EKi - Viipurin maakunta-arkiston arkistoluettelot - Pääsisältö

Viipurin maakunta-arkiston arkistoluettelot

Etelä-Karjala-instituutti tekee ja edistää raja-alueeseen liittyvää tutkimusta, mukaan lukien erityisesti Viipuri ja Karjalan kannas. Tähän liittyen instituutti kokoaa tietoja aluetta käsittelevistä tietokannoista.

Leningradin alueen (oblastin) valtionarkistossa Viipurissa (LOGAV) on paljon sinne vuonna 1944 jäänyttä aineistoa. Tämä aineisto luetteloitiin 1950-luvun lopulla neuvostoliittolaisten toimesta. Ns. suomalaisaineisto koostuu noin neljästäsadasta arkistonmuodostajasta (fondista). Pääosa aineistosta koskee Viipurin lääninhallintoa, ja lääninhallituksen fondi 1. muodostaa koko aineistosta noin puolet.
Tämän fondin mikrofilmiaineisto on kokonaisuudessaan Mikkelin maakunta-arkistossa.

Etelä-Karjala-instituutti on toimittanut suomeksi neljä osaa Viipurin lääninhallituksen arkistoluettelosta, sekä luettelon Viipurista Petroskoihin Karjalan tasavallan kansallisarkistoon vuonna 1988 siirretyistä fondeista. Pertti Kolarin toimittamat luettelot ovat ladattavissa PDF:nä:

Viipurin lääninhallituksen arkistoluettelo 1.

Viipurin lääninhallituksen arkistoluettelo 2.

Viipurin lääninhallituksen arkistoluettelo 3.

Viipurin lääninhallituksen arkistoluettelo 4.

Viipurin lääninhallituksen arkistoluettelo 5.

Viipurin lääninhallituksen arkistoluettelo 6.

Viipurin lääninhallituksen arkistoluettelo 7.

"Viipurin fondit" Petroskoissa

Arkkitehti Uno Ullbergistä ja Viipurin maakunta-arkistosta kertovan artikkelin voi ladata PDF:nä: Arkkitehti Uno Ullberg ja Viipurin maakunta-arkisto

Etelä-Karjala-instituutti on julkaissut yhdessä Leningradin oblastin arkistokomitean kanssa Viipurin maakunta-arkiston historiikin. Historiikin suomenkielinen versio on ladattavissa täältä.