Mahdollisuus parantaa maailmaa motivoi uutta dekaania

Riina Salmimies, 34, on todellinen kemiantekniikan ekspertti. Endevin teknologiajohtaja nimitettiin LUT:n insinööritieteiden (LUT School of Engineering Science) dekaaniksi kesäkuussa.

Salmimies totesi muutama vuosi sitten olevansa sopivampi johtajaksi kuin tutkijaksi. "Tutkijana en koskaan kokenut, että voisin olla maailman paras."

Riina Salmimiehellä ja LUT:lla on pitkä historia. Valmistuttuaan diplomi-insinööriksi vuonna 2007 hän jatkoi yliopistolla tehden väitöskirjan rautamalmin rikastuksessa käytettävistä kiekkosuodattimista. Schoolin johtoon Salmimies astuu innostunein mielin, sillä asiat ovat jo valmiiksi hyvällä mallilla. Tuoreen dekaanin mukaan uusien opiskelijoiden kiinnostus yrittäjyyteen on vahvassa kasvussa.

"Luojan kiitos he uskovat suuriin visioihin ilman sen suurempaa temppupussia minulta."

Salmimiehen kesä ei kulunut rantakallioilla köllötellessä vaan käänteentekevää lietteenpuhdistusmenetelmää kehittäessä. Endevin teknologia erottelee jätevesilietteestä lannoitteeksi kelpaavan fosforin.

Kemiantekniikassa minua motivoi mahdollisuus parantaa maailmaa.

Syyskuusta alkaen Salmimiehellä on siis kaksi työtä. Hänen mukaansa startupissa työskentely edistää LUT:n tavoitetta profiloitua työelämän yliopistoksi. Työt palvelevat toisiaan myös henkilökohtaisella tasolla. "Endevissä kehitän uutta teknologiaa yhteiskunnan jäteongelmaan ja yliopistossa ollaan tutkimuksen keihäänkärkenä."

Kemiantekniikan töissä Salmimiestä motivoi mahdollisuus parantaa maailmaa. Työ suuntautuu veden saatavuuteen ja luonnonvarojen käyttöön: asioihin, joilla hän kokee aidosti olevan väliä."Työlläni on merkitystä ja minulla on vaikutusta", hän iloitsee.

Myös nuorille opiskelijoille tulevan työn merkitys on vaikuttava tekijä. Salmimies korostaa, että yritystenkin pitäisi tuoda työn merkitystä paremmin esille. "Jos olet pienen pieni ratas jossain jumalattomassa koneistossa, niin kyllä se merkitys pakenee aika nopeasti siinä päivittäisessä työssä."

Hektisessä arjessaan Salmimies on löytänyt aikaa rauhoittumiselle bussin penkiltä. "Matkustan tosi paljon busseilla, se on minulle kauhean tärkeää. Ne ovat pieniä hetkiä, kun et voi yksinkertaisesti tehdä yhtään mitään."

Kuka: Riina Salmimies, 34, @RiinaSalmimies
Koulutus: Tekniikan tohtori, kauppatieteiden maisteri
Ura: Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Endev Oy
Perhe: Avopuoliso ja koira
Harrastukset: Kuntosali ja golf

Artikkeli perustuu Talouselämä-lehden 6.9.2018 Työelämä-osiossa julkaistuun Riina Salmimiehen haastatteluun.