Koronatiedote LABin ja LUTin opiskelijoille ja henkilökunnalle 21.10.2021

Rokotekattavuus Suomessa lähenee hallituksen 80 %:n tavoitetta. Etelä-Karjalassa 80 %:n rokotekattavuus saavutettiin alkuviikosta, Päijät-Hämeessä vastaava luku on tänään 74,6 prosenttia. Kampusyhteisömme ikäluokille täyden rokotesuojan saaminen on ollut mahdollista jo viikkoja.

Päijät-Hämeen epidemiatilanne on koronaryhmän erityisseurannassa. Alue on edelleen leviämisvaiheessa, mutta epidemian kannalta merkittävissä tunnusluvuissa on laskua. Lukuisten alueellisten toimien ansiosta myös rokotustahti Päijät-Hämeessä on parantunut.

Viime viikkoina Lahden kampuksella on tapahtunut yksittäisiä altistuksia lähiopetuksessa. Tietojemme mukaan niistä ei ole seurannut jatkotartuntoja. Kampusaltistusten vaikutukset ovat jääneet lopulta vähäisiksi ja pieniin ryhmiin rajautuviksi.

Koronavirus leviää tyypillisesti vapaa-ajalla ja lähipiirissä, ja täysi koronarokotesuoja suojaa vakavalta koronataudilta. Suosittelemme edelleen kaikille yhteisömme jäsenille täyden koronarokotesuojan hankkimista.

Koronaryhmä jatkaa epidemiatilanteen seuraamista. Autamme jäljittäjiä altistustapauksissa, ja teemme tarvittaessa muutoksia kampusten toimintaan.

Toiminta kampuksilla 1.11.2021 alkaen

Luovumme 1.11. tilojen 50 %:n täyttörajoitteesta molemmilla kampuksilla. Jatkamme edelleen tilojen käyttöä väljästi mahdollisuuksien mukaan. OKM:n korkeakouluille antamassaan suosituksessa valtakunnallinen kahden metrin turvavälisuositus on poistettu (12.10.2021).

Lahden kampuksella työskentelevät voivat jatkaa etäpainotteista työskentelyä työtehtävien niin salliessa Päijät-Hämeen alueen etätyösuosituksen mukaisesti.
Kampuksemme ovat 1.11. lähtien auki kaikille arkisin 7.00–16.00. Lisäksi opiskelijat ja henkilökunta pääsevät kampuksille sähköisellä avaimella vuorokauden ympäri ja viikonloppuisin/arkipyhinä.

Yleinen suositus sähköisen avaimen käytöstä kampuksille tullessa poistuu. Kampuksilla käyvien vieraiden nimiä ei tarvitse enää kirjata ylös. Muutos koskee kaikkia kampuksilla ja alueyksiköissä pidettäviä tapahtumia ja tilaisuuksia.

Opetus- henkilö- ja harrastetilojen käyttö palaa normaaliksi. Suosittelemme edelleen tilojen väljää käyttöä mahdollisuuksien mukaan.

Kampusten auki pysymiseksi ja epidemian torjumiseksi tarvitaan meidän kaikkien vastuullista toimintaa. Noudatathan edelleen kampuskohtaisia maskisuosituksia sekä kampusten muita hygieniaohjeita. Tule kampukselle vain terveenä, pese käsiä usein, käytä käsidesiä ja pidä turvavälit. Jatkamme tilojen tehostettua siivousta.

LAB ja LUT tarjoavat maskeja ja muita suojavälineitä edelleen henkilökunnan ja opiskelijoiden käyttöön kampuksilla ja alueyksiköissä.

LABin ja LUTin henkilökunnan jäsenten odotetaan näyttävän esimerkkiä maskien käytöstä kampuksilla. Maskeja suositellaan erityisesti niille, joilla ei vielä ole täyttä koronarokotesuojaa.

Maskisuositus Lahden kampuksella

Jatkamme toistaiseksi laajaa maskisuositusta Lahden kampuksella alueviranomaisten ohjeesta. Käytäthän maskia kampuksella aina kun et ole yksin: kaikessa lähiopetuksessa, laboratorioissa, sisäisissä kokouksissa ja tilaisuuksissa ja helposti ruuhkautuvissa käytävä- ja aulatiloissa sekä ruokajonoissa.

Maskisuositus Lappeenrannan kampuksella sekä Mikkelin ja Kouvolan alueyksiköissä

Käytäthän maskia helposti ruuhkautuvissa yleisissä tiloissa (esim. ruokajono, aulatilat).
Maskisuositus jatkuu myös laboratoriotoiminnassa sekä sellaisessa toiminnallisessa lähiopetuksessa (esim. simulaatiot, taitopajat, laboratoriokurssit), joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista.
Maskeja suositellaan lähiopetuksessa ja tilaisuuksissa silloin, kun turvavälimahdollisuutta ei ole.

Tilojen käyttö koulutustoiminnassa

Tilarajoitukset poistetaan tenttitoiminnasta ja Exam-tenttitiloista. Maskisuositus pysyy voimassa kaikissa tenttitilanteissa molemmilla kampuksilla.

Moodle-tenttejä järjestetään 1.11. lähtien opettajien harkinnan mukaan (opintojaksojen tavoitteisiin sopivasti).

Lähiopetuksena pidettävien kurssien luento-opetus tallennetaan tai striimataan opettajan harkinnan mukaan vuoden 2021 loppuun saakka. Kokemuksemme on, että merkittävä osa opiskelijoista hyödyntää opiskelussaan striimejä ja tallenteita. Suunnitellut koulutuksen digitoteutukset voivat jatkaa digitoteutuksina.

Vuoden 2022 alusta koulutus toteutetaan koulutusohjelmien omien linjausten mukaisesti ilman koronaan liittyviä erityisjärjestelyitä.

LABin tutkintojuhlat järjestetään joulukuussa kampuksilla.

LUT valmistujaistilaisuudet järjestetään marraskuusta lähtien kampuksella.

LAB ja LUT vastaanottavat kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita vuoden 2022 alusta normaalisti Suomen maahantulomallin mukaisesti. Kaikille kansainvälisille opiskelijoille suositellaan täyttä koronarokotesuojaa.

Koulutukseen liittyvät harjoittelut toteutetaan harjoittelupaikan ohjeiden mukaan. Terveydenhuoltoalalla harjoitteleville suosittelemme erityisesti täyttä rokotesuojaa, koska alalla hoidetaan riskiryhmäläisiä ja terveydeltään hauraita potilaita.

Oman auton käyttö henkilökunnan kotimaan matkoissa

Kotimaan työmatkustamisessa siirrytään käyttämään junaa mahdollisuuksien mukaan. Myös henkilöauton käyttö on mahdollista omalla harkinnalla joulukuun 2021 loppuun saakka.

Koronapassin käyttö ulkopuolisten toimijoiden tiloissa

Koronapassia ei ole Suomessa otettu käyttöön korkeakoulusektorille. Koulutukseen liittyvä vierailu, näyttely tai näytös saatetaan kuitenkin järjestää tilassa, jossa edellytetään koronapassia. Tällöin opiskelijan osallistuminen tapahtumaan tulee olla vapaaehtoista.

Jos opiskelija ei halua käyttää koronapassia, opintojakson opettaja osoittaa opiskelijalle vaihtoehtoisen suoritustavan osallistumisen korvaamiseksi.

Mikäli opiskelijan tarvitsee käydä koronatestissä opintoihin liittyvää koronapassia varten, hän vastaa itse testauksen kustannuksista.