500 000 euroa tulevaisuuden ruoan kehittämiseen sähkön avulla

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö ovat myöntäneet puoli miljoonaa euroa Lappeenrannan teknillisen yliopiston (Lappeenranta University of Technology, LUT) kunnianhimoiseen tutkimukseen ratkaista tulevaisuuden ruoantuotanto uusiutuvalla sähköllä.

LUT:n ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijat kehittävät prosessia, jonka avulla hiilidioksidista ja uusiutuvasta sähköstä tuotetaan ravinnoksi sopivia proteiineja. Tutkimusta johtaa LUT:n Professori Jero Ahola ja VTT:n johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen.

"Maatalous tuottaa tällä hetkellä 20–30 prosenttia kasvihuonepäästöistä. Prosessimme poistaa ruoantuotannosta maankäyttöön liittyvät ongelmat. Periaatteessa voisimme mennä vaikka Saharaan tekemään ruokaa", Jero Ahola sanoo.

Rahoitus myönnettiin säätiöiden yhteisen Tulevaisuuden tekijät -rahoitusohjelman kautta. Säätiöt etsivät uusia, rohkeita tutkimusavauksia.

Tulevaisuuden tekijät -rahoitusohjelma vahvistaa teknologia-alojen kilpailukykyä. Toista kertaa järjestettyyn rahoitusohjelmaan lähetettiin tänä vuonna 130 ideaa uusista tutkimusavauksista. Kahdeksan ideaa valittiin toiselle kierrokselle, jolla niitä jalostettiin edelleen.

"Kriteerimme rahoitukselle olivat kunnianhimoisuus, monialaisuus ja se, että onnistuessaan ne tuovat lisäarvoa suomalaiselle teollisuudelle ja yhteiskunnalle", sanoo Jane ja Aatos Erkon säätiön asiamies Marja Leskinen.

"Rahoitettujen hankkeiden tutkimusryhmissä on monialaista osaamista ja kansainvälisiä kovan luokan tekijöitä. Tutkijoiden oma intohimo ja halu tehdä merkittäviä asioita näkyvät", Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön toimitusjohtaja Laura Juvonen sanoo.

Jero Ahola, professori, jero.ahola@lut.fi, 040 529 8524
Laura Juvonen, Toimitusjohtaja, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, 040 589 6263
laura.juvonen@teknologiateollisuus.fi
Marja Leskinen, Asiamies, Jane ja Aatos Erkon säätiö, 040 514 6969, mkl@jaes.fi