LUTin mutapalloilla tehoa Mikkelin Myrkkylammen puhdistumiseen

LUT-yliopisto, Mikkelin kaupungin Lions-klubit, partiolaiset ja Mikkelin kaupunki toteuttavat yhdessä talkootyönä projektin, jonka tarkoituksena on puhdistaa yksi Mikkelissä sijaitsevista Kalevan lammista kesällä 2019.

Projektin kohteena on alueen eteläisin, nimellä Myrkkylampi tunnettu lampi, jonka vedenlaatua parannetaan talkootyönä ilman kemikaaleja. Tapahtuma on toiminnallinen osa 5.6.2019 Mikkelissä järjestettävää ensimmäistä Finnish Lakeland Forumia ja Järvi-Suomen Peruskirjan allekirjoitusta.

Suomen yli 21 000 leijonaa toteuttavat vuosina 2018–2020 Leijonat puhtaan veden puolesta - hankkeen. Hankkeen tavoitteena on synnyttää maailman ensimmäinen vesileijonien vesiensuojeluverkosto, jossa ihmiset haastetaan toimimaan yhdessä maapallomme tulevaisuuden hyväksi.

Ekin Partio ja Mikkelin Seudun Partiolaiset osallistuvat tempaukseen konkreettisesti tekemällä ennakkoon 1000 mutapalloa ja heittämällä ne itse tapahtumassa Myrkkylampeen. Tapahtumaan osallistuminen korostaa partion arvojen mukaista konkreettista toiminnallisuutta, joka toimii osana partion ympäristökasvatusta ja konkreettista lähiympäristöstä huolehtimista. Ekin Partio on meripartiolippukunta, joten vesistöt ovat sille toiminnan kautta ovat tuttu elementti ja kunnostusprojekti konkreettista tekemistä järviluonnon hyväksi.

Myrkkylammen vedenlaatua parannetaan ilman kemikaaleja LUT-yliopiston menetelmällä. Puhdistukseen käytettävä massa sisältää muun muassa keinosavea, maitohappobakteereja, hiivoja ja erilaisia sieniä. Menetelmä on turvallinen ja helppo toteuttaa esimerkiksi talkootyönä. Kustannuksiltaan menetelmä on erittäin edullinen: Myrkkylammen puhdistuksen arvioidaan maksavan 3000 euroa.

LUT-yliopisto teki vuonna 2017 Suomen ensimmäisen kenttäkokeen EM-mutapalloilla (Effective Micro-organism) ja siitä saatiin erittäin lupaavia tuloksia. Kokeella haettiin lisätehoa valuma-alueiden vesiensuojeluun. Kokeessa onnistuttiin sitomaan muun muassa fosforia ja ravinteita lammen pohjalle painuvaan sedimenttiin. Hulevesikosteikon ravinnepitoisuudet alkoivat laskea jo viikossa, ja näkösyvyys parantui kahden viikon kuluessa.

Mikkelissä käytettävät mutapallot muodostetaan massasta Partiolaisten ja Leijonien yhteisissä talkoissa toukokuun 14.-15. päivä klo 17 alkaen Ekilän tiloissa Myrkkylammen rannalla (osoite Lönnrotinkatu 14, Mikkeli). Tapahtuma pallojen heittämiseksi veteen järjestetään Maailman ympäristöpäivänä 5.6.2019 klo 17-19.

Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä on iloinen, että juuri partiolaiset saatiin projektiin mukaan.

"Nuoret pääsevät konkreettisesti tutustumaan siihen, miten tieteen keinoin voidaan parantaa ympäristöä. Tapahtuma on konkreettinen toiminnallinen tulos Järvi-Suomen Peruskirjan allekirjoituksesta ja antaa nuorille mahdollisuuden itse toimia luonnon hyväksi", Riihelä toteaa.

"Olen innoissani, että leijonien vesiensuojelu saadaan käyntiin myös Etelä-Savossa. Tästähän voisi tehdä kaupunkiimme vaikka vuosittaisen, yhteisöllisen kevätperinteen", Mikkelin Lions Club Naisvuoren varapiirikuvernööri Maire Vierikko sanoo.

LUT-yliopiston professori Satu-Pia Reinikainen toteaa, että tällä hetkellä vastaavia kenttäkokeita on käynnissä esimerkiksi Lappeenrannassa sekä Pietarin alueella. "On upeaa, että myös Mikkeli haluaa parantaa asukkaidensa elinympäristöä uudella, vihreällä teknologialla."

Varapiirikuvernööri Maire Vierikko, Lions Club Mikkeli Naisvuori | 044 298 4024, maire.vierikko@gmail.com
Partiolainen Satu Niemi, Ekin Partio| 040 560 6515, satu.niemi@partio.fi
Professori Satu-Pia Reinikainen, LUT-yliopisto | 040 353 9039, satu-pia.reinikainen@lut.fi
Tekninen johtaja Jouni Riihelä, Mikkelin kaupunki | 044 794 2515 jouni.riihela@mikkeli.fi