LUT:n opiskelijat voittivat NASA:n ohjelmointikilpailun Suomen mestaruuden

Lappeenrannan teknillisen yliopiston vihreän tietotekniikan opiskelijat voittivat Suomen mestaruuden NASA:n eli Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnon kansainvälisessä ohjelmointikilpailussa. Kilpailun tavoitteena on luoda avoimeen tietoon perustuvia sovelluksia, joilla on merkitystä elämälle maassa ja avaruudessa.

Voittoisa työ oli leikkimielinen Ways to Die -kännykkäsovellus, jonka avulla voi katsoa tulevaisuuteen ja nähdä, mihin todennäköisesti kuolee ilmastonmuutoksen takia. Sovellus pohjautuu NASA:n keräämään ja avoimen datan periaatteilla jakamaan ilmastotietoon ja -ennusteisiin vuodesta 1950 vuoteen 2099.

"Työmme on helppokäyttöinen ja leikkisä facebookiin liitettävä sovellus. Mutta sanomamme on pohjimmiltaan vakava, sillä sovelluksen on tarkoitus herättää ihmiset ympäri maailmaa miettimään, mikä vaikutus heidän toimillaan on ilmastonmuutokseen ja mitä he voisivat tehdä sitä estääkseen", kertoo voittoisan tiimin jäsen Maria Victoria Palacin.

The International Space Apps Challenge -osakilpailu käytiin 11.−13.4. Tampereella, ja kaikille avoimen kansainvälisen kilpailun Suomen osakilpailussa oli mukana kahdeksan joukkuetta. Kolmen joukkueen työt palkittiin, ja niistä LUT:n opiskelijoiden "Drunk Puppy Tea Theatre" -ryhmän työ valittiin innostavimmaksi.

Monikansallisessa voittajajoukkueessa kilpailivat LUT:n maisteriopiskelijat Maria Victoria Palacin Perusta, Vlad Cristea Romaniasta ja Maike Schmidt Saksasta. Heidän lisäkseen samassa joukkueessa kisasivat Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijat Katya Abakumova Venäjältä, Dumitry Coretchi Moldovasta ja jo työelämässä oleva Philippe Luickx Belgiasta.

"Hauskinta tässä on se, että osallistuimme kilpailuun sattumalta. Seuraan nimittäin Barack Obamaa twitterissä. Hän twiittasi taannoin, että Yhdysvallat jakaa avointa tietoa ilmastonmuutoksesta. Twiitin takaa löytyi tietoa tästä kilpailusta, ja ajattelimme osallistua, koska olimme muutenkin suunnitelleet tekevämme jonkin kännykkäsovelluksen. Kisa tuli siis eteen kuin tilauksesta", Palacin iloitsee.

Käytännössä nuoret tekivät Ways to Die -sovelluksen viime viikonloppuna 48 tunnin aikana tamperelaisessa tehdashallissa. Tiimi teki myös sovellustaan markkinoivan youtube-videon.

"Uni jäi vähälle, mutta järjestelyt olivat upeat. Meistä pidettiin hyvää huolta, ja meille tarjottiin kahden vuorokauden ajan syötävää, energiajuomia sekä tietysti avaruuskeilausta", kiittelee Vlad Cristea.

Ympäri maailmaa järjestettiin samanaikaisesti 95 osakilpailua. Kaikki osakilpailujen voittajat eivät kuitenkaan pääse finaaliin, vaan heitä on pyydetty tekemään sovelluksistaan videot. Videoesitysten perusteella valitaan ne joukkueet, jotka jatkavat matkaansa elokuussa Yhdysvaltoihin koko kilpailun finaaliin, jota tuomaroivat NASA:n astronautit.

LUT:n voittoisat opiskelijat opiskelevat LUT:n kansainvälisessä EU:n rahoittamassa Erasmus Mundus PERCCOM -maisteriohjelmassa, jonka pääteema on kestävä kehitys ja vihreä tietotekniikka. Opiskelijat opiskelevat vuoron perään Ranskassa, Suomessa, Venäjällä ja Ruotsissa.

Lisätietoja:

Professori Jari Porras, jari.porras@lut.fi, puh. +358 400 555 427
Maria Victoria Palacin, mavipasi@gmail.com
Voittajatyö: https://2014.spaceappschallenge.org/project/drunk-puppy-tea-theatre
Itse kilpailu: https://2014.spaceappschallenge.org/location/tampere
https://2014.spaceappschallenge.org/about

Valokuvat: http://goo.gl/SucgjS