Hiihtäen läpi Grönlannin

Lappeenrantalainen Nina Teirasvuo teki tänä keväänä elämänsä pisimmän hiihtoreissun. Hän ylitti Grönlannin mannerjään hiihtäen lännestä itään yhdessä Jaakko Heikan, Jouni Tannisen, Matias Utriaisen sekä Heini Koivuniemen kanssa. Matkaa kertyi 560 kilometriä ja aikaa kului 27 vuorokautta. Reissua edelsi noin puolen vuoden intensiivinen harjoittelu sekä varusteiden ja viranomaislupien hankinta. Ajatuksissa Grönlanti oli toki ollut jo pidempään.

"Saimme viiden hengen retkiporukkamme kasaan viime marraskuussa. Meillä kaikilla on takana yhteistä reissuhistoriaa, olemme samanhenkisiä, arktisiin olosuhteisiin mieltyneitä ja tulemme hyvin toimeen keskenämme. Aiemmin olemme tehneet kahden viikon hiihtovaelluksen Islantiin Vatnajökull- jäätikölle sekä lyhyempiä reissuja Suomen, Ruotsin ja Norjan Lapissa vaihtelevilla kokoonpanoilla."

Teirasvuo (27) on harrastanut vaeltamista 18-vuotiaasta saakka, joten pohjakunto reissulle oli kunnossa. "Lumettoman talven takia en pystynyt treenaamaan hiihtämällä. Vedin rengasta, kävin lenkillä ja tein kestävyysharjoittelua kahvakuulilla. Reissun ensimmäiset päivät olivat rankimpia, kun nousimme jäätikön päälle. Sen jälkeen nousimme loivasti ylämäkeen aina 2500 metrin korkeuteen. Lopussa saimme vielä osamme pehmeästä lumesta. Matkanteko oli kuitenkin helpompaa kuin olin kuvitellut."

Retkikunta hiihti 8-9 tuntia päivässä, keskimäärin 25 kilometrin päivämatkoja. Tunnin välein he pitivät lyhyen tauon, jolloin syötiin ja levättiin. Sitten matka taas jatkui. Päivittäin hiihdetyt kilometrit vaihtelivat luiston, lumen upottavuuden ja ylämäen mukaan. Kaksi päivää he viettivät teltassa myrskyltä suojassa.

"Suurin yllätys matkalla oli, että mitään yllätyksiä ei tullut. Kaikki meni kuten suunnittelimme", Teirasvuo naurahtaa mutta jatkaa, että kameran muistikorttien putoaminen kameralaukusta hankeen oli pikku vastoinkäyminen. "Jouduimme hiihtämään takaisin etsimään pudonnutta muistikorttilompakkoa. Se löytyi, mutta matkantekoon tuli parin tunnin ylimääräinen 'sakkokierros'."

Viimeisenä päivänä seurue hiihti viisi kilometriä ja pääsi määränpäähänsä pieneen Isortoqin kylään.
"Oli hieno fiilis päästä perille. Kylän lapset olivat iloisia ja tulivat meitä vastaan. Vietimme kylässä kaksi yötä ja jatkoimme reittikopterilla Tasiilaqiin, reilun 2000 asukkaan kaupunkiin. Oli mukava välillä nähdä muutakin kuin oman porukan naamoja tai valkoista lunta. Tasiilaqista matka jatkui Kulusukin lentokentän kautta Islantiin. Kotona Suomessa olimme 18.5."

Nina Teirasvuo valmistui ympäristötekniikan diplomi-insinööriksi LUT:sta vuonna 2011. Retkikunnan johtaja Jaakko Heikka opiskelee LUT:ssa tuotantotaloutta.

Lisää retkestä osoitteessa http://acrossgreenland2014.com

Kuvat: Jaakko Heikka