Mika Sillanpäästä Tieteenkesyttäjä

LUT:n professori Mika Sillanpää on nimetty vuoden 2014 Tieteenkesyttäjäksi. Mika Sillanpään johtama LUT Savo -laboratorio tekee yhteistyötä yli 80 partnerin kanssa kuudella mantereella. Sillanpään tutkimus keskittyy veden puhdistukseen, ja hän kehittää edullisia menetelmiä ja käytännön ratkaisuja vesiongelmiin maailmanlaajuisesti.

Sillanpää on hankkinut hankerahoitusta yli 17 miljoonan arvosta. Johtamiensa hankkeiden avulla Sillanpää on mahdollistanut puhtaan veden tutkimukset niin suurempien kuin pienempienkin yritysten kanssa globaalisti.

Professori Mika Sillanpää on oman alansa ehdoton asiantuntija. Hän on kysytty puhuja vedenpuhdistukseen liittyvissä asioissa ympäri maapallon. Sillanpää jakaa asiantuntemustaan opettamalla kemiaa ja ympäristötekniikka alan opiskelijoille. Lukuisten lehtikirjoitusten ja artikkelien lisäksi "seikkailijaprofessori" Sillanpäätä on kuultu muun muassa radiossa kertomassa Tiibetin tutkimusmatkastaan. Hän on kirjoittanut yli 400 tutkimusartikkelia, joista 220 on julkaistu kansainvälisissä lehdissä.

Tieteenkesyttäjä-palkinto myönnetään henkilölle, joka on ansiokkaasti tuonut tiedettä julki helposti ymmärrettävässä muodossa. Palkinnon saajan nimeää Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola. Mikkelin Tiedepäivän tieteellinen ohjausryhmä valitsi Tieteenkesyttäjän tänä vuonna yhdeksättä kertaa.