Eveliina Revon tutkimukselle Emil Aaltosen Säätiön apuraha

Emil Aaltosen Säätiö jakoi vuoden 2018 projektiapurahat 15. marraskuuta. Yksi rahoituksen saajista on tutkija, tekniikan tohtori ja apulaisprofessori Eveliina Repo, 37, LUT-yliopistosta School of Engineering Sciencesta.

Revolle myönnettiin 210 000 euron apuraha kolmivuotiseen työskentelyyn ja tutkimusryhmän perustamista varten. Ryhmän on tarkoitus tehdä kansainvälisesti kilpailukykyistä tutkimusta metallien uusien talteenottomenetelmien parissa.

Arvokkaita metalleja, kuten harvinaisia maametalleja sekä jalometalleja, tarvitaan tietoyhteiskuntamme ylläpitämisessä ja kehittämisessä sekä vihreän teknologian sovelluksissa.

"Esimerkiksi nämä metallit ovat välttämättömiä piirilevyjen, LCD-näyttöjen, aurinkopaneelien, sähköautojen akkujen sekä tuulivoimaloiden generaattoreiden valmistamisessa", Repo kertoo.

Arvokkaista metalleja aiotaan ottaa talteen muun muassa teollisuuden sivuvirroista ja elektroniikkaromusta. Taloudellisen talteenottomenetelmän löytäminen toisi teollisuuden sivuvirroille huomattavasti lisäarvoa ja edistäisi metallien kiertotaloutta.

Kolmivuotiseen hankkeeseen on suunniteltu kaksi väitöskirjatyötä sekä tiivistä yhteistyötä kansainvälisten sidosryhmien kanssa. Perustettava tutkimusryhmä on osa Mari Kallioisen johtamaa erotus- ja puhdistustekniikan osastoa Lappeenrannassa.

LENSin dekaani Riina Salmimies kehuu rahoitusta merkittäväksi saavutukseksi ja arvon osoittamiseksi tutkimusfokusta kohtaan.

"Kilpailu kyseisestä rahoituksesta on todella kova, joten sen saaminen on arvokas asia. Menestyvät naiset tekniikan alalla ovat edelleen harvinaisuus, tämä on senkin takia huippujuttu".

Emil Aaltosen Säätiö myönsi projektiapurahoja yhteensä 1 680 000 euroa kahdeksalle tutkimusryhmälle. Tutkimusryhmille suunnattujen kolmivuotisten projektiapurahojen lisäksi säätiö myöntää henkilökohtaisia apurahoja tutkimustyön tekemiseen väitöskirjatyöntekijöille ja post doc –tutkijoille.

Muut myönnetyt projektiapurahat: https://emilaaltonen.fi/myonnetyt-projektiapurahat-2018/