RAE) -arvioinnissa.

Ivantysynova on ansioitunut myös Fluid Power Net International -tutkimusorganisaation puheenjohtajana ja International Journal of Fluid Power -tiedelehden johtavana arvioijana.

Professori Janusz Kacprzyk

Profesori Kacprzyk on maailmanluokan asiantuntija sumeiden joukkojen ja pehmeän laskennan alalla.

Hänen osaamisensa liittyy LUT:n strategiassa kestävyyteen, erityisesti vedenkäyttöön ja jätteisiin sekä digitalisaatiossa päätöksentekoon ja big dataan.

Kacprzyk on nimitetty lukuisiin kansainvälisiin tieteellisiin luottamustoimiin, ja hän on myös aktiivinen vieraileva professori monissa maissa. Hän on useiden tiedejulkaisujen päätoimittaja. Janusz Kacprzyk on saanut useita kansainvälisiä tiedepalkintoja.

Professori Victor Karkhin

Professori Victor A. Karkhinilla on vuosikymmenien mittainen kansainvälinen kokemus valmistuksen, erityisesti hitsaus- ja materiaalitekniikan asiantuntijana.

Hän on tehnyt merkittävää työtä arktisten ja muutoin vaativien rakenteiden suunnittelun ja valmistuksen alueilla. Karkhin on toiminut myös LUT:n linkkinä kansainvälisissä tutkimushankkeissa ja organisaatioissa. Professori Karkhinin julkaisutoiminta on laajaa ja vaikuttavaa.

Pitkäaikaisen yhteistyön aikana hän on ollut aktiivisesti mukana rakentamassa LUT School of Energy Systemsin ja Peter the Great St. Petersburg Polytechnic Universityn välisiä tutkimushankkeita ja yhteistutkinto-ohjelmia. Lukuisat väitöskirjaohjaukset ja -tarkastukset ovat syventäneet yhteistyön kiinteäksi ja jatkuvaksi.

Professori Kalle Lyytinen

Professori Kalle Lyytinen on monilla tieteellisillä ansioilla meritoitunut tietojärjestelmätutkija, joka tutkimuksessaan yhdistää tietojärjestelmätutkimusta ja ohjelmistotekniikkaa organisaatioiden kehittämiseen sekä innovaatioprosesseihin.

Lyytisen korkeatasoinen innovaatiotutkimus keskittyy siihen, kuinka digitaaliset innovaatiot muovaavat organisaatioita. Hän on alansa selkeästi viitatuin suomalainen tutkija.

Lyytisen tutkimus toimii esimerkkinä eri tutkimusalojen yhteystyön merkityksestä ja mahdollisuuksista ja edustaa hyvin sitä mitä LUT School of Business and Management (LBM) poikkitieteellisellä tutkimuksellaan tavoittelee.

Johtaja Pekka Tiitinen

Suomen ABB Oy:n toimitusjohtajalla Pekka Tiitisellä on laaja kokemus ABB-konsernin kansainvälisistä johtotehtävistä.

Tiitinen on myös vahva modernien sähkökäyttöjen ja teollisuusautomaation osaaja, jolla on useita patentteja ja tieteellisiä julkaisuja taajuusmuuttajien alalta.

Tiitisellä on ollut keskeinen rooli LUT:n Carelian Drives and Motor Center -tutkimusyksikön toiminnan käynnistämisessä ja kehittämisessä. LUT:n ja ABB Oy:n tutkimusyhteistyön myötä LUT:stä on valmistunut huomattava määrä tekniikan tohtoreita ja diplomi-insinöörejä.


Kauppatieteiden kunniatohtorit:

Professori Constance E. Helfat

Constance Helfat on yksi maailman johtavista modernin strategiatutkimuksen asiantuntijoista. Hän on tehnyt vaikuttavan uran maailman arvostetuimmissa kauppatieteiden korkeakouluissa.

Helfat tekee aktiivisesti tutkimusyhteistyötä LUT:n School of Business and Managementin strategiatutkijoiden kanssa, ja hänet on palkittu akateemisista ansioistaan LUT:n Viipuri-palkinnolla 2014. (Lisätietoja Helfatista)

Pääjohtaja, vuorineuvos Reijo Karhinen

Pääjohtaja, vuorineuvos Reijo Karhinen on kokenut vastuullisen liiketoiminnan sekä osuustoimintayrittäjyyden johtaja ja vaikuttaja, mitä kautta hänellä on selkeä yhteys LUT:n tutkimukseen.

Turun kauppakorkeakoulusta kauppatieteen maisteriksi valmistuneella Karhisella on pitkä kokemus OP-ryhmän johtotehtävistä, ja hän toimii myös useissa merkittävissä luottamustehtävissä, kuten Liikesivistysrahaston hallituksen puheenjohtajana.

Karhinen on entuudestaan Turun kauppakorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston kunniatohtori.

Principal Associate Christian H.M. Ketels

Principal Associate Christian H.M. Ketels työskentelee Harvard Business Schoolissa strategian ja kilpailukyvyn tiedekunnassa. Harvardin lisäksi hän vierailee ja luennoi useissa yliopistoissa kautta maailman.

Ketelsin tutkimusalueena on alueiden ja maiden kilpailukyky, ja hän on erityisesti kiinnostunut Euroopasta. Ketels tunnetaan parhaiten Itämeren alueen kilpailukyvyn vuosittaisista seurantaraporteista, joita hän on ollut tuottamassa vuodesta 2004 lähtien.

Raporteissa pureudutaan eri maiden ja alueiden kilpailukykytilanteeseen ja tulevaisuusskenaarioihin.

Bisnesenkeli Ari Korhonen

Ari Korhonen on yrittäjä, bisnesenkeli, kasvuyrityssijoittaja ja usean teknologia-alan yrityksen osakas.

Bisnesenkeliverkosto FiBANin hallitus valitsi Korhosen vuoden 2014 bisnesenkeliksi. Hän on yksi FiBANin alkuperäisistä perustajista ja toimii tällä hetkellä myös bisnesenkeleiden Euroopan kattojärjestön EBANin hallituksen varapuheenjohtajana.

Korhonen on LUT:n alumni ja yliopiston tutkimus-, koulutus- ja vaikuttavuustyötä tukevan Advisory Boardin jäsen.

Johtokunnan jäsen Olli Rehn

Olli Rehn on Suomen Pankin johtokunnan jäsen, joka on sekä Suomessa että EU:ssa kokenut valtiomies ja vaikuttaja.

Rehnillä on LUT:n painoaloihin kytkeytyvää laajaa osaamista elinkeino-, talous- ja innovaatioasioiden sekä energiapolitiikan johtamisesta. Rehn on väitellyt filosofian tohtoriksi Oxfordin yliopistosta vuonna 1996 alanaan kansainvälinen talous.

Olli Rehn on toiminut pitkään kansainvälisissä tehtävissä, muun muassa Euroopan komission varapuheenjohtajana 2011–2014. Hän oli elinkeinoministerinä Sipilän hallituksessa 2015–2016.

Varatuomari Risto Voipio

Varatuomari Risto Voipio toimii useiden säätiöiden ja yhteisöjen vastuuhenkilönä, kuten Eevi ja Eemil Tannisen säätiön puheenjohtajana ja Karjalan Kulttuurirahaston asiamiehenä.

Voipio on vuosien ajan osallistunut karjalaisen kulttuuriperinnön vaalimiseen ja rohkeaan kasvattamiseen LUT:ssä niin tieteen kuin koulutuksen parissa.

Voipio on tehnyt työuransa kirkon parissa, muun muassa Kirkkohallituksen kirkkoneuvoksena 1994–2013. Hänellä on lukuisia luottamustoimia.

Ota yhteyttä

Voit kysyä lisätietoja kaikissa mieltäsi askarruttavista asioista promootio17@lut.fi

Promootion yleiset järjestelyt:

Kaija Napari, kaija.napari@lut.fi, puh. 040 565 3615