LUT:hen avautuu Jamie Hyneman Center-protopaja

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (Lappeenranta University of Technology, LUT) avaa uuden protopajan, J. Hyneman Centerin keväällä 2018. Protopajassa opiskelijatiimit pääsevät toteuttamaan keksintöjä yhteistyössä yritysten kanssa. Paja suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä LUT:n kunniatohtorin, tuotekehittäjä Jamie Hynemanin kanssa, jonka mukaan paja myös nimetään.

J. Hyneman Centeristä tulee hyvin varusteltu työpaja keskellä yliopistoa. Sen tarkoituksena on antaa tilaa ja mahdollisuuksia ratkaista ongelmia, tuottaa uusia ideoita sekä rakentaa ja testata prototyyppejä. Protopaja tuo yhteen opiskelijoita, yliopiston tutkimusta ja osaamista sekä yrityksiä. Näin sillä on vahva yhteys opiskelijayrittäjyyteen ja yliopiston innovaatiotoimintaan.

Protopaja on Hynemanin ja LUT:n yhteinen projekti. Amerikkalainen tuotekehittäjä ja myytinmurtaja Jamie Hyneman sai kesällä kunniatohtorin arvon LUT:stä.

"Kun vierailin LUT:ssä, kiinnyin yliopistoon kovasti ja totesin haluavani osallistua sen toimintaan enemmänkin. Kun minua pyydettiin suunnittelemaan protopaja, mikä liittyy pitkälti kuluneen kolmen vuosikymmenen aikana tekemääni työhön, otin tehtävän innolla vastaan. Pidän velvollisuutenani auttaa LUT:tä kaikin keinoin", Hyneman kertoo.

Hynemanin mukaan protopajoilla on tärkeä rooli maailman ymmärtämisessä.

"Protopajat luovat ymmärrystä miten maailma toimii. Kaikkien on tärkeää ymmärtää, miten asiat syntyvät ja kuinka työkalut toimivat. Se auttaa meitä hahmottamaan mitä voimme saavuttaa. Käytäntö on hyvä opettaja."

Tärkeä osa protopajan toimintaa on yhteistyö yritysten kanssa. Tavoitteena on luoda verkosto, jossa yritykset ja ihmiset yhteiskehittävät niin protopajassa kuin sen ulkopuolella. LUT:n vahva yritysverkosto on tässä avuksi.

"Yhteistyö Jamie Hynemanin kanssa on erittäin helppoa, koska hänen tapansa ajatella ja toimia ovat hyvin lähellä LUT:n tapoja. Odotamme tulevaa yhteistyötä innostuneina ja kiinnostuneina; mitä kaikkea päräyttävää saadaan yhdessä rakennettua", LUT:n rehtori Juha-Matti Saksa toteaa.

Markku Ikävalko, tutkijaopettaja, 040 149 6204, markku.ikavalko@lut.fi

Kuvat.