Digitaalinen koru voi pelastaa henkesi

Lappeenrannassa on ideoitu taiteilija−muotoilija−insinööri−käyttäjä-yhteistyönä uudenlaisia digitaalisia koruja. Heterogeeninen innovointiverkosto on luonut satoja digikorujen konsepteja, joista osa on edennyt prototyyppitasolle asti. Ne haastavat tuhansia vuosia vanhaa ja hitaasti kehittyvää korutoimialaa.

"Tahti on ollut hurja, mutta tämä on ainoa järkevä tapa toimia uutta luotaessa. Ennustamisen sijaan ideoita on kokeilutettava erilaisilla ihmisillä. Osa ideoista toimii, suurin osa ei. Parhaita ideoita on sitten työstetty eteenpäin", sanoo projektipäällikkö Erno Salmela.

Korujen sisälle sulautettu tekniikka avaa koruihin uusia esteettisiä, tunteisiin vetoavia, sosiaalisia ja toiminnallisia mahdollisuuksia. Digitaalisuus mahdollistaa myös korujen päivittämisen esimerkiksi elämäntilanteen muuttuessa.

Digikorujen konsepteja ja prototyyppejä

Hengenpelastuskoru. Esimerkiksi sairauskohtauksen saaneesta tajuttomasta henkilöstä voi lukea mobiililaitteella olennaisimmat tiedot suoraan korusta. Samaa periaatetta voi hyödyntää myös eksyneeseen lapseen tai karanneeseen lemmikkiin.

Digitaalinen bolakoru. Sikiöt kuulevat ulkomaailmasta ääniä, mikä on tutkitusti tärkeää lapsen kehittymisen ja turvan tunteen kannalta. Esimerkiksi klassisella musiikilla on vaikutusta kehittymiseen. Digitaalisella bolakorulla voidaan tuottaa perinteistä bola-korua monipuolisemmin ääntä. Perinteinen bola-koru on meksikolainen, ontto helistinkoru odottavalle äidille.

Lemmikkikorut. Lemmikit ovat yhä tärkeämpi osa monen ihmisen elämää. Heikot signaalit viittaavat siihen, että lemmikkien koruistaminen lisääntyy. Muotitietoisille ekokoirille ja -kissoille on luotu aurinkoenergialla toimivat design-korut, jotka toimivat samalla heijastimina.

Efekti- ja valokorut. Tulevaa Iron Sky The Coming Race-elokuvaa varten on kehitetty efektikorun prototyyppi. Lisäksi on luotu esteettisiä valokoruja kuluttajakäyttöön, muun muassa valokoru miehille kravatin korvikkeeksi.

Painonpudotussormus. Älyrannekkeet ovat laitosmaisine muotoiluineen ja nörttistatistiikkoineen sopimattomia isolle osalle käyttäjistä. Sormus auttaa käyttäjää painon pudotuksessa yksinkertaisesti, ilman mitään ylimääräistä.

Digikoruista on jokaisella mielipide

"Digitaaliset korut eivät jätä kylmäksi. Osa olisi valmis ostamaan niitä heti, osa peukuttaa niitä, osaa ne huvittavat ja osa tyrmää ne. Erityisesti modernit mutta perinteitä kunnioittavat, kokeilunhaluiset, ulospäin suuntautuneet ja elämänmyönteiset ihmiset ovat aidosti innostuneita digikoruista. Ja nuoret haluavat koruihin erilaisia toiminnallisuuksia, muun muassa videokameraa on kokeiltu korussa", Salmela kertoo.

Digikorujen kiinnostavuus näkyy siinä, että lukuisia ihmisiä on osallistunut omasta tahdostaan niiden ideointi- ja kokeilusessioihin. Digikoruja esiteltiin myös Euroopan suurimmilla Inhorgenta-korumessuilla Münchenissa, jossa ideat nähtiin fantastisina, cooleina, kreiseinä ja väistämättömänä tulevaisuutena.

Tekes-rahoitteisessa Fast Coins (FAST CO-tuning for Individual NeedS) -hankkeessa kehitetään digikoruja ja tutkitaan, miten niiden ympärille saadaan luotua uutta liiketoimintaa. LUT ja Saimaan ammattikorkeakoulu (Saimia) tekevät hankkeessa yhteistyötä.

Lisätietoja:

Digitaalinen efektikoru uuteen Iron Sky -elokuvaan

Erno Salmela, projektipäällikkö, LUT, puh. 050 322 6418, erno.salmela@lut.fi
Ivary Vimm, korumuotoilija, Saimia, puh. 040 748 6994, ivary.vimm@gmail.com