LUTissa kehitettiin twiittaava kahvinkeitin – ideasta voidaan jalostaa ravintolaa palveleva apuri tai valjastaa periaate teollisuuskäyttöön

On vain luonnollista, että kahvinkeitin otettiin LUTissa koekaniiniksi esineiden internetin kehittämisessä, sillä suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa - vuodessa noin 10 kiloa henkeä kohden.

LUTissa haluttiin luoda opetus- ja tutkimuskäyttöön soveltuva IoT (Internet of Things) -järjestelmä, ja se toteutettiin LUT School of Energy Systemsin ja LUT-kauppakorkeakoulun yhteistyönä.
Professori Mikko Pynnönen LUT-kauppakorkeakoulun Mikkelin yksiköstä kertoo, että kahvinkeitin valikoitui IoT-ajatuspajassa kohteeksi, koska kaikkihan kahvinkeittimen tuntevat.

"Mietimme, mitä prosesseja voisi automatisoida ja mitä hyötyä siitä olisi. Yhteistyössä tekniikan laboratorion kanssa tehty keitin tietää, milloin kahvi on pantu tippumaan, ja keitin lähettää tietokantaan tiedon, kun kahvi on valmista. Keittimen Twitter-tiliä seuraavat saavat tiedon, kun voivat hakea kupillisen", Pynnönen kertoo.

Keittimeen asennettiin myös painoanturi, joten keitin osaa laskea, kuinka monta kahvikupillista pannussa on vielä jäljellä. Järjestelmään voi kytkeä myös kahvivaraston ja asettaa hälytysrajan, jonka alittuessa lähtee sähköposti työpaikan kahvivastaavalle, että tilaapa lisää kahvia. Toisin sanoen LUTissa kehitettyyn IoT-järjestelmään on helppo lisätä uusia toimintoja.

Projektin vetäjänä toimi Jukka Hallikas, LUT-kauppakorkeakoulun professori. Hallikkaan ja kumppaneiden työ oli miettiä myös sitä, miten keittimen perusideaa voi jatkojalostaa. Tilausprosessin automatisointi saattaa kiinnostaa esimerkiksi kahviloita ja ravintoloita.
Keittimen kanssa samaan järjestelmään voi kytkeä infrapuna-anturin, joka pystyy laskemaan, kuinka monta ihmistä vaikkapa kahvilassa on kuvaamatta heitä. Näin henkilökunta pystyy suunnittelemaan työvaiheitaan entistä paremmin.

Vaikka projektin aikana luotiin hyvin yksinkertainen sovellus, voi tutkimushavaintoja soveltaa jopa teollisessa mittakaavassa.

LUT School of Energy Systemsin nuorempi tutkija Mikko Nykyri kertoo, että Twitterin perusteella vastaava idea twiittaavasta kahvinkeittimestä on tullut mieleen muuallakin Suomessa. Perusidea, työpaikan kahvinkeittimen tarkkailu, toteutettiin ensimmäisen kerran jo 1991 Cambridgen yliopistolla Englannissa. Tuolloin keitintä seurattiin ensin toimiston verkkoon kytketyn kamerayhteyden avulla, sitten internetin kautta, jolloin kamerakuvasta tuli maailman ensimmäinen webbikamera.

LUTin twiittaileva keitin on siirtynyt jo eläkkeelle.

"Haastavinta oli löytää sopivat anturit keittimeen, jotta kahvin määrää saadaan arvioitua käyttäjän kannalta mahdollisimman huomaamattomasti. Oli hienoa havaita, kuinka paljon erilaista dataa melko yksinkertaisesta laitteesta ja sen käytöstä voi saada," Nykyri sanoo.

LUTin IoT Demonstration Platform for Education and Research -tutkimusryhmän mukaan yliopistojen täytyy varautua entistä paremmin työelämän digitalisoitumiseen. Tämän päivän opiskelijoilla on avainrooli tulevaisuuden älyjärjestelmien suunnittelussa.

LUTin tutkimus oli osittain Business Finlandin rahoittama.

Professori Mikko Pynnönen
mikko.pynnonen@lut.fi

Professori Jukka Hallikas
jukka.hallikas@lut.fi