LUT on ilmastoteoissa yksi maailman parhaista yliopistoista – miksi?

LUT-yliopisto kuuluu ilmastoteoissa maailman kymmenen parhaan yliopiston joukkoon. Huikea saavutus perustuu pitkäjänteiseen työhön, jota yliopistossa on tehty luonnonvarojen säästämisen, tehokkaamman materiaalikierron sekä puhtaamman ympäristön ja veden saavuttamiseksi.

LUTissa ilmastonmuutoksen torjuminen on keskeinen osa strategiaa. Listasimme konkreettisia ilmastotekojamme, jotka liittyvät koulutukseen, tutkimukseen, kampusten toimintaan ja asenteisiin.

1. Koulutus
  2. Tutkimus
  3. Toiminta kampuksilla
  4. Asenne

1. Koulutus

LUTista valmistuneet opiskelijat osaavat toimia vastuullisesti ja edistää kestävää kehitystä omilla aloillaan. LUTin opinnoissa kehittynyt kestävyysosaaminen on yli kansallisen keskiarvon (raportti s. 9).

2. Tutkimus

Puhdas energia, vesi ja ilma ovat elämän edellytyksiä, joihin etsimme ratkaisuja tekniikan ja talouden osaamisella. LUT on merkittävä tutkimustoimija Euroopassa sekä yritysten ja yhteiskunnan uudistaja.

• Energia: puhtaamman ja päästöttömämmän maailman saavuttaminen vaatii fossiilittomia polttoaineita sekä ekologisempia teknologioita. Yritysten kanssa pyrimme hyödyntämään teollisuuden CO2-päästöt hiilineutraalien polttoaineiden tuotannossa.
  • Vesi: LUT tunnetaan Suomen laajimpana vedenkäsittelyn tutkimuskeskittymänä sekä erotustekniikan johtavana koulutus- ja tutkimusyhteisönä. Haluamme katkaista luontoon päätyvät kemikaalivirrat puhdistamalla jätevedet paremmin.
  • Ilma: LUT on osa Suomen Akatemian inversiomallinnuksen ja kuvantamisen huippuyksikköä. Hyödynnämme sovellettua matematiikkaa sekä epävarmuuksien mallintamista ilmastonmuutoksen ymmärtämisessä.
  • Liiketoiminta: Kehitämme kestäviä ratkaisuja ja liiketoimintamalleja, joilla esimerkiksi elintarvikepakkauksista syntyvää muovijätemäärää vähennetään.

3. Toiminta kampuksilla

Seuraamme ja kehitämme LUT-yliopiston kestävyyttä säännöllisesti. Vahvistamme koko yhteisömme valmiuksia edistää kestävää kehitystä.

4. Asenne

LUT on rohkea edelläkävijä, Trailblazer. Pyrimme torjumaan ilmastonmuutosta siihen sopeutumisen sijaan.

Mistä on kyse?

LUT-yliopiston tuorein vastuullisuusraportti (julkaistu 22.4.2021) kertoo pääkohtia kestävyyden edistämisestä tutkimuksessa, koulutuksessa, yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa sekä muussa omassa toiminnassa.

Vastuullisuusraporttia sekä yliopiston vaikutuksia kestävyyden edistämisessä arvioi muun muassa kansainvälinen ja arvostettu Times Higher Education (THE) -raati. Vuoden 2021 THE Impact Rankingissa LUT on maailman 300 vaikuttavimman yliopiston joukossa kaikkiaan 1115 yliopistosta. Suomen tasolla LUT jakaa ensimmäisen sijan Aalto-yliopiston kanssa.

Maailman TOP 10 -joukossa LUT-yliopisto on ilmastotekovaikutuksillaan (Sustainable Development Goal 13).

LUT-yliopiston vastuullisuus ja kestävä kehitys
LUT-yliopiston vastuullisuuspolitiikka- ja raportti
LUT ja Agenda 2030