Metsä360-palkinnon ehdokkaiden etsintä on alkanut – metsän jalostusasteen nostoa vauhdittava tunnustus jaetaan jälleen marraskuussa

Marjatta ja Eino Kollin säätiön ja LUT-yliopiston perustaman Metsä360-tunnustuspalkinnon avulla nostetaan esiin metsiemme jalostusarvon kasvuun tähtääviä tekoja. Vuoden 2021 palkintoehdokkaiden etsintä on käynnissä ja voittaja julkistetaan marraskuussa.

Metsä360-tunnustuspalkinto on osa LUT-yliopiston ja Kollin säätiön laajamittaista yhteistyötä, jolla tähdätään suomalaisen metsän jalostusasteen kasvattamiseen ja vastuullisen biotalouden kasvun tukemiseen. Palkinnon arvo on 30 000 euroa ja sen rahoittaa Kollin säätiö.

Palkinto jaetaan innovaatiolle, ratkaisulle tai teolle, joka osaltaan vahvistaa metsän asemaa suomalaisen hyvinvoinnin kulmakivenä.

Tänä vuonna palkinnon asiantuntijaryhmässä työskentelevät Marjatta ja Eino Kollin säätiön asiamies Esko Kolli, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen, sekä LUT-yliopistosta dekaani Riina Salmimies, kehittämispäällikkö Päivi Saikko, professori Esa Vakkilainen ja apulaisprofessori Kristian Melin.

Asiantuntijaryhmä kutsuu finalistien joukkoon harkintansa mukaan potentiaalisimmat ratkaisut tai teot. Valinnan voittajasta tekee ulkopuolisista asiantuntijoista koostuva raati.

"Viimeaikaista uutisointia seuratessa on ollut ilo huomata, että metsäinnovaatioita nousee esiin. Metsissämme on silti edelleen valtavasti tunnistamatonta potentiaalia", sanoo Esko Kolli.

Palkinto jaetaan tänä vuonna toista kertaa, ja viime vuoden tapaan finaaliin kutsutut tahot esitellään lyhyillä esittelyvideoilla. Videot julkaistaan kesän 2021 aikana.

"Videot osoittautuivat mielestämme hyväksi tavaksi tuoda esiin innovaation ydin. Jokainen ehdokas pääsee itse kertomaan ideastaan, ratkaisustaan tai teostaan, jolloin katsojalle muodostuu myös kuva ihmisistä asioiden taustalla", sanoo Riina Salmimies.

Metsän tuottamaa hyvinvointia ja sen sisältämiä mahdollisuuksia tarkastellaan palkinnon ympärillä laajasti. Ensimmäisen, marraskuussa 2020 jaetun palkinnon voitti Suomen Latu ry.:n Nuku yö ulkona -kampanja.

Metsä360-kilpailu kutsuu myös lukiot, 2. asteen metsäoppilaitokset ja partiolaiset tuomaan esiin metsän arvoa

LUT ja Kollin säätiö järjestävät toista kertaa myös lukiolaisille, 2. asteen metsäoppilaitosten opiskelijoille ja Suomen partiolaisille suunnatun kilpailun, jolla nuoria kannustetaan katsomaan metsää ja sen tuomia mahdollisuuksia omasta vinkkelistään.

Kilpailu on käynnistynyt maaliskuussa ja aikaa kilpailutöiden jättämiseen on 31.8.2021 saakka. Kilpailuun osallistutaan enintään viiden minuutin mittaisella videolla. Parhaaksi valitut kolme videota palkitaan rahapalkinnoilla syksyllä 2021.

Tarkemmin palkinnosta, asiantuntijaryhmästä ja kilpailusta verkkosivustolta www.lut.fi/metsa360 .
Vuoden 2020 finalistien esittelyvideot ovat katsottavissa YouTubessa.
Nuorisolle suunnatun Metsä360-kilpailun vuonna 2020 voitti partiolippukunta Maahiset ry videollaan Luontokappale.

Riina Salmimies, dekaani, LUT-yliopisto, 045 6310917, riina.salmimies@lut.fi
Esko Kolli, asiamies, Marjatta ja Eino Kollin säätiö, 0500 712 458 esko.kolli@kollinsaatio.fi