LUT-yliopistolle kolme uutta biotalouden professuuria Lahteen

Marjatta ja Eino Kollin säätiö tukee LUT-yliopiston toimintaa vuosien 2020-2024 aikana yhteensä 1,8 miljoonalla eurolla. LUT perustaa säätiön tuella kolme uutta professuuria, joiden myötä yliopiston erotustekniikan tutkimus laajenee Lahteen.

Lahden kampus ilmakuva

Professuurien alat ovat biopolymeerien tuotanto, prosessi- ja tehdassuunnittelu, sekä erotustekniikka biojalostuksessa. Rekrytointi professuureihin on parhaillaan käynnissä.

"Raaka-aineiden vastuullinen käyttö ja kiertotalous edellyttävät uudenlaisia erotus- ja jalostusmenetelmiä, jotta markkinoille saadaan uusia, ympäristövaikutuksiltaan edullisempia tuotteita. Ratkaisujen ammentaminen suomalaisesta metsästä on sekä meille että säätiölle luontevaa", sanoo Riina Salmimies, LUT School of Engineering Science -yksikön dekaani.

Biotalousklusteri kasvuun

LUTin ja Marjatta ja Eino Kollin säätiön yhteisenä tavoitteena on kasvattaa Lahden talousalueen biotalousklusteria ja tukea uuden liiketoiminnan kasvua. Suomalaisen metsän jalostusasteen nosto ja monipuolinen, vastuullinen hyödyntäminen ovat yhteistyön kulmakiviä.

"Haluamme, että Lahden alueen yritykset hyötyvät maksimaalisesti yliopiston toiminnasta. Meille on tärkeää, että alueemme biotalousklusteri vahvistuu LUTin tutkimusosaamisella", linjaa säätiön asiamies Esko Kolli. Säätiö on aiemmin sitoutunut tukemaan myös LUT-kauppakorkeakoulun Lahteen sijoittuvia professuureja.

"Olemme Lahdessa erittäin iloisia uusista professuureista. Lahtelainen elinkeinoelämä on aloittanut yliopistoyhteistyön vauhdilla ja biotalous on ympäristöosaamisen ydintä. Tulevana Euroopan ympäristöpääkaupunkina kehitämme yhteistyössä yliopiston ja yritysten kanssa uusia kiertotalouden malleja", sanoo Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Metsän jalostusasteen nostoa vauhdittamaan myös tunnustuspalkinto ja kilpailu

LUT ja Kollin säätiö ovat perustaneet myös Metsä360-tunnustuspalkinnon, joka jaetaan metsien jalostusarvon nostamiseen liittyvästä teosta. Palkinto myönnetään vuodesta 2020 alkaen tutkimukselle, innovaatiolle tai teolle, jolla katsotaan olevan merkittävä panos metsiemme jalostusarvon kehittymiselle.

Metsä360-kilpailu puolestaan kutsuu nuoret ideoimaan uusia tapoja nostaa metsien arvo esiin. Lukiolaisille ja 2. asteen metsäalan opiskelijoille suunnattu videokilpailu on auki huhtikuun 2020 loppuun saakka, ja voittajaryhmä palkitaan 6 000 eurolla.

Riina Salmimies, dekaani, LUT-yliopisto, 045 6310917, riina.salmimies@lut.fi
Esko Kolli, asiamies, Marjatta ja Eino Kollin säätiö, 0500 712 458 esko.kolli@kollinsaatio.fi

Lue seuraavaksi: