Liiketoiminta-analytiikka muuttaa työelämän, LUT-kauppakorkeakoulun kouluttamat osaajat työllistyvät nyt

Yliopistojen pitäisi syödä enemmän omaa koiranruokaansa, ja hyödyntää itsekin tulevaisuustutkimusta, dataa ja analytiikkaa oman toimintansa kehittämiseen, sanoo LUT-yliopiston Advisory boardin jäsen, F-Securen ja Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Kuvittele älykäs yliopisto, jossa on automatisoitu järjestelmä, joka seuraa opiskelijoiden etenemistä opinnoissa. Se huomaa heti ja reagoi, jos opinnot eivät suju niin hyvin kuin niiden pitäisi mennä.

"Järjestelmä huomaa, onko opiskelijalla esimerkiksi henkilökohtaisia ongelmia, jotka vaikuttavat negatiivisesti opiskeluun", sanoo LUT-yliopiston strategisen rahoituksen professori Mikael Collan.

Toistaiseksi tällaista järjestelmää ei vielä ole olemassa. Se olisi kuitenkin hyödyllinen, sillä opintojen eteneminen ja opiskelijan hyvinvoinnin seuraaminen olisivat sekä yliopiston että opiskelijan etu.

"Järjestelmän rakentaminen voitaisiin aloittaa vaikka tänään. Teknologia ja data ovat jo olemassa, mutta analytiikkaan pohjautuvan järjestelmän rakentaminen ei ole ilmaista", Collan sanoo.

Työelämä rajussa muutoksessa

Liiketoiminta-analytiikka muuttaa työelämää rajusti lähitulevaisuudessa. Analytiikkaa hyödynnetään jo nyt osassa yrityksiä, mutta vasta murto-osa sen potentiaalista on hyödynnetty, uskoo Collan.

Liiketoiminta-analytiikalla tarkoitetaan matemaattisten menetelmien hyödyntämistä datan, eli kerätyn tiedon, käsittelemisessä ja tosielämän liiketoiminnan ongelmien ratkaisemisessa.

Sitä voidaan soveltaa esimerkiksi teollisuudessa tai pankeissa. Suomessa esimerkiksi Verohallinto on hyödyntänyt analytiikkaa monipuolisesti.

Yliopistot yritysten kehitysvetureina

LUT-yliopiston Advisory boardin jäsen, F-Securen ja Nokian hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan mukaan analytiikan osaajia tarvitaan, koska yritysten liiketoimintaympäristö on yhä monimutkaisempi ja nopeatempoisempi ja samalla tarjolla olevan datan määrä on kasvanut räjähdysmäisesti.

"Käytettävissä olevaa dataa ei keskimäärin osata käyttää kovin hyvin, jos lainkaan. Tiedossa kuitenkin on lukuisia esimerkkejä yrityksistä, joiden kilpailukyky on noussut aivan uudelle tasolle datan hyödyntämisen ansiosta. Paljon on myös yrityksiä, jotka ovat kehittäneet uusia menestyviä liiketoimintamalleja koneoppimisen, data-analytiikan ja pilvilaskennan avulla", Siilasmaa sanoo.

Hänen mukaansa yliopistojen on pystyttävä paitsi elämään ajassa, myös ajan edellä, jotta työmarkkinoille saataisiin oikeaa osaamista oikeaan aikaan.

"Osaamistarve on pystyttävä ennakoimaan vuosia etukäteen. Näin ollen yliopistojen pitäisi syödä enemmän omaa koiranruokaansa, ja hyödynnettävä itsekin tulevaisuustutkimusta, dataa ja analytiikkaa oman toimintansa kehittämiseen."

LUT-kauppakorkeakoulun Business Analytics -koulutusohjelma on esimerkki osaamisesta, jonka tarpeellisuudesta ei ole epäilystä, Siilasmaa toteaa.

"Kaikki yritykset eivät toki vielä ole heränneet tähän tarpeeseen, mutta yliopistot voivat parhaimmillaan olla työntämässä yrityksiä eteenpäin eikä vain vastaamassa jo tunnistettuun tarpeeseen. LUT näyttää tässä hyvää esimerkkiä."

Miska Valkonen työllistyi ennen valmistumistaan

LUT-kauppakorkeakoulun liiketoiminta-analytiikkaan keskittyvä Business Analytics –koulutusohjelma (MBAN) on Suomen ensimmäinen maisteritasoisia liiketoiminta-analytiikan osaajia kouluttava koulutusohjelma.

Jyväskyläläinen Miska Valkonen on ensimmäinen koulutusohjelmasta valmistunut opiskelija. Kesällä valmistunut Valkonen työskentelee koulutustaan vastaavissa tehtävissä analyytikkona ja sovelluskehittäjänä Valmetilla.

"Työskentelen Valmetin teollisen internetin tiimissä. Kehitämme keinoja, joilla asiakkaamme voi hyödyntää olemassa olevaa dataa", Valkonen kertoo.

Valkosen diplomityö käsitteli paperikoneen ennakoivaa kunnossapitoa liiketoiminta-analytiikan näkökulmasta. Hän teki lopputyönsä Valmetille ja työllistyi vakinaiseen työsuhteen yritykseen jo ennen valmistumistaan.

"Työtilanne on todella hyvä. Tuntuu, että melkein jokainen yritys etsii analytiikan osaajia töihin, niin myös meillä Valmetilla."

Suurin osa Business Analytics -ohjelman opiskelijoista tekee lopputyönsä suoraan johonkin yritykseen.

"Suurin osa opiskelijoista suuntautuu pankki- ja finanssisektorille, mutta opiskelijoitamme on myös esimerkiksi Nesteellä, F-Securella ja UPM:llä. Ihmiset ovat työllistyneet erittäin hyvin", sanoo koulutusohjelmasta vastaava professori Pasi Luukka.

Tulevaisuudessa analytiikka valuu yhä uusille työelämän alueille.

"Analytiikan avulla voidaan saavuttaa yrityksissä valtavat kustannussäästöt, mutta tällä hetkellä osaajia on aivan liian vähän", Collan sanoo.

Analytiikan avulla ihmisen tekemää työtä voidaan siirtää mekaanisesta työstä sinne, missä sen arvo on kaikkein suurinta.

"Siis ihmisten välille asiakasrajapintaan sekä suunnittelu- ja kehitystehtäviin", Collan sanoo.

Lue lisää Master's Programme in Busines Analytics -koulutusohjelmasta.

Lisätiedot:

Pasi Luukka, professori, LUT School of Business and Management