Musta joutsen lensi turbiiniin

Koronaviruksesta johtuva toimintaympäristöjen perkelöityminen on sekoittanut jokaisen yhteiskunnan toimijan arkea. Terveydenhuollossa varaudutaan epidemiapiikkiin, koulutusjärjestelmä esikoulusta yliopistoihin on joutunut keksimään itsensä uudelleen, ja äkkipysähdyksen ensimmäisen raskaan iskun ovat ottaneet vastaan yritykset ja yrittäjät.

Yliopistomme on siirtänyt kaiken normaalin toiminnan etätyönä tehtäväksi. Tehtävämme on osaltamme vastuullisesti hidastaa epidemian leviämistä, mikä on tarkoittanut fyysisen etäisyyden ottamista ja kampusten sulkemista. Täsmennämme omaa yhteisöämme ja sidosryhmiämme koskevia ohjeistuksia jatkuvasti osoitteessa lut.fi/korona.

Viranomaisten ohjeiden mukaan keskitymme lähiviikkoina laboratorioissamme ainoastaan yhteiskunnan ja yritysten kannalta kriittiseen tutkimukseen, ja myös tutkijamme jatkavat arvokasta työtä yritysten tutkimusongelmien parissa pääosin etänä.

Olemme rakentaneet toimivia etätyöratkaisuja ja koulutuksen digitalisaatiota jo vuosia. Tehdyn työn ansiosta niin LUTin kuin konserniimme kuuluvan LAB-ammattikorkeakoulun yhteensä noin 14 000 ihmisen työ tutkimuksessa ja koulutuksessa jatkuu varsin sujuvana myös koronakriisin aikana – uskon näin siitäkin huolimatta, että testi on ennennäkemätön.

Uskon myös, että tämä poikkeuksellinen ajanjakso jättää opiskelijoihimme erityisen jäljen. Heistä kasvaa poikkeuksellisen poikkeuksellisella ongelmanratkaisukyvyllä ja yhdessä tekemisen asenteella varustettuja ihmisiä.

Aiempien meiltä valmistuneiden tapaan, myös lähiaikoina valmistuvat luttilaiset tulevat perustamaan uusia yrityksiä, ja toimimaan lukuisissa yrityksissä uuden kasvun moottoreina. Teemme kaikkemme, että näitä moottoreita – timanttisia tekniikan ja kauppatieteiden tohtoreita, diplomi-insinöörejä sekä kauppatieteiden maistereita – valmistuu myös näinä aikoina ilman katkoksia.

Meidän kaikkien turbiineihin on lentänyt musta joutsen. Eri rooleissamme teemme kaikkemme turvataksemme yritysten ja organisaatioiden jatkuvuuden. Isona työnantajana ja palkanmaksajana turvaamme myös toimialueidemme ostovoimaa.

Mikäli voimme olla teille nykyisille kumppaneillemme avuksi, puhelinsoitto tutulle professorille tai tutkijalle riittää. Jos emme vielä ole yhteistyökumppaneita, autamme enemmän kuin mielellämme tutkimuksen, kehitys- ja innovaatiotoiminnan sekä koulutuksen kautta myös uusia kumppaniyrityksiä omilla vahvuusalueillamme. Konkreettiset työkalumme yrittäjille löytyvät verkkosivuiltamme ja tarvittaessa itsekin etsin juuri oikeanlaista tutkijaa ongelmien ratkaisemiseen.

Yksi asia on meille erityisen kirkas: voimme yliopistona menestyä vain, mikäli yritykset menestyvät. Mennään tästä läpi yhdessä.

Terveisin,
rehtori Juhis Saksa
@JuhisSaksa,0400166659

P.S. Auttaaksemme toisiamme jaksamaan paremmin tämän poikkeuksellisen tilanteen keskellä, me luttilaiset jaamme somekanavissamme hyvää buugia tuovia kuvia, kokemuksia, ja vinkkejä etätyöarjestamme hästägillä #homeofthecurious ja parhaita jaetaan myös LUTin virallisilla somekanavilla – saa hyödyntää vapaasti ja laittaa omansa jakoon!