JHC protopaja avattiin – eikä sen ole tarkoituskaan olla valmis

LUTin kunniatohtorin mukaan nimetty protopaja J. Hyneman Center (JHC) avattiin syyskuun viimeisellä viikolla.

Paikan hengen mukaisesti avajaisjuhlat käynnistettiin toiminnan kautta, kun tilojen ja toiminnan suunnitteluun jo vuoden päivät vahvasti osallistunut Jamie Hyneman sparrasi opiskelijaryhmien protojen rakentelua viikon ajan.

Yleisö sai tutustua JHC:hen lauantaina 29.9. avoimien ovien tapahtumassa. Opaskierroksilla kävi satoja kaupunkilaisia ja LUT-yhteisön jäseniä. Kymmenet kävijät saivat vaihtaa ajatuksiaan Hynemanin kanssa ja sosiaalinen media täyttyi yhteiskuvista maailmankuulun rakentelijan kanssa. Avajaisviikko huipentui iltajuhlaan loppuun varatussa Lappeenranta-salissa (katso livestreamin tallenne).

Speed building happotestinä

Muovijätteen keräyslaite vesistöihin.

Muovijätteen keräyslaite vesistöihin, sykemittaria tarkempi mittauslaite ihmisen energiankulutuksen seuraamiseen – siinä esimerkkejä avajaisviikon speed building -työskentelyssä kehitetyistä ideoista.

Kuusi LUTin ja Saimaan amk:n opiskelijoista koostunutta ryhmää oli hakemusten perusteella ennakkoon valittu testaamaan JHC:n konsepti käytännössä ja rakentamaan prototyyppi ideansa ympärille. Intensiivisen viikon päätteeksi opiskelijat kuvailivat työskentelyä Hynemanin kanssa ainutlaatuiseksi, innostavaksi ja rennoksi.

Epäonnistumme varmuudella vain niissä asioissa, joita emme edes yritä.

"Kyseessä ei suinkaan ole vain paikka, jossa on laitteita ja työkaluja. JHC on mahdollisuus testata ideoita, kerätä kokemuksia ilmiöistä ja kasvattaa tietämystään. Epäonnistumme varmuudella vain niissä asioissa, joita emme edes yritä", kuvaili Jamie Hyneman protopajan ideologiaa iltajuhlan esityksessään.

JHC on nyt siis käytössä, mutta valmis sen ei ole tarkoituskaan olla.

"JHC:n on tarkoitus muuttua ja kehittyä jatkuvasti. Jokaisella käyttäjällä on lupa muovata sitä itselleen sopivaksi. Myös laitekanta ja sisustus elävät käyttäjien ja yrityskumppaneiden mukana. Nyt aloitettiin, mutta valmiiksi ei tulla koskaan", maalailevat JHC:n ydintiimiin lukeutuvat apulaisprofessori Markku Ikävalko ja kehittämispäällikkö Marko Kasurinen toinen toisiaan täydentäen.

Lue seuraavaksi