Jamie Hyneman

Jamie Hyneman tunnetaan parhaiten Discovery Channelin Myytinmurtajat-tiedeohjelman juontajana ja tuottajana. Hynemanilla on poikkeuksellisen monipuolinen tausta: hänellä on venäjän kielitieteen koulutus, ja hän on toiminut eloonjäämistaitojen asiantuntijana, tilauslaivan kapteenina, sukeltajana, erikoistehosteasiantuntijana, insinöörinä ja keksijänä.

Jätettyään lingvistiikan alan hän perusti menestyvän tilauslaivayrityksen Karibianmerellä ja hoiti sitä useita vuosia. Lopulta hän päätyi takaisin Yhdysvaltoihin elokuvien erikoistehosteiden pariin. Hän työskenteli yli 25 vuoden ajan yli 800 mainoselokuvassa ja kokoillan elokuvassa – ensin animatroniikan parissa ja sittemmin johtajana. Lopulta hän perusti San Franciscossa M5 Industries -yrityksen, joka on toiminut kuluneet 20 vuotta. 

Myytinmurtajien juontajana ja tuottajana toimiessaan Hyneman teki myös tutkimus- ja tuotekehitystyötä sekä prototyyppejä Yhdysvaltain merivoimien tutkimuskeskuksen (Office of Naval Research), monien virastojen ja puolustusvoimien kanssa yhteistyössä. Hän on saanut useita kunniatohtoraatteja ja -tutkintoja, patentteja, Washburn-palkinnon sekä elinikäisen kunniajäsenyyden räjähdeteknikkojen kansainväliseen järjestöön (International Association of Bomb Technicians and Investigators).

Hyneman asuu perheineen San Franciscon lahdella. Hänen M5 Industries -yrityksensä, jonka tiloissa myös Myytinmurtajat kuvattiin, toimii nykyään yksityisenä tutkimus- ja tuotekehityslaitoksena.

Myytinmurtajat oli Discovery Channel -kanavan pitkäikäisimpiä ja arvostetuimpia sarjoja.
Sitä tehtiin 14 kautta, ja ohjelmamateriaalia tuotettiin yhteensä 250 tuntia. Sarja sai seitsemän Emmy-ehdokkuutta, sitä esitettiin lähes kaikissa maissa, joihin TV-lähetykset ja internet ulottuvat, ja se tunnettiin räjähteiden käytöstään ja luovasta ongelmanratkaisustaan. Myytinmurtajien viimeinen kausi esitettiin vuonna 2016. Ohjelma kansantajuisti tiedettä ja tekniikkaa onnistuneesti ja innosti nuoria sukupolvia hakeutumaan näille aloille töihin.

Ota yhteyttä

Voit kysyä lisätietoja kaikissa mieltäsi askarruttavista asioista promootio22@lut.fi

Promootion yleiset järjestelyt:

Kaija Ryösö, Kaija.Ryoso@lut.fi,
puh. 040 565 3615