10 000 euron Teknologia-palkinto LUT:n työryhmälle

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (Lappeenranta University of Technology, LUT) kehitetty innovaatio "Pienjännitteinen tasasähkönjakelujärjestelmä julkiseen sähkönjakeluun" sai Suomen Messusäätiön myöntämän Teknologia-palkinnon. Ensimmäistä kertaa jaetun palkinto on summaltaan 10 000 euroa. Palkinto julkistettiin tänään Messukeskuksessa avautuneen Teknologia 17 -tapahtuman yhteydessä.

LUT:ssä on vuodesta 2005 alkaen tutkittu pienjännitteiseen tasasähköön (LVDC) perustuvaa sähkönjakelujärjestelmää yhteistyössä alan teollisuuden kanssa. Tavoitteena on ollut kehittää nykyistä vaihtosähkönjakelutekniikkaa kustannustehokkaampi vaihtoehto julkisten sähkönjakeluverkkojen uusimiseen vastaamaan tulevaisuuden vaatimuksia.

"Tutkimustyön tuloksena on syntynyt innovaatio aktiivisesta LVDC-jakelusta, jossa historiasta tuttu tasasähkö on yhdistetty moderniin tehoelektroniikkaan, verkkotekniikkaan ja tietojärjestelmiin. LVDC:n liiketoimintapotentiaali Suomessa on 40–60 miljoonaa euroa vuodessa ja sen arvioitu maailmanlaajuinen vuosittainen markkinapotentiaali lasketaan miljardeissa," kertoo professori Jarmo Partanen.

Merkittävä kotimainen innovaatio

Palkintoraati kiitteli innovaation ajankohtaisuutta ja taloudellista merkitystä. Ratkaisu madaltaa sähkön siirtokustannuksia ja palvelee hyvin kotimaista sähköntuotantoa.

"Innovaatio mahdollistaa sähkönjakeluverkkojen rakentamisen nykyistä edullisemmin, parantaa sähkönjakelun luotettavuutta ja myrskyvarmuutta. Lisäksi samankaltaisille teknologioille on myös useita muita käyttökohteita, mm. laivoissa, kiinteistöissä, sähköautojen latausjärjestelmissä," totesi palkintoraadin sihteerinä toiminut myyntiryhmäpäällikkö Marcus Bergström Messukeskuksesta.

Asiantuntijaraadissa olivat toiminnanjohtaja Jaakko Tennilä, Kunnossapitoyhdistys Promaint ry, toiminnanjohtaja Marko Vuorio, Automaatioseura ry, toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää, ELKOMIT ry, asiamies Jan Sucksdorff, Teknisen Kaupan Liitto ry ja varapuheenjohtaja Harri Lehtola, Hydrauliikka- ja Pneumatiikkayhdistys ry.

Lisätietoja LVDC-innovaatiosta:

Jarmo Partanen, jarmo.partanen@lut.fi, p. 040 506 6564