Aurinkoenergian asiantuntijoita Suomessa

LUT:n aurinkoenergian asiantuntijat ja tutkijat ovat sitä mieltä, että käytännössä on lisättävä ihmisten tietoisuutta mahdollisuuksista hyödyntää aurinkoon perustuvaa energiaa.

Juuri nyt maailman johtavat kansakunnat laittavat suurimman osan tutkimusresursseistaan uusiutuviin energialähteisiin perustuviin teknologioihin. Näin tekee yhä enenevässä määrin myös Suomi ja LUT.

Yliopistomme energia-asiantuntijoiden tavoite on ymmärtää aurinkoenergiaa kokonaisvaltaisesti. Asiantuntijamme pohtivat ja tutkivat, miten aurinkosähköjärjestelmät vaikuttavat koko ekosysteemiin. Se tarkoittaa, että he tutkivat sitä, mitä tuulivoima, aaltovoima, aurinkoenergia ja muut uusiutuvat energiamuodot ovat globaalisti ja erilaisissa toimintaympäristöissä.

"Tavoitteenamme on saada globaalisti käyttöön hiilidioksidivapaa energiajärjestelmä vuoteen 2050 mennessä", kertoo sähkötekniikan professori Jarmo Partanen.

LUT:n aurinkoenergian asiantuntijoiden tavoitteena on myös ymmärtää nimenomaan oman asuinkolkkamme Pohjolan energiajärjestelmää. LUT haluaa tuottaa tietoa, jonka avulla suomalainen teknologiateollisuus pärjää maailmalla. Kun Oy Suomi Ab tietää, minkälainen aurinkoenergiamarkkina on ja mihin se on menossa, me suomalaiset osaamme toivon mukaan tehdä oikeanlaisia tuotteita.

"Nousevien energiahintojen aikana, tulee auringosta saatava rahallinen hyöty kasvamaan entisestään", summaa aurinkoenergian puolestapuhuja Partanen.

Aurinkoenergian asiantuntijat LUT:ssa

LUT:n asiantuntijat hallitsevat koko energiaketjun ympäristöystävällisesti energialähteistä loppukäyttöön: polttoaineet, energiantuotantoteknologiat, sähköverkot ja -markkinat sekä energiankäytön ja tuotantoprosessit, mukaan lukien aurinkoenergian.

He ovat mieluusti avuksi esimerkiksi toimittajien tai päättäjien suuntaan. Lisäksi esimerkiksi yritykset voivat rohkeasti ottaa heihin yhteyttä ja keskustella heidän kanssaan vaikkapa tutkimusyhteistyömahdollisuuksista.

Energiatehokkaiden ratkaisujen löytäminen edellyttää laaja-alaista tutkimusta. Yliopiston tutkimus on luonut pohjan useille maailmanlaajuisille menestystuotteille ja uudelle yritystoiminnalle. Vahva merkki osaamisestamme ovat myös kymmenet keksinnöillemme myönnetyt patentit.

Jarmo Partanen

sähkötekniikan professori
p. +358 40 506 6564, jarmo.partanen@lut.fi

Jarmo Partanen