J. Hyneman Center avataan syyskuussa

Protopaja J. Hyneman Center eli JHC avataan syyskuussa Skinnarilan kampusalueelle. Viralliset avajaiset järjestetään lauantaina 29.9. Lappeenranta-salissa.

Hyneman Center on vapaa tila Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijoille kohdata, testata erilaisia ratkaisuja ja rakentaa prototyyppejä. Keskuksen tarkoituksena on saada aikaan uusia ideoita ja innovaatioita.

JHC on vapaasti kaikkien alueen opiskelijoiden käytettävissä. Omien projektien tekemisen lisäksi keskuksessa järjestetään kursseja, työpajoja ja erilaisia verkostoitumistapahtumia. Vaikka viralliset avajaiset ovat syyslukukauden alussa, mahdollisuuksien mukaan opiskelijat pääsevät pajan jo alkukeväällä.

Pinta-alaltaan 330 m2 kokoisessa pajasta suurimman osan vie avoin työtila, joka on 240-neliöinen huone tiimeille varattuine pöytineen. Erillisiä huoneita on suunniteltu suunnattavan metallityölle, puu- ja komposiittityölle, elektroniikalle, hitsaukselle ja maalaukselle. Keskukseen hankitaan sopivaa laitteistoa työtarpeen mukaan.

Ajatuksena on, että paja elää ja kehittyy toiminnan mukana, ja että laitteisto saati vetäjät eivät ole pajan vetonauloja, vaan opiskelijat ideoineen ja tekemisineen.

JHC:n toiminnassa on tarkoitus myös tehdä yhteistyötä yritysten ja Lappeenrannan kaupungin kanssa. Yritykset voivat esimerkiksi antaa erilaisia projekteja toteutettavaksi, mikä voi poikia opiskelijoille työpaikkoja.

Hyneman saapuu viikoksi avajaisiin

Television Myytinmurtajat-sarjasta tunnettu erikoistehosteasiantuntija, tuotekehittelijä ja viime vuonna LUT:n kunniatohtoriksi nimetty Jamie Hyneman on myös itse tiiviisti mukana pajan toiminnassa ja suunnittelussa. Henkilönkohtaisesti hän saapuu Lappeenrantaan viikoksi syyskuussa ja osallistuu myös keskuksen avajaisiin, mistä on tarkoitus tehdä laajempi yleisötapahtuma.

Hynemanille on kaavailtu myös opettajan roolia, ja hän aikoo pitää luennon ainakin New Venture Management –kurssia varten. Tavoitteena on, että hän osallistuu jatkossakin projekteihin etäyhteyksien kautta.

Hyneman on lanseerannut ajatuksen "stupid engineeringistä", mikä tarkoittaa sitä, että uutta pystyy kehittämään toisinaan hieman hulluttelemalla ja tyhmiäkin ideoita kokeilemalla. Hyneman haluaa toimia roolillaan keskuksessa tieteen ja innovaatioiden edistäjänä.