LUT loikkasi THE-rankingissa maailman 400 parhaan yliopiston joukkoon

LUT-yliopisto on maailman 400 parhaan yliopiston joukossa Times Higher Educationin (THE) vuoden 2021 rankingissa. LUTin sijoitus on 351-400 rankingissa arvioitujen 1527 yliopiston joukossa. Edellisvuonna LUT oli sijoilla 501-600.

Kuva opiskelijoista Saimaan rannalla

THE on yksi maailman arvostetuimmista yliopistorankingeista. Siinä arvioitavat viisi osa-aluetta ovat tutkimus, viittaukset, opetus, kansainvälisyys ja yritysyhteistyön rahoitus. Ranking-listaukset laaditaan kaikkiaan 13 indikaattorin perusteella.

LUTin erityisiä vahvuuksia ovat yritysten kanssa tehtävä yhteistyö ja tutkimus. Yrityksiltä saatavan tutkimusrahoituksen määrässä ja tutkimuksen arvioinnissa LUT sijoittuu parhaaseen neljännekseen kaikista listatuista yliopistoista.

"Huolimatta kansainvälisen kilpailun kiristymisestä ja uusien, erityisesti aasialaisten, yliopistojen rynnimisestä ranking-listoille, olemme pystyneet parantamaan sijoitustamme merkittävästi", iloitsee Jari Hämäläinen, LUTin tutkimuksesta vastaava vararehtori.

Listalle sijoittuneiden yliopistojen määrä kasvoi 1397:stä 1527:ään. Suomalaisyliopistoja vuoden 2021 listalta löytyy edellisvuoden tapaan yhdeksän. Kansallisessa vertailussa LUTin sijoitus on viides.

Eniten parannusta viittauksissa tieteellisiin julkaisuihin

Suurin harppaus LUTin saamissa pisteissä saavutettiin viittauksissa tieteellisiin artikkeleihin.

"Julkaisujen määrä on aiemmin ollut keskeinen mittari yliopistoille, mutta nykyisin painotetaan julkaisujen vaikuttavuutta. Vaikuttavuudesta kertovat viittausmäärät. Tämäkin rankingtulos osoittaa, että olemme entistä vaikuttavampi osa kansainvälistä tiedeyhteisöä."

Kehityskohteeksi Hämäläinen mainitsee tohtorikoulutuksen.

"Tohtorintutkintojen määrässä suhteessa tutkimus- ja opetushenkilöstön määrään haemme selkeää parannusta. Saimme opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käymissämme tulosneuvotteluissa korotettua tavoitettamme tohtorintutkinnoissa, ja kasvu niissä auttaa meitä jatkossa myös näissä kansainvälisissä vertailuissa", toteaa Hämäläinen.

THE:n 2.9.2020 julkaisema lista kokonaisuudessaan: Times Higher Education World University Rankings 2021

Jari Hämäläinen, tutkimuksesta vastaava vararehtori, LUT-yliopisto, puh. 040 596 1999, etunimi.sukunimi@lut.fi , @jari_pi_hamalai

Lue myös: