Atte Jääskeläinen tuoreessa raportissaan: 50 esimerkkiä siitä, miten yleisön luottamusta medioita kohtaan voi lisätä

Euroopan yleisradioliiton EBU:n julkaisema raportti esittelee 25 suositusta ja 50 konkreettista malliesimerkkiä parantaa yleisön luottamusta julkisen palvelun journalismiin. Raportin ovat laatineet EBU:n toimeksiannosta LUT-yliopiston Professor of Practice Atte Jääskeläinen ja hollantilainen mediakonsultti Maike Olij. Jääskeläinen on entinen Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja ja Maike Olij hollantilaisten yleisradioyhteisöjen NOS:n ja NPO:n neuvonantaja.

Raportti kehottaa uutismediaa puolustautumaan, kun sitä vastaan perusteetta hyökätään. Se kuitenkin myös varoittaa, että journalismin käytännöt ovat rapistumassa: mielipiteen ja faktan raja on uutisissa hämärtynyt, sisällöissä korostuu negatiivisuus ja toimitukset eivät tunnista omia ajatuksellisia vääristymiään.

EBU News Report 2018 - 50 ways to make it better kehottaa julkisen palvelun mediayhtiöitä vastaamaan arvosteluun avoimesti mutta provosoitumatta.

Raportti antaa useita käytännön suosituksia: on myönnettävä virheet avoimesti, löydettävä liittolaisia, viestittävä aktiivisemmin journalismin toimintatavoista ja arvoista sekä edistettävä kansalaisten medialukutaitoa.

Haasteita viidessä teemassa

Raportti nostaa esiin media-alan kuohunnasta esiin nousevat mahdollisuudet ja esittelee 50 tapausta hyvistä käytännöistä, esimerkiksi siitä miten mediayhtiöt voivat vastata yhteiskuntien kahtiajakautumiseen ja siihen, että yleinen luottamus yhteiskunnassa heikkenee.

Raportti jakaa uutismedian haasteet viiteen pääteemaan:

• uutismedian käytön dramaattinen muuttuminen
  • yhteiskuntien polarisoituminen
  • heikkenevät ammatilliset käytännöt
  • epäterve riippuvuus politiikasta
  • hyökkäykset uutismedian luotettavuutta kohtaan

"Pyrimme löytämään 50 innostavaa esimerkkiä siitä, miten uutismedioita voisi parantaa; miten yleisöä voisi osallistaa ja sen luottamusta medioita kohtaan lisätä. Emme halunneet laatia vain uutta masentavaa raporttia asioiden huonosta tilasta", selvityksen laatijat toteavat.

Selonteko korostaa myös, että uudet teknologiat eivät ole vain uhka, vaan niitä voi valjastaa yleisösuhteen vahvistajiksi. Yleisönäkökulma kannattaa ottaa lähtökohdaksi strategiseen päätöksentekoon, vaikka se johtaisi jyrkkiinkin uudistuksiin ja journalismin tabujen rikkomiseen.

Julkisen palvelun mediaan luotetaan

EBU:n pääjohtaja Noel Curran huomauttaa raportissa, että valtaosa EBU:n jäsenyhtiöistä nauttii korkeaa luottamusta, mutta varoittaa pitämästä tätä vaivalla ansaittua luottamusta itsestäänselvyytenä:

Journalismi tällä hetkellä erittäin vaikeaa, mutta tärkeämpää kuin koskaan. Julkisen palvelun mediayhtiöihin luotetaan enemmän kuin muihin medioihin ja huomattavasti enemmän kuin sosiaaliseen mediaan, ja olemme valmiit kantamaan tähän luottamukseen liittyvän vastuun.

Uskon, että julkisen palvelun uutishuoneissa tarvitaan jatkuvaa, avointa ja rehellistä keskustelua ei vain päivän uutisista vaan myös siitä, kuinka sosiaalinen media voi vaarallisesti ohjailla ammattijournalismia tarjoamalla sille toisteltavaksi spekulaatioita ja syytöksiä.

Tämä uusi selvitys osoittaa, että meillä ei ole varaa olla esittämättä itsellemme vaikeita kysymyksiä. Journalismi on liian arvokasta, jotta voisimme jättää sen tekemättä.

Tosiasiat erilleen valheista

Raportin esipuheessa BBC:n pääjohtaja ja EBU:n vastavalittu puheenjohtaja Tony Hall puolestaan sanoo, että demokratialta viedään pohja, jos se ei pohjaudu totuuteen:

Julkisen palvelun journalismi on tärkeämpää kuin koskaan – se on katsojan ja kuulijan puolella ja yrittää erottaa virheelliset tiedot, tosiseikoiksi naamioidut mielipiteet ja suoranaiset valheet tosiasioista. Haasteet ovat joka puolella samanlaiset ja niihin on vastattava taistelemalla yhdessä täsmällisyyden, journalismin ja itse demokratian puolesta.

BBC pyrkii olemaan luotettavuuden malliesimerkki ja tarjoamaan riippumatonta ja puolueetonta alkuperäislähteisiin perustuvaa tietoa ja asiantuntevia analyysejä. Tämä selonteko osoittaa, miten tärkeitä arvomme ovat ja miten paljon voimme tehdä varmistaaksemme totuuden tulevaisuuden.

EBU News Report – "50 ways to make it better" -selonteko julkaistiin EBU:n 13. News Assemblyssä Edinburghissa, Skotlannissa.

Selonteon taustaa:

EBU tilasi 50 ways to make it better -tutkimuksen selvittääkseen, miten suuren yleisön luottamusta julkisen palvelun mediayhtiöitä kohtaan voisi lisätä ja yleisöjä osallistaa luomaan parempaa arvoa yhteiskunnalle ja yksilöille.

Parhaiden ratkaisujen löytämiseksi raportin laatijat arvioivat kriittisesti media-alan haasteita johtavien asiantuntijoiden kanssa ja kysyivät näkemyksiä ja ratkaisuja yli 60:ltä julkisen palvelun mediajohtajalta.

Havaittuihin ongelmiin kerättiin hankkeen aikana 150 ehdotusta ratkaisuista sekä julkisen palvelun medioista että muualta. Lopulta raporttiin valittiin esitettäväksi 50 parasta ehdotusta 24 maasta.

Selonteon laatijat:

Atte Jääskeläinen
Professor of Practice,
LUT-yliopisto,
atte.jaaskelainen@lut.fi
@attesakari

Mediakonsultti Maike Olij: +31 6 159 67 531

EBU:
Senior Manager of News Exchange and News Strategy Justyna Kurczabinska: +41 792446558