LUT Highway tarjoaa väylän yliopisto-opintoihin ilman pääsykokeita

LUT Highway on väylä päästä opiskelemaan tekniikkaa tai kauppatieteitä ilman pääsykoetta. Highway-väylällä opiskelijan on suoritettava määrätyt kurssit tietyllä arvosanarajalla päästäkseen viralliseksi tutkinto-opiskelijaksi. Verkkoilmoittautuminen alkaa 3. heinäkuuta 2019.

Esimerkiksi pääsykoevalinnassa ilman opiskelupaikkaa jääneelle Highway on uusi mahdollisuus päästä LUTin tutkinto-opiskelijaksi. Opiskelijat otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä yhden lukuvuoden kestäviin Highway-väylän kandidaattiopintoihin.

"LUT Highway päätettiin toteuttaa nyt toisen kerran hyvien kokemustemme perusteella. On monia opiskelupaikkaa hakeneita, jotka eivät syystä tai toisesta onnistuneet todistusvalinnassa tai pääsykokeilla opiskelupaikkaa saamaan. LUT Highway on heille uusi mahdollisuus, vuoden mittainen pääsykoe", koulutuksen vararehtori Jaana Sandström sanoo.

Joustavalle väylälle on selkeä tarve. Viime vuonna Highway-väylän opinto- ja varasijapaikat täyttyivät tunneissa.

Eräs paikan saaneista oli Anton Blaskovic. Hän suoritti Highway-väylän kauppatieteiden kandidaattiopinnot lukuvuonna 2018–2019. Lappeenrantalainen Blaskovic oli aiemmin yrittänyt yliopistoon kahdesti pääsykokeiden kautta.

"Highway on hyvä väylä nähdä, mitä opiskeltava tieteenala oikeasti pitää sisällään", Blaskovic sanoo.

Lukuvuonna 2019–2020 LUTin väyläopintoihin on 90 opintopaikkaa. Niistä 30 on kauppatieteisiin, 20 tuotantotalouteen ja 10 tietotekniikkaan. Loput 30 opintopaikkaa jakautuvat sähkö-, kone-, energia-, kemian-, ympäristötekniikan sekä laskennallisen tekniikan aloille hakijoiden ilmoittautumisten mukaan. Highway-väylän kautta voi ilmoittautua vain yhteen hakukohteeseen.

Tutkinto-opiskelijoiksi motivoituneimmat

Highway-väylällä opiskelijat sitoutuvat suorittamaan oman opintoalansa vaatimusten mukaisen opintopistemäärän lukuvuoden aikana. Lisäksi väylällä opiskelevien on osallistuttava yliopiston tutustumis- ja orientaatioviikolle Lappeenrannan kampuksella ennen varsinaisten opintojen alkamista.

Blaskovicin mukaan opiskelijoiden keskinäinen tutustuminen ja ryhmäytyminen on tärkeää.

"En tiedä olisinko pärjännyt opinnoissa yhtä hyvin ilman muita opiskelijoita. Meillä oli todella hyvä henki. Ihmiset neuvoivat toisiaan omien vahvuuksiensa mukaan", Blaskovic sanoo.

LUT Highway -väyläohjelman hyväksytysti suorittaneet voivat hakea LUT-yliopistoon tutkinto-opiskelijoiksi. Opintojen suorittamisen lisäksi vaatimuksena on niissä menestyminen alakohtaisesti määriteltyjen kynnysehtojen mukaan.

Anton Blaskovic menestyi vaaditulla tavalla ja sai tutkinto-opiskelijan paikan LUTista. Hän suunnittelee opiskelevansa hankintatoimen maisteriksi ja ottavansa sivuaineeksi tietotekniikan.

Koulutuksen vararehtori kehuu Highway-väylän opiskelijoita yleisesti.

"Highway-väylällä kuluneena lukuvuonna opiskelleet ovat menestyneet opinnoissaan ja olleet motivoituneita", Jaana Sandström sanoo.

Highway-opintojen suorittaminen maksaa 100 euroa lukukaudelta eli kokonaiselta lukuvuodelta 200 euroa. Kohtuullisella maksulla pyritään varmistamaan, että opiskelija sitoutuu opintoihin, eikä vie paikkaa toiselta opiskelijalta.

Paikat Highway-väylän opintoihin jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 3. heinäkuuta kello 12 osoitteessa: lut.fi/highway

Lue myös:

Jaana Sandström, koulutuksen vararehtori (mediatiedustelut)
jaana.sandstrom@lut.fi

Armi Rissanen, asiantuntija (opintoihin liittyvät asiat)
lut.highway@lut.fi